Operasyonlara rağmen çarklar tıkır tıkır işliyor

Operasyonlara rağmen çarklar tıkır tıkır işliyor

Ekonomi Haberleri

Bir zamanlar Anayasa kitapçığı fırlatılınca çöken piyasalar bugün paralel yapı ve iş birlikçilerine meydan okuyor.

1- nbsp;ÜRETİM VE YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Geçen yıl mayıs ayından itibaren Türkiye istikrarsız hale getirilmek istendi. Sokak eylemleri yapıldı. 17 Aralık Operasyonu düzenlendi. Bu çabalara inat, 2013 sonu itibariyle imalat sanayimizde net satışlar, faaliyet kârı ve kârlılık oranı, 2012'ye göre ciddi oranda yükseldi" dedi. Kocaeli'de temaslarda bulunan Bakan Işık, "Birileri moral bozmaya kalktıkça Türkiye inadına üretmeye ve yatırıma devam etti. İmalat sanayisinde 2012'de net satışlar 824 milyar lirayken, 2013 yılında 921 milyar liraya çıktı. Ciddi bir artış var. 2012'de 39 milyar lira olan faaliyet kârı, 2013'te 56 milyar liraya yükseldi. Kârlılık oranı da yüzde 4.7'den, 6'ya tırmandı. Bu veriler, Türkiye'ye verilmek istenen zararın çok da verilmediğinin en güzel göstergesi. Bu trend, 2014'te de devam edecek. Türkiye'nin istikrarını bozma girişimlerinin hepsinini tek tek boşa çıkacak" diye konuştu.
Türkiye'de sanayi üretimi de özellikle 2013 yılının ikinci yarısında hızlanmış, böylece geçen yılın büyüme beklentisinin yüzde 4'lere çıkmasını başarmıştı. Geçen yılın ilk yarısında sadece yüzde 2.6 oranında artan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, yükselen dövizin ve canlanan yurtdışı talebin etkisiyle ikinci yarıda yüzde 4.3 artmıştı. Bu sayede 2013 yılında sanayi üretimi yüzde 3.4 büyüme sağlayarak, 2014 için de umut vermişti. Nitekim sanayi üretimi bu yılın ilk ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise özellikle yatırım malları üretiminin çok daha hızlı arttığı görüldü. Geçen yılın ocak ayına göre sermaye yatırımı yüzde 7.3 artarken, makine ekipmanları kurulumu ve onarımı sektörü yüzde 26.8 büyüme sağladı. Bu veriler de, hem 17 Aralık Operasyonu hem de FED'in dolar musluklarını kısmasına rağmen sanayicilerin karamsarlık göstermediğini, olumsuzlukların ekonomiye yansımalarının sınırlı kaldığını ortaya koydu.


2- BİR İYİ HABER DAHA

Hükümet kemerleri sıkınca merkezi bütçe de fazla verdi
Ekonomide bir olumlu haber de bütçeden geldi. Merkezi bütçe bu yılın şubat ayında hükümetin aldığı tedbirler sayesinde 1.7 milyar lira fazla verdi. Bütçe, geçen yılın şubat ayında 1.4 milyar TL açık vermişti. Bütçenin fazla vermesinde giderlerdeki düşüş etkili olurken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme gelirleri olmadığı halde bu başarının yakalandığını söyledi. Bütçenin Ocak-Şubat döneminde 3.6 milyar TL fazla verdiğini dile getiren Bakan Şimşek, "Fazla veren bütçe, güçlü mali duruşun sürdüğünü ve yıl sonu için öngörülen bütçe hedefinin tutacağını göstermektedir" diye konuştu. Şubatta faiz dışı fazla 5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçenin kara deliği transfer harcamaları, 2 milyar TL'den 501 milyon liraya geriledi. Gayrimenkul sermaye üretim giderleri kalem de 2.1 milyar liradan 511 milyon liraya düştü. Bunlara karşılık memur giderleri yüzde 18 artışla 8 milyar lira oldu. Savunma giderleri yüzde 16.6 azaldı. KDV tahsilatı yüzde 18 artarak 10.4 milyar liraya yükseldi. Kurumlar vergisi de yüzde 9.1 azalarak 6.4 milyar liraya indi.


3- İŞSİZLİK YÜZDE 10'A YÜKSELDİ ANCAK...

İstihdam 3 yılın zirvesinde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 Aralık dönemine ait işsizlik rakamlarını açıkladı. Ekonomiyi olumsuz etkileyen hem iç siyaset hem de ABD Merkez Bankası kaynaklı dış şoklara rağmen işsizlik oranı yatay seyrini korudu. Önceki yılın aynı döneminde 10.1, kasımda ise 9.9 olan işsizlik; aralık ayında küçük bir yükseliş göstererek yüzde 10'a çıktı. Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 Aralık'ta, geçen yılın aynı dönemine göre 19 bin kişi artarak 2 milyon 809 bin kişiye yükseldi. Aylık olarak bakıldığında ise istihdam, 2013 aralık döneminde, kasıma göre 210 bin kişi artarak son 3 yılın zirvesini gördü. Aralık ayı itibariyle sanayide istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 100 bin kişi artarak 4 milyon 956 bine yükseldi. Genç nüfusta işsizlik de 1.1 puanlık azalışla yüzde 18.7 oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 21.8'i tarım, yüzde 19.6'sı sanayi, yüzde 6.9'u inşaat, yüzde 51.6'sı hizmetler sektöründe yer aldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...