Sondajla 2,3 milyar dolarlık enerji çıkardık

Sondajla 2,3 milyar dolarlık enerji çıkardık

Ekonomi Haberleri

Son bir yılda gerçekleşen petrol ve doğal gaz üretimleri sayesinde ithalat faturası 2,3 milyar $ azalırken, açılan 168 kuyuda 276 bin metre sondaj yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, arama ve üretim sektörünün faaliyetleri sonucunda gerçekleşen petrol ve doğal gaz üretimiyle Türkiye'nin yıllık ithalat faturasına 2,3 milyar dolar katkı sağlandığını söyledi. Yıldız, Petrol Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aytaç Eren ve yönetim kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, derneğin, petrol aramalarından ve piyasanın oluşumuna kadar önemli konuları konuştukları önemli bir örgüt olduğunu söyledi. Petrol ve doğal piyasasında 2013 yılındaki gelişmeleri değerlendiren Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, 2013'te 26 yerli, 24 yabancı sermayeli olmak üzere toplam 50 şirket Türkiye genelinde kara ve denizdeki yaklaşık 400 bin kilometrekarelik alanda faaliyet gösterdi. Sektörde geçen yıl 95 arama ve tespit, 73 üretim olmak üzere toplam 168 kuyu açıldı ve bu kuyularda toplam 276 bin metre sondaj yapıldı. Açılan kuyu sayısında bir önceki yıla göre yüzde 6 artış gerçekleşti. Açılan kuyuların 42'sinde petrole, 5'inde doğal gaza ulaşıldı. Ham petrol ve doğal gaz üretiminde 15 şirket tarafından bin 256 kuyuda günlük ortalama 46 bin varil ham petrol üretiliyor. 2013 yılı toplam üretimi ise 2,4 milyon ton oldu. 16 şirket tarafından 263 kuyuda ise günlük ortalama 1,5 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor. 2013 yılı toplam üretimi ise 555 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Geçen yıl gerçekleşen ham petrol ve doğal gaz üretiminden 465 milyon lira devlet hakkı tahsil edilerek Hazine'ye aktarıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiği ve yıllık 1 milyar dolar yatırımın yapıldığı sektörün faaliyetleri sonucunda gerçekleşen petrol ve doğal gaz üretimiyle Türkiye'nin yıllık ithalat faturasına 2,3 milyar dolar katkı sağlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...