Part-time çalışanlara full-time SSK'lı olma imkânı

A -
A +
SGK uygulamasında herkes çalıştığı süre kadar sigorta hizmeti kazanmaktadır. Örneğin ayda 15 gün çalışan bir işçinin SSK’sı 15 gün eksik olacaktır. Bu durumda emeklilik için gereken prim gün sayılarının tamamlanması güç olacaktır.
Part-time çalışma genel olarak İş Hukuku ve SGK uygulamasında kısmi süreli olarak adlandırılmaktadır.
İş yerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.
 
SSK gün hesabı
 
Kısmi süreli çalışma, işveren ile sigortalının yazılı olarak yapılan iş sözleşmesinin niteliğine bağlı, aylık ücret karşılığı çalışma biçiminde imzalanmışsa, sigortalı haftalık çalışma süresine bakılmaksızın tam ay olarak bildirilir.
 
İş sözleşmesinin saat ücreti karşılığı yapılması
 
İŞ sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin, İş Kanununa göre günlük olağan çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle, sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır.
Deniz İş Kanunu ve Basın İş Kanunu kapsamında çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin sekiz saate bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı bildirileceği hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 8 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır.
 
Kısmi süreli çalışanların 30 gün SSK hizmeti kazanma yolu
 
SGK, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanmalarına imkân sağlamıştır. Yapılacak olan borçlanmalar SSK hizmetinden sayılmaktadır. Bu durum emeklilikte büyük avantajlar sağlamaktadır.
Buna göre, kamu ve özel sektörde çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlardan aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen eksik gün nedeni (06) (Kısmi istihdam) ve (17) (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalılar ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki sürelerini borçlanabileceklerdir.
                ***
“Bir kez gülmeye başladığınızda, iyileşmeye başlıyorsunuz.” Sherry Argov
                        
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Kendi iş yerimden yaptığım SSK geçerli mi?
 
"İsa Bey, bu konuda hep değişik cevaplar alıyorum. 2013 yılında ortak olarak kurduğumuz limited şirketten kendimi SSK’lı göstermiştim. Hâlen SSK ödüyorum. Şimdiye kadar SGK’dan iptal gelmedi. Benim bu SSK hizmetlerim geçerli mi?" Tamer İlkin
Tamer Bey, SGK uygulamasında iş yeri sahipleri ve şirket ortakları Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayıldığından, kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden dolayı SSK kapsamında sigortalı bildirilemiyor.
Kanunun kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, iş yeri sahibi kendilerini sahip veya ortakları iş yerlerinden sigortalı gösteriyor. Bunların iptal edileceğini, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini bu köşemizden defalarca yazıp uyarıda bulunduk. Bu anlamda iş yerinizden gösterdiğiniz bu SSK hizmetlerinizi SGK mutlaka iptal edecektir. Bu konuda mahkeme yoluyla da sonuç alınamaz.
 
Doğum borçlanması yapılan sürelere ikramiye ödenir mi?
 
"İsa Bey,  V.H.K.İ Devlet memuru olarak çalışmaktayım. Doğum borçlanması yaptığım sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi?" Rabia Sarcan
Rabia Hanım, doğum borçlanması yapılan süreler de emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmakta ve bu süreler için de ikramiye ödenmektedir. 
 
Aylık bağlanmayacak hâller
 
"Emekli Sandığından emeklilik aylığı alırken vefat eden babamdan dolayı yetim aylığına başvurdum. Benim merak ettiğim hangi hâllerde dul ve yetim aylığı bağlanamaz?" Şenay İlbey
Şenay Hanım, Emekli Sandığı mevzuatı uyarınca;
Resmî nikâhı olmayan boşanmış eşlere, mirastan menedilenlere, 
Evli kız ve erkek çocuklarla, evli anaya ve kendisinden aylık bağlanacak emekli aylığı alanı, kasten öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlere veya adi malul sayılacak hâle getirenlere, aylık bağlanmamaktadır.
                ***
Tek değiştirebileceğiniz kendinizsiniz; ama bazen bu, her şeyi değiştirir.”  G.W Goldstein
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.