İyi Parti'deki istifalar…

A -
A +
İyi Parti'nin kuruluş süreci MHP bünyesinde baş gösteren iç muhalefet ve akabinde gelen ihraçlarla başlamıştı… Kuruluşundan sonra da parti bünyesinde sular hemen hiç durulmadı. Peki, bu gidişat “İYİ” midir?
 
 
Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un istifası, İyi Parti hesabına sıradan bir gelişme olarak mı değerlendirilmeli? Yoksa bu istifa İyi Parti'de işlerin ‘iyi’ gitmediğine dair bir işaret midir? Siyaseti yakından takip edenler, gerçi İyi Parti için bu türden istifaların neredeyse ilk günden beri yaşandığını da hatırlatabilir… Yanlış da değil sahi. Zira bu istifaların en başında, bizzat Genel Başkan Meral Akşener örneği gelmiyor mu? Açıkçası, İyi Parti neredeyse kurulduğu günden beri hep istifa haberleriyle anılıyor. Öyle ki, Genel Başkan Meral Akşener, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinden sadece bir ay sonra, 22 Temmuz 2018 tarihinde, teşkilat içinde kendisine karşı yükselen tenkitlere karşı istifa restini çekmişti… Afyon’da yapılan ve seçim sonuçlarını değerlendirmeye yönelik “çalıştayda” eleştiri oklarına hedef olunca, olağanüstü genel kurul çağrısında bulunup, tekrar aday olmayacağını ilan etmişti. Ancak daha sonra partililerin ikna çalışmaları sonucunda istifa kararını geri aldı ve yola devam etti. Anlayacağınız istifa müessesesi, İyi Parti için bir nevi çözüm yolu gibi de algılanabilir!.. Velakin 25 Ekim 2017 tarihinde kurulan İyi Parti'nin, 200 kişilik kurucular kurulundan acaba bugüne kadar kaç tanesi yollarını ayırdı? Elimizde bir istatistik yok. Hayli kabarık sayıda olduğunu söyleyebiliriz. 200 kişilik kurucular kurulunu bir tarafa bırakalım, yedi kişilik çekirdek kurucu kadrodan kaç kişi yolunu ayırdı?!
Mesela dün istifa eden Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, işte bu yedi kişilik çekirdek kurucu kadrodan… Diğerleri de Meral Akşener, Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve Ümit Özdağ. Yusuf Halaçoğlu İyi Parti'den kopalı çok oldu. 2018 seçimlerinden iki buçuk ay, Meral Akşener’in istifa restinden de yalnızca bir buçuk ay sonra; 6 Ağustos 2018 tarihinde, kurucu üyelerden Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor ile birlikte istifa etmişti. Halaçoğlu da, Nuri Okutan; Ümit Özdağ ve İsmail Ok ile birlikte MHP’den ihraç edilen, çekirdek kurucu isimlerden biri idi. 24 Haziran seçimlerinde aday gösterildiği yeri beğenmemesi sebebiyle daha o zaman muhalefet düşmüştü. Üçlünün istifa gerekçesinde özetle şöyle deniliyordu: “Seçimi kaybetmiş, daha da ötesi Partisinden daha düşük oy almış kişi yeniden genel başkan yapıldı…” Halaçoğlu, Yeniçeri ve Bor’un kastettiği, Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olarak aldığı oy oranı idi. İyi Parti 2018 genel seçimlerinde, yüzde 9,96 oy alarak aslında baraja takılmıştı. Fakat Millet İttifakı ile birlikte seçime girdiği için, o kontenjandan barajı aşıp Meclis’e 43 vekil sokmayı başardı. Diğer yanda Millet İttifakı’nın, Abdullah Gül’ü ortak aday yapma teklifini geri çeviren Akşener ise, seçimde yüzde 7,29 oy alabildi. Bu sebeple partinin kurucu üyeleri tarafından hayli erken sayılacak bir zaman içinde eleştiri oklarına hedef yapıldı. Zaten o da radikal bir çare olarak istifa kartını oynamayı seçmiş ve istediği neticeyi de almıştı…
İyi Parti 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de yüzde 8,12 oy aldı. Yine Millet İttifakı içinde girdiği büyükşehir belediye başkanlıklarında ise, ancak yüzde 9,52 oy alabildi ve hiçbir başkanlık kazanamadı. 2002 seçimlerinde birdenbire ortaya çıkan Cem Uzan'ın Genç Parti'sine kıyasla, İyi Parti değişen sistem ve ittifaklar sebebiyle daha başarılı sonuçlar elde etti haddizatında… Fakat gerek Akşener’in daha en başta çıtayı çok yukarıya koyup iddialı biçimde ortaya çıkması, gerek parti içindeki siyasi yaklaşım farklılıkları, İyi Parti'yi ilk günden beri zorluyor. Özellikle milliyetçi bir kimlikle ortaya çıkıp, bilahare resmî ve aleni olmamakla birlikte; Millet İttifakı'nın, HDP ile zaman zaman girdiği örtülü iş birliği ve buna bağlı olarak, PKK terör örgütünün siyasi uzantısıyla paralel bir görüntü vermek, anlaşıldığı kadarıyla İyi Parti üyelerini son derece rahatsız etmekte.
Bilhassa İsmail Ok’un istifa gerekçesinde dile getirdiği husus bunu teyit ediyor. “Artık parti yönetimi ile şahsım için son derece hassas ve önemli olan parti politikalarında tamamen ters düştüğümüz görüldü…” Ok, herhangi bir ithamın önünü kapatmak için de, bundan sonra artık milletvekili adayı olmayacağını açıkladı. Geçtiğimiz perşembe günü istifa eden ve rahatsızlığının daha çok parti içindeki kadrolaşma anlaşmazlığından kaynaklandığı anlaşılan Tuba Vural Çokal da, “Dağdan gelen bağdakini kovuyor…” diye serzenişte bulunmuştu. Bakalım dağdaki ve bağdaki durum nasıl seyredecek!
.....
NOT: Köşemiz bir hafta izin kullanacak, müsaadenizle...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.