Konsept otomobiller artık gerçek oluyor

Konsept otomobiller artık gerçek oluyor

Ekonomi Haberleri

84. Cenevre Otomobil Fuarı büyük bir ihtişamla kapılarını açtı. Uzun süreli bir ekonomik kriz dönemiyle boğuşan Avrupa artık otomotiv sektörü için ümitli.

Cenevre Otomobil fuarı 6-16 Mart tarihleri arasında otomobil meraklılarının ziyaretine açık olacak, fuar basın açılışlarıyla başladı. Fuarın resmi açılışından önce 51. Kez yapılan "Yılın Otomobili" seçmelerinde BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes Classe S, Skoda Octavia and Tesla Model S arasında kazanan otomobil Peugeot 308 oldu. 22 Avrupa ülkesini temsil eden basın mensuplarından oluşan jüri tarafından yeni PEUGEOT 308'e 2014 " Car of the Year " (Yılın Otomobili) ödülü verildi.
Cenevre'de elektrikli otomobillerin test edilmesine imkan veren 870 metrekarelik alan yoğun ilgi topladı. BMW, Citroen, Mitsubishi ve Renault gibi markaların araçlarını sergilediği bu alanda isteyenler bu otomobillerle ufak bir sürüş keyfi de yaşadılar.
Fuarda dikkat çeken konseptler:
Mazda Hazumi: Mazda 2'nin geleceği olacağı tahmin edilen bu model, gerçeğe yakın çizgileriyle dikkat çekti.
Honda Civic Type R: Gelecek sen üretime geçmesi beklenen ve 2.0 litre turbo bir motor taşıyan bu konsept, Golf R ve Astra VXR gibi modellerle rekabete hazır.
Nissan BladeGlider: Alışılmışın dışındaki boyutları ve şekliyle dikkat çeken bu konsept her ne kadar gerçek dışı dursa da, Nissan seri üretime geçmeye niyetli.
Volkswagen T-ROC: Tiguan'ın bir alt segmenti olması hedeflenen bu mini SUV de üretime geçmesi beklenilen konseptler arasında.
Hyundai Intrado: Peter Schreyer tarafından tasarlanan bu SUV modeli spor çizgileriyle dikkat çekiyor. Seri üretim beklenmeyen bu araç, Hyundai'nin gelecek çizgisinden ipucu veriyor.


nbsp;Konsept otomobiller artık gerçek oluyor


Doğalgazlı Skoda Cenevre'de
Skoda Cenevre Otomobil Fuarı'nda birçok yeni model sergiledi. Skoda VisionC, fonksiyonellik ve çevreye saygı anlamında da sofistike bir tasarım çalışması olarak ön plana çıkarken, nbsp;ferah bir iç mekanı, mükemmel aerodinamik yapısı ve aynı zamanda doğal gazla çalışabilme özelliğiyle de büyük ilgi çekti. Markanın ilk olan beş kapılı coupe tasarımının yanı sıra, yeni Skoda Octavia Scout modelinin dünya lansmanı da Cenevre'de yapıldı. Bir crossover olan Octavia Scout'ta güçleri 184 PS'ye kadar ulaşan motor seçenekleri arasında iki dizel ve bir benzinli motor bulunuyor. Octavia'nın seri üretim ilk doğalgazlı versiyonu olan doğa dostu "Skoda Octavia G-TEC" de Cenevre'de dünya lansmanı yapılan araçlar arasında yer aldı.Skoda'nın Cenevre'de sunduğu bir diğer yenilik ise daha sportif tarza sahip üç yeni Monte Carlo versiyonu. Çek üretici, Yeti, Rapid Spaceback ve Citigo'nun Monte Carlo versiyonlarını ilk kez bu fuarda sergiledi. nbsp;




nbsp;Konsept otomobiller artık gerçek oluyor


Citroen yeni modelleriyle imaj tazeledi
Citroën C4 Cactus ve Yeni Citroën C1'i 84.Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıttı. C segmentinin gelecekteki öncüsü olacak C4 Cactus Airbump hava kapsülleri ile dikkat çekiyor. Yeni nbsp;Citroën C1 ise, akıllı cep telefonlarının sahip olduğu tüm uygulamaların ön konsolunda bulunan 7'' lik dokunmatik tablet ekran üzerinden de kullanılabilmesini sağlayarak iletişimi kesintisiz kılıyor. Citroën fuarda ayrıca sınıfında tek Hydractive III+ süspansiyon özelliğini sunan C5 Cross Tourer, Çin pazarı için yine Çin'de üretimine başlayan DS 5LS ve DS3 Cabrio'nun Racing versiyonunu tanıttı. WTCC'de ilk kez yarışacak olan C-Elysee markanın sportif duruşunu sergilerken, 2010 yılından bu yana 420 bin adetten fazla satan DS ailesi Fabourg Pack versiyonu ile sergide yerini aldı.


Bursa'ya yeni fabrika
Bosch, 1975 yılından bu yana Bursa'dan dünyaya fren sistemleri üreten Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin yeni fabrikasının temellerini attı. Türkiye pazarına sunduğu ürünlerin yanı sıra, Hindistan, Brezilya, İtalya, İspanya ve Rusya'ya ihracat yapan Bosch Fren Sistemleri, 2015 yılında açılması hedeflenen yeni fabrikasıyla, otomotiv sektöründe yaşanacak olası talep artışına paralel olarak kapasitesini ve üretim adedini artırabilecek. 19.300 metrekarelik alana kurulacak olan yeni fabrikanın kapalı alanı 8.000 metrekare olacak. nbsp;

nbsp;Konsept otomobiller artık gerçek oluyor


HAFTANIN OTOMOBİLİ
AUDI A3 SEDAN
Fiyatı: 100.447 TL'den başlıyor


ARTILARI
Audi sürüş keyfi, A3 sedan'da özellikle de test ettiğimiz 1.4 TFSI motorda, hem direkt yakıt enjeksiyonu sayesinde, hem de turboşarjlı, ısı ayarlayıcılı son teknolojiye sahip motoru sayesinde gaza bastığınızda hissettiğiniz duygu, mükemmel. nbsp;Otobana çıktığınızda, yanınızdan büyük araçlar geçmeye başladığında dış sesi içeriye almaması, rüzgar ve dış etkenlerden etkilenmeyen güven veren yapısı, gücü ve yol tutuşu artı puan getiriyor. Gerek olmadığı durumlarda 4 silindirden ikisini kapatarak yakıt tasarrufu sağlayan sistemi bu aracın en önemli avantajlarından. COD ( Cylinder on Demand: İstenildiğinde kullanılan silindir) isimli sistem, yakıt tasarrufuna ciddi destek sağlıyor.



EKSİLERİ
Alman teknolojisi ve Audi imajı insanın beklentileri artırmaya başlıyor, kapı içlerindeki malzemelerin sadeliği, saklama bölmelerinin azlığı, koltuk ayarlamanın manuel olması gibi detaylar biraz hayal kırılığı oluşturuyor.


Teknik özellikleri
1.4 litre TFSI benzinli (140 beygir) otomatik şanzıman, 1.6 litre TDI dizel (105 beygir), otomatik şanzıman, 2.O litre TFSI benzinli (280 beygir), otomatik şanzıman


Öne çıkan rakipleri:
MERCEDES CLA 200



BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SAYAFASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...