Piyasa için de tam zamanında bayram tatili!

A -
A +

Son iki yılda olağanüstü gelişmeler yaşıyoruz. Pandemi ile başlayan, kuraklık, kıtlık, tedarik sıkıntısı ve yüksek küresel enflasyonla devam eden baş döndürücü gelişmelere, iki ay önce savaş da eklendi. Bütün yatırım enstrümanlarında ciddi hareketlilik var. Yatırımcının da "paramı nerede korurum?" derdi zirve yaptı. İçeride yüzde 70'e koşan enflasyon karşısında mal, mülk, araba, hisse, arsa, parsaya hücum ediyoruz; alım gücü düşen parada kalmamak için... Bir toz bulutu hâkim! Ancak bu süreçte "ata mı bindik eşeğe mi?" Şu toz-duman bir dağılsın, o zaman anlayacağız. Tabii ki atın peşindeyiz, eşekle yaya kalmamak için... "Uzun vadede herkes ölecek, kısa vadede kazançlı çıkmak" için...

 

FED, NE SÖYLEYECEK?

 

Gelinen süreçte piyasalara bakınca, dünya ciddi bir yol ayrımında. Enflasyon mu, büyüme mi? Bir tercih yapılacak. ABD Merkez Bankası, enflasyonu birinci sıraya yazmış durumda. Bağıra bağıra faiz artıracağını ilan ediyor. FED, çarşamba akşamı bu konudaki kritik kararını açıklayacak. Yarım puanlık artış kesin gibi... Ardından da FED Başkanı, yine dünyanın dikkat kesileceği, gelecek projeksiyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. Özellikle ilk çeyrekte yüzde 1,4 küçülen ABD ekonomisi hakkında ne düşünüyorlar? Bunu anlayacağız. Bu arada hâlihazırda piyasanın, haziranda 75 baz puan ve temmuz ile eylülde 50'şer baz puanlık faiz artışı öngörüsü var. Söz konusu beklentilerle ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri son üç yılın en yükseğinde, yüzde 2,80'lerde seyretmeye devam ediyor. FED'in bilanço daraltma ve para arzını kısma konusunda düğmeye basacak olması da, dolara talebi artırıyor. Dolar endeksi de son 20 yılın en tepe noktalarında, 104'e dayanmış durumda...

 

S&P'DEN AL HABERİ

 

Bunlara ABD borsaları tepkisiz kalır mı? Özellikle pandemide artan kârlılıklarda bir miktar gerileme gözleniyor. Ve cuma akşamı S&P 500 endeksinde dikkate amamız gereken bir düşüş yaşandı. S&P, kritik yatay destek kanalının da bulunduğu, 4.131 puandan geçen haftayı tamamladı. Eğer bu borsa haftaya, kendini bu noktalardan yukarı doğru uzaklaştırırsa, cuma günkü düşüş "şimdilik" bir risk olmaktan çıkacak. Ancak 4.120 ve altında bir duruş gerçekleşirse, o zaman S&P 500 endeksinde teknik olarak 3.500-3.600 seviyelerine kadar bir düşüş riski oluşacak ki; dünya borsalarının da bundan etkilenmemesi mümkün değil... Bu durumda dünyada resesyon korkularının derinleşeceğini söyleyebiliriz. Hatta yüksek enflasyonla birlikte durgunluğun bir arada yaşanacağı bir sürece doğru, yani stagflasyona doğru bir gidiş de ihtimal dâhiline girecektir.  

 

TÜRKİYE ŞANSLI

 

Bütün bu soruların önemli ölçüde cevap bulacağı önümüzdeki haftanın ilk 3 gününde, Türkiye piyasaları bayram tatilinde olacak. Perşembe gününe kadar FED kararı ve açıklamaları, dünya borsalarının tepkileri daha da netleşecek. Dolayısıyla içeride "bir gerilim" yaşanmayacak. Bu anlamda "tam zamanında bir bayram tatili" piyasanın imdadına yetişti. Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,70 kayıpla 2.430 puandan tamamladı. Dolar, 14,86'nın üzerine çıktı. Gram altın 910 liraya düştü.

- Borsa için 2.400 seviyesi kritik bir kanal desteği... Yükseliş hevesinin devam etmesi için, bu desteğin üzerinde tutunmak büyük önem taşıyor.

- Dolar, 14,85'in üzerinde kaldıkça, 15 TL seviyesi yeniden ihtimal dâhiline girebilir. Kurda, küresel anlamda yaşanan yükseliş içeri yansıyor. 

- Gram altın 'ons'taki düşüşten etkileniyor. Ons, 1.880 dolar üzerinde kaldıkça, gram altın dolardan da destek bulacak. Bu senaryoda 900 TL'nin altı çok kalıcı görünmüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.