DEĞİŞİM, İSİM, YAPI!

A -
A +
Uzunca bir zamandan beri; bilhassa AK Parti büyük kongresinden sonra Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde değişiklik yapılması bekleniyordu. Konu, ekranlarda çokça konuşulmaktaydı. Onlardan birinde şöyle demiştik: "Bunları, Cumhurbaşkanı, kendisine bir baskı gibi görüyor. Bu tahmin ve değerlendirmeler bitmeden söz konusu değişiklikleri yapmayacaktır…"
Nitekim öyle de oldu. Kabinedeki değişiklik mevzuu, son günlerde gündemden düşmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da salıyı çarşambaya bağlayan gece kabinesinde değişiklik yaptı. Ancak; değişiklik, sadece "Ticaret” ile "Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanları”na dair olmadı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Z. Selçuk yerlerinden alınarak yeni isimler Bakan olarak tayin edilmedi.
Ticaret Bakanlığı’na fikrî sermayesi oldukça donanımlı Vedat Bilgin’in getirilmesinin yanı sıra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" ve "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" diye iki ayrı Bakanlığa dönüştürüldü. Birincisine Derya Yanık, ikincisine de Mehmet Muş getirildi. AK Parti grubundan gelen bu isim, yeni sistem gereği vekillikten de ayrılmış oldu. Böylece iktidarın Meclis’teki sandalye sayısı bir düşmüş oldu.
Merak edilen o ki değişikliğin, bu kadarla kalıp-kalmayacağına dairdir.
Öyle tahmin ediyoruz ki, en az bir bu kadar daha devam edecektir. Ayrıca diğer bazı bakanlıklarda da bölünmeler olabilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı diye yeni bir yapılanma müspet karşılanmıştır. Hatta bize göre sadece "Aile Bakanlığı" ve "Çalışma Bakanlığı" denmesi yeterdi. Sosyal hizmet ve sosyal güvenlik bu bakanlıkların iş tariflerinde yer alabilirdi.
İkiye ayrılması faydalı olacak diğer Bakanlıklara gelince:
Bunlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır. Belki başka bakanlıklarda da uygulanabilir. Bunun faydası, bir bakanlığın münhasıran bir iş dalına kendini vermesi olacaktır. Bakanlık teşkilatı ne kadar küçük olursa sevk ve idaresi, canlılığı da o kadar yüksek olur. Türkiye’de genç nüfus, bir devlet büyüklüğündedir. Çok hizmet bekleyen bir sahadır. Bize göre Gençlik Bakanı olacak insanın 30 yaşını aşmamış olması gereklidir. Buna dair kanuni düzenleme yapılabilir. Gençlerle aradaki yaş farkı ne kadar az olursa anlaşma imkânı o kadar artar…
2023’e doğru gitme cümlesinde olarak Cumhurbaşkanlığı Sistemi gözden geçirilirken Bakanlıkların yapıları, sayıları, isimleri başlı başına bir çalışma olarak ele alınabilir. Yapılan değişiklikler, bundan böyle kalıcı olmalıdır. "Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı", “Millî Eğitim ve Gençlik Bakanlığı", "Kültür ve Turizm Bakanlığı" diye bu Bakanlıklar son 50 senede defalarca ayrıldı, birleşti, isim değiştirdi…
Son tasarrufla kabinede siyasetçi ağırlığı artmıştır. Bu bir denge ihtiyacı olsa gerek. Zira siyasetçiler, gruplarıyla daha iyi iletişim kurabilmekteler. Bir başka denge de adı konmamış olsa bile Cumhur İttifakı içi dengedir. Bu da bu defa MHP’ye de gönül yakınlığı olan Vedat Bilgin Hoca’yla yapılmıştır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.