64 yıl önce kaçırıldı, artık Türkiye'de

64 yıl önce kaçırıldı, artık Türkiye'de

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Anadolu'dan kaçırılarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülen tarihi eserler Türkiye'ye geri getiriliyor.

Anadolu'dan kaçırılarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülen tarihi eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izlediği etkili politika sayesinde ait oldukları topraklara geri dönüyor. Tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesinde etkili politika izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müjdeli bir haber de Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi.

1950'li yılların başlarında Türkiye'de görevli bulunan William O'Ryan tarafından ABD'ye götürülen iki adet amfora, Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye'den götürülen tarihi eserlerin iadesi konusundaki çalışmalarından etkilenen oğlu tarafından iade edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik göreve gelmesinin ardından yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin yeniden anavatanına getirilmesi konusunda hassasiyetle durdu ve Bakanlık bürokratlarına eserlerin ülkemize kazandırılması için etkili bir diplomasi yürütülmesi hususunda tam destek verdi.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Ömer Çelik, son yıllarda Anadolu'dan kaçırılmış birçok tarihi eserin Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Çelik "Bu eserlerin hayat buldukları topraklara geri getirilmeleri en büyük arzumuzdur. Bakanlık olarak bu toprakların bir parçası olan eserlerin geri getirilmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu çabalarımızın tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek de son derece sevindirici bir gelişme. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaşamış medeniyetlerin bizlere emanet ettiği eserleri ne pahasına olursa olsun ait olduğu topraklara geri getirmek hususunda kararlı çalışmalarımız devam edecektir. Bu bizim ülkemize ve tarihimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir." dedi

Bakan Ömer Çelik son olarak, Interpol tarafından 1998'den bu yana aranan Aksaray Ulu Camii Kapı Kanatları ile İngiltere'de bir müzayedede satışa çıkarılan 17. ve 18. yüzyıla ait Osmanlı mezar taşlarının Türkiye'ye iadesiyle bizzat ilgilenmiş ve eserin yeniden ait olduğu topraklara dönüşünü yakından takip etmişti.

8. YÜZYIL AMFORALARININ DÖNÜŞ ÖYKÜSÜ

Rick O'Ryan isimli şahıs, Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'ne gelerek Türkiye'nin son yıllarda yurt dışındaki kültür varlıklarının iadesi konusundaki gayretli çalışmalarından çok etkilendiğini, 1950'li yılların başlarında Türkiye'de görevli bulunan babası William O'Ryan'ın ABD'ye dönerken Türkiye'den götürdüğü iki adet amforayı geri vermek istediğini söyledi. Müşavirlik durumu hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bildirdi.

2014 Ocak ayı ortalarında atılan bu ilk adımın ardından amforalara ilişkin Bakanlık uzmanları tarafından bir değerlendirme çalışması yapıldı. İnceleme sonucunda amforaların Geç Doğu Roma Dönemi'ne tarihlenen (yaklaşık olarak M.S. 8. yüzyıl) orijinal eserler olduğu belirlendi. Bunun üzerine şahısla irtibata geçildi ve gösterdiği iyi niyetten ötürü teşekkür edilerek amforalar teslim alındı.

Amforalar, hızlı bir şekilde ait olduğu topraklara getirilerek muhafaza edilmek üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...