Yaşlı Alman’ın asker hatırası

A -
A +
“80 yaşlarında bir Alman ile tanıştım. Yaz kış demeden torununu izlemeye geliyordu...”
 
Bu anlatacaklarım Almanya'nın Münih kentinde tanıştığım asırlık bir çınardan dinlediklerimdir…
Yedi yaşındaki oğlum top oynamaya çok meraklıydı. Biz de hevesini kırmamak adına bölgemizde bulunan yerel bir futbol kulübüne gidip hâlimizi anlattık. Bizi kulübe üye yaptılar.
Aslında insanın böyle sosyal etkinliklerde olması hayata karışması ruh hâline de yansıyor, yeni arkadaşlıklar kurmaya, hayata pozitif bakmaya vesile oluyor.
Lafı uzatmayayım, haftada iki kere idmana gitmeye ve hafta sonlarında da maçlara çıkmaya başladık. Hatta sezon dışında çeşitli turnuvalar oluyordu.
Burada 80 yaşlarında bir Alman ile tanıştım. Dedim ya kimlerle ne muhabbetler kuruluyor. O da, yaz kış demeden her havada torununu izlemeye geliyordu.
Bir iki karşılaştığımızda merhaba derken zaman içinde kendisiyle ahbap oldum. Dile kolay, karşımızda bir asırlık hayat duruyordu. Neler yaşamıştı neler…
Güler yüzlü ufak boylu hafif şişman ihtiyar delikanlı ile birlikte ben oğlumu o torununu izlerken onun tecrübe dolu sözlerini, minik anekdotlarını arada da manidar hatıralarını dinliyordum... Bir gün nasıl olduysa bu ihtiyar ile sohbetimiz 2. Dünya Savaşı üzerine oldu. Meğer kendisi İkinci Dünya Savaşında asker imiş… Müthiş heyecanlandım... Anlattıkları tarih kitaplarında bulunmayan orijinallikteydi… Kendisi daha 17 yaşında iken askere alınmış… Bir sene sonra da 18 yaşında cepheye gönderilmiş…
Bir askerin savaşta korktuğu şey ne olabilir? Hepimizin aklına ölmek geliyor değil mi? Diyordu ki bu ihtiyar Alman: “Savaşta en çok korktuğumuz şey mide ve karın bölgesinden yaralanmaktı!..”
Merak eden gözlerle kendisine bakarken o sebebini de savaş şartlarına göre açıklıyordu:
“Çünkü insan mideden vurulunca hemen ölmüyor evet ama karnı balon gibi şişiyor… Hatta patlıyor ve bağırsaklar dışa vuruyor… Tez zamanda tedavi edilemezse de büyük acılar içinde kıvrana kıvrana günlerce can çekişerek ölüyor...”
Bir keresinde izinli olup ailesini ziyaret ettikten sonra bölüğüne geri dönmüş. Dönüşte Ruslar kendisinin de bulunduğu taburdaki tüm askerleri vurmuşlar. Taburdan ve kendi bölüğünden geriye sadece kendisi kalmış...
O savaştan sağ çıkıp ülkesine dönen bu Alman o günden sonra hayata hep pozitif bakmış… Son zamanlarda sağlık durumu bozulan bu ihtiyar şimdi 95 yaşında ve huzurevinde kalmakta.
        Saffet Arıkan-Münih
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.