BARIŞ KORİDORU HAREKÂTI

A -
A +
MGK-Millî Güvenlik Kurulu’nun 31 Temmuz Çarşamba günü yapılan toplantısı, bu çalışmaların en önemlilerinden biriydi. ABD ve Rusya ile silah alışverişleri ile Kuzey Irak ve Akdeniz görüşüldü. Fakat en mühim konu, Fırat’ın doğusu oldu.
Bu toplantı, sonuç bildirisindeki havayla Fırat’ın doğusuna harekât yapılacağını haber verdi. En büyük ipucu, muhtemel harekât alanına isim verilmiş olmasıydı. Daha önce “güvenli bölge” deniyordu ama bu oraya mahsus bir isim değildi. Emniyetle yaşanacak bölge anlamında bir tarifti. Bu defa “Barış Koridoru” denilerek adı konmuştu. Bize göre “Barış Kuşağı” ismi daha isabetli olurdu.
Savaş ve barış kelimeleri, meşhur Rus romancısı Lev Tolstoy’un “Harp ve Sulh” adlı romanından sonra galiba ikinci olarak 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’a yaptığımız “indirme, bindirme ve çıkarma” ile bir araya gelmiş oldu. Başbakan Bülent Ecevit veya devrin CHP- MSP hükûmeti, bu müdahaleye “Barış Harekâtı” demişti. O gün müdahale, ABD, AB ve SSCB’ye rağmen yapıldı. I. Dünya Harbi’nden sonra karşımızda yine “Yedi Düvel” vardı. O gün silahlı müdahaleye “Barış Harekâtı” denmesi havayı yumuşatma adına ihtiyaç görülmüştü.
Bugün de şu veya bu şekilde karşımızda yine Yedi Düvel var. Fark bugün Allah’a şükür ki savunma sanayiinde o güne göre kıyas kabul etmeyecek kadar öndeyiz. Buna rağmen aynı kelime tercih edilerek kimsenin ürkütülmek istenmediği hissediliyor.
MGK bildirisinde bizi Barış Harekâtı’ndan vazgeçirtecek tek sebebin ABD ile mevzua dair mutabık kalmamız gösterilmektedir. Böyle bir anlayış birliği, mutabakat mümkün müdür? Hayır, mümkün değildir.
Türkiye Cumhuriyeti:
1-Fırat’ın doğusundan Irak hududuna kadar Suriye’ye 35-40 kilometre derinliğe inmede kararlıdır.
2-Bu bölgede emir-komutanın Ankara’da olmasında ısrarlıdır.
3-ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği silahları geri almasını istemektedir.
4-Terör unsurlarının bölgeden çıkarılması mevzuunda tavizsizdir.
ABD ise beş kilometre derinliğe inilebileceğini, emir-komutanın kurulacak bir BM unsuruna bırakılmasını teklif etmekte, silah toplanması ve diğer konulardaysa ayak sürümekte ve oyalama yoluna gitmektedir.
BM “Barış Gücü” iş yaptığı yerlerde bir başarı gösterememiştir. Başarı gösteremediği gibi Srebrenitsa’da soykırıma yol veren bir davranışa bulaşmıştır.
Bu yüzden “BM Barış Gücü” teklifini kabul etmemiz mümkün değildir. Diğer bahislerdeyse niyetleri bilmekteyiz. Oyalanmayacağız. ABD de zaten diğer taleplerimizi kabul etmez. Bundan dolayı Barış Koridoru yahut da Barış Kuşağı’nı bizzat kurup toprağına hasret milyonlarca Suriyelinin evine dönmesini temin etmemiz gerekmektedir.
“Barış Koridoru Harekâtı” ne zaman yapılacaktır?
Bizim teklifimiz, 26 Ağustos 2019’dur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.