AYM'ye kritik başvuru

AYM'ye kritik başvuru

GÜNDEM Haberleri

Orhan Miroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılma kararında kendisi için verdiği siyaset yasağının kaldırılması için bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir karara karşı yapılan ilk bireysel başvuru niteliği de taşıyan başvuruda tüketilmesi gereken bir yargı süreci de bulunmuyor. Orhan Miroğlu, dün Anayasa Mahkemesi'ne siyaset yasağının kaldırılmasına ilişkin bireysel başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde 2007 yılında DTP Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla yaptığı bir konuşmada "suçu ve suçluyu" övdüğü gerekçesiyle hakkında 5 yıl boyunca siyasi yasak konulduğu belirtildi. O yıl parti üyeliği ve görevlerinden ayrılmış olan Miroğlu, hakkındaki kararın düzeltilmesini istedi.


AYM KENDİ KARARINI İRDELEYECEK


Star gazetesinden Lütfi Kaplan'ın haberine göre; bireysel başvuru için yargı süreçlerinin tamamlanması gerekiyor. Ancak Miroğlu'nun başvurusunda adli yargı veya idari yargıda süren bir dava süreci yok. Başvuru tamamen Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararında Miroğlu için verdiği siyasi yasaklarla ilgili. Bu anlamda Anayasa Mahkemesi ilk kez kendi kararına karşı yapılan bir itirazı bireysel başvuru kapsamında görüşecek. Zira Anayasa Mahkemesi kararları kesin hükmünde.




KONUŞMA SUÇ OLMAKTAN ÇIKTI


Miroğlu başvuru dilekçesinde, 2007 yılında yaptığı konuşma nedeniyle siyasi yasaklı hale geldiğini oysa o konuşmayla ilgili ilk derece mahkemelerinde aldığı hiçbir cezanın olmadığını ifade etti. Miroğlu, 2012 ve 2013 yılında yapılan değişikliklerle cebir ve şiddet çağrısı içermeyen konuşmaların suç olmaktan çıkarıldığını kaydetti. Dilekçede, "Bu yasal değişikliklere göre üzerine atılı eylemin yürürlükteki yasalara göre suç olmaktan çıkarıldığı tartışmasızdır" dedi.




KARAR AİHS'YE DE AYKIRI


Miroğlu dilekçesinde, "Anayasa Mahkemesi'nin, parti kapatma kararıyla birlikte benim bir siyasi partide siyaset yapmama engel olacak yöndeki kararı kanımca, AİHS 9.maddede düzenlenmiş olan düşünce özgürlüğü, AİHS 10.maddede düzenlenmiş ifade özgürlüğü, AİHS 11.maddede düzenlenmiş dernek kurma ve toplantı özgürlüğüne ve AİHS 14.maddede düzenlenmiş ayrımcılık yasağına aykırıdır" dedi.




50 BİN TL TAZMİNAT


Orhan Miroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karardan dolayı uğradığı manevi zarardan dolayı 50 bin TL tazminat talebinde de bulundu.




ANAYASA MAHKEMESİ'NE MEKTUP


Orhan Miroğlu, Star Gazetesi'ndeki 7 Nisan tarihli "Anayasa Mahkemesi'ne mektup" başlıklı yazısında şunları ifade etti: "2007 yılında, bir gazetede köşe yazmak üzere ayrılmıştım. DTP'yi kapattınız, orada siyaset yapan 34 kişiye ve bana siyaset yasağı koydunuz. 'PKK'yi yurt dışında değil, burada arayın, çünkü PKK Türkiye'nin gerçeğidir' dediğim ve 21 Mart'ta benim de kaldığım Diyarbakır cezaevinde tutulduğu hücrede kendini Newroz günü asarak intihar eden Mazlum Doğan'ın adını, yirmi küsur yıl sonra, bir Newroz konuşmasında andığım için' bana beş yıl siyaset yasağı verdiniz. Suçu ve suçluyu övdüğümü iddia ettiniz, ama Mazlum Doğan, hukuka bakacak olursak eğer, hayatına son verdiğinde, masum ve suçsuzdu. Çünkü hakkında verilmiş bir mahkumiyet kararı yoktu. Oysa siz beni suçu ve suçluyu övmekten mahkum ettiniz ve bu mahkumiyeti, partinin kapatılmasına emsal gösterdiniz. DTP'yi kapatırken, eliniz biraz daha güçlensin diye yaptınız bunu."


STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...