Esnaf harç yükünde 'eşitlik' istiyor

Esnaf harç yükünde 'eşitlik' istiyor

Ekonomi Haberleri

Bakanlar Kurulu kararıyla işgaliye harcının yüzde 500'lere varan oranda artırılması esnaf odalarını harekete geçirdi.

Sokak arasındaki bir dükkan ile lüks semtteki bir dükkanın aynı vergiyi ödeyecek olmasına itiraz eden esnaf, harç bedellerinin tekrar belediyeler tarafından belirlenmesini istiyor. nbsp;Harç bedellerinin bediyeler tarafından belirlendiği eski nbsp;sisteme dönülmesini isteyen TESK bu konuda Başbakan Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. nbsp;Anayasa Mahkemesi kararıyla geçtiğimiz dönemlerde büyük tartışmalara neden olan tabela vergisi ve işgaliye harcı konusunda, belediyelerin karar alma yetkisi ortadan kaldırılırken, bu konuda Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Bakanlar Kurulu'nun ekim ayında belirlediği zamlı tarife de ocak ayından itibaren yürürlüğe girdi. Buna göre belediyeler nüfuslarına göre 1'den 5'e kadar gruplara ayrıldı. Nüfusu 100 bin 1 ve yukarısı olan belediyeler 1. grup, nüfusu 50 bin 1 ile 100 bin arasında olan belediyeler 2. grup, nüfusu 20 bin 1 ile 50 bin arasında olan belediyeler 3. grup, nüfusu 5 bin 1 ile 20 bin arasında olan belediyeler 4. grup, nüfusu 5 bin'den az olan belediyelerin ise 5. grupta yer alması öngörüldü. Karara göre 104 bin nüfuslu Çanakkale'de bir esnafla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki esnafların aynı kefeye konurken, Çanakkale'deki işgaliye ücreti metrekare başına 50 kuruştan 2.5TL'ye yükseldi. Sahilde veya ana bulvar bulunan bir esnaf ile sokak arasındaki esnaf da aynı ücreti ödeyecek nbsp; nbsp;Esnafın Bakanlar Kurulu'nun belirlediği yeni tarifeleri ödemekte sıkıntı çektiğini dile getiren TESK Başkanı Bendevi Palandöken bu konuda nbsp;yetkinin yeniden belediyelere devredilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, nbsp;"Bakanlar Kurulu kararıyla bazı belediyelerde vergi ve harçlar yüzde 500-600 arttırıldı. Hatta 80 lira olan yıllık hafta tatil ücreti biranda 800 liraya çıkarıldı. Enflasyonun yüzde 7 olduğu ülkemizde yüzde 600 artış hakkaniyete uygun değil. Konuyu bir yazıyla Başbakana ilettik. Eskiden belediyeler, esnafın durumuna göre kanundaki asgari tutarlar üzerinden vergi ve harçları belirleyerek alıyordu. Harç ve ruhsat ücretlerinin fiyatlarının belirlenme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli. Böylesi daha adil olur" dedi. nbsp;


NİŞANTAŞI'NDAKİ DE ÇANAKKALE'DEKİ DE AYNI BEDELİ ÖDEYECEK

Yılbaşından itibaren geçerli olan karara göre, tatil günlerinde dükkan açmanın bedeli de 600 TL'ye yükseldi. Bu tarifede Çanakkale'de pazar günü dükkan açan bir esnaf, İstanbul'un en lüks semtlerinden biri olan Nişantaşı'nda pazar günü dükkan açan esnafla aynı parayı ödeyecek. nbsp;Esnaf belediyeye işgaliye ücretinin yanı sıra; nbsp;ilan ve reklam vergileri, eğlence vergileri, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı, duba ücreti ödüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...