Kazakistan’ın ekonomik jeopolitiği

A -
A +
Enerji jeopolitiği: Kazakistan, 160 bölgesinde 5,4 milyar tondan fazla petrol rezervi tespit edilmiş bir ülke. Hazar kıyılarındaki petrol rezervlerini de buna eklersek bu rakam 10 milyar tonun üzerine çıkmaktadır. Kazakistan’ın tahminî petrol rezervi ise 30-50 milyar varil olarak hesaplanmıştır. Sadece Tengiz yatağındaki rezervlerin 10 milyar varil civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Kazakistan petrolün yanında doğalgaz ve maden zengini bir ülkedir. (Demir, magnezyum, krom, nikel, uranyum, bakır, çinko, altın, boksit tabanında çok ciddi rezervleri var). 2005 yılında 66 milyon ton petrol üretimi ve 55 milyon ton ihracatı vardı. 2010 yılında 120 milyon ton 2015 yılında 180 milyon ton üretim planlanmıştı. Orta ve uzun vadede çok daha parlak bir Kazakistan görebileceğiz deniliyor. Yine aynı şekilde Bakü-Tiflis-Ceyhan’a paralel yapılacak bir Doğalgaz Hattı ile Türkmen ve Azeri gazının Türkiye’ye getirilmesi projesi (Trans Hazar Projesi) desteklenmelidir. 
Kazakistan’ın petrol sahaları esas itibarıyla ülkenin batısında Hazar kıyılarında bulunmaktadır. Zengin petrol yatakları olarak, Tengiz havzası ve Karacakanak bölgesi önemli olmakla birlikte Güney Mangışlak, Murgep Bölgesi, Kızılkum Çölü, Uzen, Çetibay ve Emba bölgelerini de sayabiliriz.
Kazakistan’daki doğalgaz rezervleri 1,7 trilyon metreküp civarındadır. Bu orana Hazar’daki potansiyeli de katacak olursak karşımıza önemli bir oran çıkmaktadır.
Diğer ekonomik faaliyetler: Kazakistan’ın artan petrol ihracatı ve enerji sektörüne giren yabancı yatırımlar sayesinde ülke ekonomisi yüksek büyüme oranlarına ulaşmıştır.
Kazakistan'ın, Hazar Denizi'nin kuzeyinde bulunan Kaşagan petrol sahasına ilişkin olarak Exxon Mobil Corp ve Conoco Phillips (ABD), ENI (İtalya), Total (Fransa), Shell (İngiltere-Hollanda) ve Inpex Corp (Japonya) ile Kazakistan'ın devlet şirketi Kaz Munai Gaz firmasının da bulunduğu şirketler topluluğu arasında anlaşma imzalanmıştı...
Kardeş Kazakistan’da son günlerde yaşanan olayların ülkenin barış ve istikrarına zarar vermeyecek şekilde sonlanması en önemli dileğimizdir...
        Ali Selami Çelik  
 
 
 
ŞİİR
 
            BUNDAN SONRA
 
“Malın mülkün var mı?” diye sordular,
Var kabul edelim, “farazi” dedim.
Karun gibi niceleri vardılar.
“Önlerine kondu terazi” dedim.
 
Gülümsedi biri biraz da pişkin,
“Bizler de değiliz servete düşkün.
Fena mı olurdu olsa bir köşkün
Doymayan göz bence marazî” dedim
 
Neyin var neyin yok üst üste vursan,
Bir şey var alınmaz hepsini versen.
Beş kuruşsuz bir köşk yapmak istersen,
Gönüldür en güzel arazi dedim.
 
Tam sohbet biterken birisi yine
“Kimsin nesin” diye seslendi bana,
Osman Ercan idi kırk dokuz sene:
“Gayri bundan böyle İcazî” dedim
 
             "İcazî"-Osman Ercan
 
 
GÜZEL YURDUMUZ
 
YENİCAMİ: İstanbul-Eminönü’ndeki Türk-İslâm mimarisinin zarif muhteşem mabedi. Mimar Sinan’ın talebelerinden Başmîmar Dâvûd Ağa, 1597’de câminin yapımına başladı. Ancak cami 1663 yılında Rebîülâhir ayının beşinci günü cuma namazında ibadete açıldı. Câminin genel görünüşü fevkalâde güzeldir. Göze ağır ve kaba gelen hiçbir tarafı yoktur. Mavi ve yeşil çinilerle ahenkli olarak süslenmiş dört büyük sütun üzerinde oturtulan kubbenin çapı 17,5 m yüksekliği ise 36 metredir. Câminin beş kapısı, iç avluya bakan iki köşede üçer şerefeli iki minaresi vardır. Câmiye gelen Valide Sultanlar için yapılan kasr, câminin bir parçasıdır. Bu kasrın bütün odaları baştan başa çinilerle süslüdür. “Vâlide Câmii”, “Yeni Vâlide Câmii” adlarıyla da anılan bu muazzam bina, kasr, dârülkurrâ, mektep, türbe, hazire, Sultan Üçüncü Ahmed tarafından yaptırılan kütüphane ve muvakkithane ile bir külliye hâlindeydi. Bugün Mısır Çarşısı adıyla anılan yapılar da câminin müştemilâtındandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.