Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde sahadaki son durum

A -
A +

Rusya lideri Putin sonu dönülmez bir yola girdi. Kendi ekibinden ve ordudan gelen bazı itirazlara, Rus halkının savaş istememesine rağmen Ukrayna işgalini başlattı. 

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov'un kızı Elizaveta Peskova bile sosyal medya hesabından "Savaşa hayır" paylaşımı yaptı. Peskova, kısa süre sonra bu paylaşımı sildi.

Rusya’da bazı gazeteciler, tanınmış kişiler ve aydınlar da savaşa hayır diyorlar. Kommersant gazetesi muhabiri Elena Chernenko savaş karşıtı imza kampanyası başlattı ve 100’den fazla gazeteci bu kampanyayı destekliyor.

Putin imparatorluk hırslarıyla kendisiyle baş etme gücü olmayan Ukrayna’yı işgal etmeye çalışıyor. Buna rağmen Zelenskiy, Ukrayna Devleti iyi direniyor. 

Peki sahadaki durum ne? Bu satırları yazdığımda Rusya işgalinin 4. günüydü. İlk iki gün sahada neler oldu, bakalım. Kaç gündür ABD’li muharip asker, Patrick Fox’u Twitter’dan takip ediyorum. Onun analizlerine; işgalin ilk günü 12 maddelik yazdıklarına bir bakalım: 

1. Savaşın 1. günü. Sahadan notlar: Ruslar ağır ve yoğun destek atış doktrinini bıraktılar.

2. Ruslar Ukrayna savunmasını bölmek ve yok etmek için hazırlık ateşiyle operasyonel bölgeyi hazırlamada başarısız oldu.

3. Ruslar 4 yerden ilerliyorlar. Güçlerini ve ateş hattını da bölüyorlar. Böylece güçleri azaldı ve amaçlarına ulaşamadılar. 

4. Destek birlikleri yeteri kadar desteklenmeyince savaş alanı için stratejik etkileri olan gerekli taktik başarıyı elde edemediler. 

5. Hava kuvvetleri tartışmalı hava sahası ya da yarı çalışan bir hava savunma sistemine karşı bile iyi iş göremez. 

6. Başarılı yerel güçlere karşı hava saldırıları iyi eğitimli insan gücünün pahalı israfından başka bir şey değildir. 

7. Joachim Piper'ın 1944’te Kiev, Ardennes‘deki  komando eylemleri başarılı olamadı. Operasyonlar öncesi Kiev komando sızması büyük bir başarı-Ukrayna’nın güvenlik başarısızlığı. 

8. Rusların morali beklenenden düşük. Bazı Rus askerî birlikler sert müdafaa yerine Ukraynalılar kendilerini memnuniyetle karşılayacak diye bekliyordu.  

9. Takım, bölük ve tabur düzeyinde liderlik, hareket temelli olarak bazı birimlerde bayağı sorgulanabilir. 

10. Zırhlı personel taşıyıcı ve piyade saldırı araçları sökme konusunda başarısızlık var. Tanksavar silahlarına karşı ağır kayıplar verdiler. 

11. Savaş alanında rakibin gücünü ölçmede Ruslar başarısız oldu. Komuta ve kontrol katı ve esnek değil.

12. Ukraynalılar uzun süre seferberliği geciktirdiler. Dinyeper'i tutmama kararı siyasi olarak Doğu Ukrayna'yı terk etmekten daha uygun, ancak muhtemelen askerî açıdan kritik bir stratejik başarısızlık...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.