Bu virüsle çok işimiz var!..

A -
A +
Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 Mart 2020 tarihinden beri, nispeten dengeli ve başka memleketlere göre daha ehven bir tablo vardı… Ancak son iki-üç haftada çok şey değişti!..
 
 
Tam on bir aydan beri, bilim adamlarının ve sağlık bakanlığı ile içişleri bakanlığının bütün ikazlarına ve yaptırımlarına rağmen, salgın hastalığa karşı alınan tedbirlere ve sürekli olarak tekrarlanan tavsiyelere uyma noktasında, maalesef sınıfta kaldık... Bunun da bedeli ne yazık ki ağır oldu. Gelinen noktada tablonun daha da vahimleşmemesi için, hâlâ daha yapılabilecek çok şey var. Ama her şeyden önce, bu salgına karşı toplum olarak şuurlu bir tavır takınmak gerekiyor. Çünkü bunca yaşananlara rağmen, hâlâ daha “Bana-bize bir şey olmaz…” havasında giden ahmak sayısı az değil. O yüzden, toplum olarak öncelikle şuurlu veya bugünkü yaygın tabiri ile bilinçli bir tutum içine girmek şart. Başka devletlerde bu bilinci kazandırmak için yahut gerekli uyumu sağlamak için, çok daha zecri tedbirlere başvuruldu. Mesela Çin’de; evlerin kapılarının dışarıdan sac levhalarla nasıl perçinlendiğini, dehşet içinde gördük!.. Almanya gibi, disiplin anlayışıyla temayüz eden toplumlarda dahi, alınan tedbirlere uyum sağlamakta sıkıntılar yaşanıyor. Bu iş hiç de kolay değil. Cenazelerin morglardan sokaklara, kamyonlara taştığı; hastanelerin koridorlarının da yetmediği ve hastaların sokaklarda tedavi edilmeye çalışıldığı birçok ülkede, alınan sıkı tedbirlere karşı nümayiş yapılıyor olması çok garip değil mi?
Ama insanoğlu böyledir. Hiç sıkıntıya gelmiyor!.. Hem tedbir ve tedavi aksatılmadan yürüsün istiyor hem de buna yardımcı olmakta isteksiz davranıyor. O yüzden de mücadele gittikçe zorlaşıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım Salı günü, son 24 saatte koronaya yakalanan hasta sayısını 7 bin 381 olarak açıklamıştı. Ülkemizde ilk vakanın tespit edildiği 10 Mart 2020 tarihinden beri, nispeten dengeli ve başka memleketlere kıyasla daha ehven bir tablo vardı. Ama bütün dünyada olduğu gibi, geçen dokuz aylık zaman zarfında, virüsün tetiklediği gelişmeleri kontrol etmek ve yönetmek ne yazık ki, mümkün olmadı. Şimdi başka bir noktaya geldik. 25 Kasım Çarşamba günü, Sağlık Bakanının semptom gösteren hastalarla birlikte toplam vaka sayısını açıklaması ve birden 28 bin 351 gibi bir rakamın telaffuz edilmesi herkeste alarm zillerini çaldırdı. Takip eden günlerde bu rakamın 30 binlerin de üstüne çıkması toplumda telaşın artmasını körükledi. Ve akabinde de, önceki gece itibarıyla başlayan yeni tedbirler dizisi yürürlüğe kondu. Bugüne kadar yapısı, yönetimi ve mesleki tavrıyla hep tartışma konusu olan Tabipler Odası, epey zamandan beri, hasta sayısı yanında toplam vaka sayısının da açıklanmasını istiyor ve Sağlık Bakanlığınca beyan edilen rakamların doğru olmadığını tekrarlıyordu. Son gelişmelerle birlikte başka bir tartışma daha başladı.
Türkiye’de şimdiye kadar kaydedilen toplam vaka sayısı ile toplam vefat sayısının ne olduğu konusunda, pek çok spekülasyon yapıldı. Bu konuda iş o kadar abartılıyor ki, Türkiye, dünyada en yüksek vaka yaşanan ilk beş ülke arasına bile sokulmaya çalışılıyor. Oysa gerçekler ortada. Şöyle ki; 13,8 milyon vaka ve 273 bin ölü sayısıyla 330 milyon nüfuslu Amerika dünyada başı çekiyor. 210 milyon nüfuslu Brezilya 6,39 milyon vaka ve 174 bin ölü ile Amerika kıtasında onu takip ediyor. 1 milyar 353 milyon nüfuslu Hindistan, 9,5 milyon vaka ve 138 bin ölü ile Asya’da başı çekiyor. 110 milyon nüfuslu Meksika, 1,12 milyon vaka ve 107 bin ölü ile en yüksek ölüm oranında ilk sırada. 145 milyon nüfuslu Rusya, 2,35 milyon vaka ve 41 bin ölü ile Asya’da en üst sıralarda.
Gelelim Avrupa’ya… 67 milyon nüfuslu Fransa, 2,23 milyon vaka ve 53 bin 506 ölü sayısı ile zirvede. 47 milyon nüfuslu İspanya 1,66 milyon vaka ve 45 bin 511 ölü sayısı ile hemen öne çıkıyor. 60 milyon nüfuslu İtalya keza 1,62 milyon vaka ve 56 bin 361 ölü ile onunla yarışıyor âdeta. 56 milyon nüfuslu İngiltere 1,64 milyon vaka ve 59.051 ölü ile en üst sıralarda. 83 milyon nüfuslu Almanya, hâlihazırda en iyi durumdaki Avrupa Birliği ülkesi. 1,09 milyon vaka ve 17 bin 177 ölü sayısı ile alt sıralarda yer alıyor.
Türkiye’nin toplam vaka sayısı hâlen 669 bin ve vefat sayısı ise 13.936... Sağlık Bakanı Koca, önümüzdeki günlerde geçmişe dönük olarak toplam vaka sayısının da açıklanacağını bildirdi. Bunun bir an evvel açıklanmasında fayda var. Zira bu konuda kafaları karıştırmaya çalışanlara gerekli cevap verilmiş olur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.