Artan faiz kredili konut satışlarını dibe çekti

Artan faiz kredili konut satışlarını dibe çekti

Ekonomi Haberleri

Yüksek faiz ve artan kredi maliyetleriyle iç piyasada ipotekli konut satışları yüzde 42.5 gibi yüksek oranda geriledi.

Hükümet ve ekonomiye yönelik yapılan 17 Aralık operasyonları konut sektörünü vurdu. Operasyonların ardından faiz ve dövizdeki hızlı tırmanış sebebiyle, kredili konut satışları, toplam satışlardan yaklaşık 5 kat daha hızlı geriledi. İç satışlardaki gerilemeye karşılık yabancılara TÜİK'in Konut Satışları İstatistikleri verilerine göre, Türkiye'de nisan ayında toplam konut satışı yüzde 12.3 düşüşle 83 bin 610'a geriledi. Böylece, bu yılın ilk dört ayında 341 bin 463 düzeyinde kalan satışlarla gerileme yüzde 7.5 oldu. Yükselen faizler özellikle kredili satışları vurdu. Kredi maliyetlerinin yükselmesiyle nisan ayında ipotekli konut satışları yüzde 42.5 gibi yüksek oranda geriledi. Gerileme ilk 4 ayda ise yüzde 33.5'i buldu. Konut satışlarında nisan ayında, İstanbul yüzde 20.5'e karşılık gelen 17 bin 130 adet satış ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, yüzde 11.1'e karşılık gelen 9 bin 249 ile Ankara, yüzde 6.2'ye karşılık gelen 5 bin 181 ile İzmir izledi. Satışların en düşük olduğu iller ise sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 12 konut ile Ardahan ve 16 konut ile Bayburt oldu. Türkiye genelinde yeni konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı da, mart ayındaki yüzde 47.9'luk düzeyinden, Nisan ayında yüzde 44.9'a geriledi. İç piyasalar yapılan konut satışlarındaki gerilemeye karşılık, döviz kurlarındaki tırmanışa bağlı olarak yabancılara dönük satışlarda hızlı artış yaşandı. Nisan ayında yabancıya konut satışları yüzde 64.1 gibi çok yüksek oranda artışla bin 554 düzeyine yükseldi. Böylece, yılın ilk dört ayındaki yabancılara konut satışı da yüzde 47.9 artışla 5 bin 194'e çıktı. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Nisan 2014'te ilk sırayı 563 konut ile Antalya aldı. Antalya ilini sırasıyla 489 konut satışı ile İstanbul, 109 konut satışı ile Aydın, 89 konut satışı ile Burs a, 86 konut satışı ile Muğla ve 50 konut satışı ile Mersin izledi.


Gökhan Uskay: Konutların çoğu peşin satıldı nbsp;
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay konuk söktöründe beklenen açılmanın olmadığını belirterek, Merkez Bankası'nın indirim kararıyla faizlerin yüzde 1'in altına gelmeye başladığını söyledi. Bunun piyasayı canlandıracağını dile getiren Uskuay, "Kurdaki yükselme konut satışlarını bıçak gibi kesti. Son satılanların içine baktığımızda satışlar sadece yabancı kanalına yapıldı. Satışların çoğu peşin satıldı. Ancak piyasayı canlandıracaktır. Türkiye'ye nbsp;ciddi anlamda sıcak para akımı var. Bu olduğu sürece bir şey olmaz" diye konuştu.



Uğur Dumankaya: Soma faciası da olumsuz etkiledi nbsp;
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, döviz kurundaki artışın yurt dışı satışlarına olumlu etki ettiğini ve konut satışlarını artırdığını belirterek, "Bu oranlar yüzde 30'a kadar çıktı. Faizlerin yükselmesi siyasal istikrarsızlık 30 Mart seçimlerine kadar satışların çok durağan seyretmesine sebep oldu. Ama yine de korktuğumuzdan iyi geçti. Ayrıca son 10 günlük rakamlarda ciddi düşüş bulunuyor. Son Soma faciası ve 19 Mayıs tatilleri satışları negatif yönlü etkiledi" dedi. nbsp;


İhtiyacın üzerinde konut üretildi
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, konut satışlarındaki düşüşün beklenen gelişme olduğunu ifade ederek, "İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde konut fazlası oluştu. İhtiyaç odaklı konut yerine arz ve talep dengesi açısından bir problem oluşturdu" dedi. Cemal Gökçe, 2013 yılı ile fazla üretilen konutlara yönelik olarak talep durduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Kredi faizlerinin yüksek olması, orta ve alt gelir gruplarına yönelik konut üretilmemesi, çalışan kesimin de iş güvencelerini görememesi nedeni ile talepler durdu. Orta ve alt gelir grubu durunca ciddi bir fazlalık ortaya çıktı. 300-400 bini İstanbul'da olmak üzere toplam 1 milyonun üzerinde arz fazlası oluştu. "




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...