Her isteyen kişisel veriyi alamayacak

Her isteyen kişisel veriyi alamayacak

Ekonomi Haberleri

Kamu kurumları, elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alacakları kişisel verilerin hangi maksatla kullanılacağını önceden bildirecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu sabit/mobil telefon ve internet gibi elektronik haberleşmeden yararlanan şahısların kişisel verilerinin korunması için yeni bir karar aldı. Buna göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alacakları kişisel verileri hangi amaç için kullanılacağını gerekçeleriyle birlikte bildirecek. Kişisel verilerin kullanılması halinde sorumluluğunun talep eden kuruma ait olduğu yazılı olarak belirtilecek. Düzenleme ile illegal dinleme gibi faaliyetlerin de kısmen önüne geçilmiş olacak. Polislerin amirlerinden habersiz teknik takip yapması ve operasyon düzenlemesinde olduğu gibi eğer kişisel veri istenmesi durumunda bunun hangi amaç için kullanılacağı önceden bilinecek. Türkiye Bilişim Derneği Hukuk Müşaviri Mehmet Ali Köksal, kişisel verilerin korunmasına yönelik ABD ve Avrupa'da önemli yasal düzenlemeler bulunduğunu ve Türkiye'nin bunları örnek alması gerektiğini söyledi. Köksal, "Türkiye, Amerika'daki ilgili servis sağlayıcıdan internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili yazılı taleplere olumsuz cevap alıyor. Çünkü kişisel verilerin korunmasına yönelik ABD ve Avrupa'daki düzenlemeler, Türkiye'de yok. Bu ülkeler veri paylaşımında iki şart arıyor; birincisi verinin paylaşıldığı ülkede korunmasına yönelik mevzuat olacak, ikincisi de sadece talep edildiği amaçla, sınırlı şekilde kullanılacak. İşte bunun için ABD'den Türkiye'ye veri gelmiyor" diye konuştu. Türkiye'de bazı kurumların vatandaşların neredeyse tüm bilgilerine sahip olduklarını belirten Köksal, "BTK kararıyla kanununda açıkça yetki verilen kamu kurum ve kuruluşları hariç bilgilerin paylaşımı sınırlanmış olacak. Ancak kişisel verilerin paylaşımı konusundaki sorunları kökünden çözecek şey Kişisel Verilerin Korunması Kanununun yürürlüğe girmesidir" ifadelerini kullandı.

Telefon numaraları nbsp;herkesin elinde

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç, tüketicilerin genellikle özel şirket ve bankaların tanıtım ve pazarlama amaçlı telefonlarından rahatsız olduğunu ifade etti. Kişisel verilerin üçüncü şahıslara iletilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Kılıç, "Yüzlerce tüketicinin mağdur edildiği görünüyor. Veriler ancak sözleşmeye bağlı olarak paylaşılmalı. Özellikle bankalar ve özel şirketlerin telefonlarından herkes bıkmış durumda. Bunun önüne geçilmeli. Kimlik bilgilerimize kadar her türlü veriye herkes ulaşabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...