Yurt dışı sergiler için "çakma" endişesi

Yurt dışı sergiler için "çakma" endişesi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'ye ait eserlerin yurt dışında sergilenmesi konusunda kılı kırk yarıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'ye ait eserlerin yurt dışında sergilenmesi konusunda temkinli davranıyor. Bu yönde ulaşan taleplere, eserlerin "kaybolabileceği, kopyalanabileceği, zarar görebileceği" endişesiyle soğuk yaklaşılıyor. Tarihi ve nadide eserlerin yurt dışında sergilenmesi son olarak Hz. Fatıma'ya ait sanduka ile gündeme geldi.
Halen Topkapı Sarayı'nda bulunan sandukayı sergileyebilmek için Kerbela'daki İmam Hüseyin Müzesi yetkilileri Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nden talepte bulunmuştu.
nbsp;Benzer bir talep de bir süre önce hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hem de dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a muhataplarınca yine Topkapı Sarayı'nda bulunan Moldova'nın milli kahramanı olan Stefan Çel Mare'nin kılıcı nedeniyle iletilmişti.
nbsp;
Ancak edinilen bilgilere göre bu ve benzer talepler konusunda Türkiye, mesafeli yaklaşıyor. Bakanlık yetkilileri, mukaddes emanetler ve diğer tarihi eserlerin güvenliği ve muhafaza edilmesine vurgu yaparken, bu yönde gelen taleplere bunların kaybolabileceği, orijinali ile değiştirilebileceği ya da kırılarak zarar görebileceği endişesiyle çekinceli yaklaşıyor.
nbsp;
Türkiye'nin son dönemde yurt dışında gerçekleştirdiği en kapsamlı sergi olan nbsp;"Muhteşem Süleyman" ve "Piri Reis- Kanun-i Sultan Süleyman'ın Kartografi" başlıklı sergiler çeşitli ülkelerde çok sayıda tarih meraklısı ile buluşmuştu.


Damla PEKER/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...