Taşeron Yasası Meclis'te! (TAŞERON İŞÇİ KADRO-HABERLERİ MÜJDE)

Taşeron Yasası Meclis'te! (TAŞERON İŞÇİ KADRO-HABERLERİ MÜJDE)

Ekonomi Haberleri

TAŞERON işçilere kadro haberleri! Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Taşeron işçi kadro düzenlemesi ve taşeron işçi kanunu meclise gönderildi....

TAŞERON işçilere kadro haberleri! nbsp;TAŞERON çalıştırmanın kuralları yeniden yazılıyor. Meclis'e dün sunulan 60 maddelik tasarıya göre, artık kamuda hangi işin taşerona verilebileceğine kanunlar değil Bakanlar Kurulu karar verecek. Kamudaki ana işlerin bir bölümünde de belirli koşullarla taşeron çalıştırılabilecek. En az 6 aylık kıdemi olan işçiyi işten çıkarmada haklı gerekçe arama kuralı, maden işçileri için kıdem koşulu olmaksızın işleyecek. Yeraltında çalışan işçilere zorunlu ve olağanüstü haller dışında fazla çalışma yaptırılamayacak. Çalışma süresi 36 saati geçerse, yüzde 50 zamlı ödeme yapılacak. Maden işçilerinin yıllık ücretli izinleri de dörder gün artırılarak uygulanacak. Ayrıca maden işçileri için emeklilik yaşı artık 55 değil 50 olacak. Madende taşeron çalıştırılmayacağına dair bir maddeye ise, tasarıda yer verilmedi.
TAŞERONUN MAAŞI ANA İŞVERENDEN
İşverenler alt işverene iş verirse de, taşeron işçilerin maaşlarını ve izinlerini takip edip, gerekirse hakedişten kesip ödemek veya iznini kullandırmakla yükümlü olacak. Alt işveren değişse de, aynı işyerinde çalışan taşeron işçinin yıllık izin hakkı olacak. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği koşullarından da ana işveren sorumlu tutulacak.

TAŞERONA KADRO YOK
Bugüne kadar mahkemeye gidildiğinde, kamuda çalışan taşeron işçinin yardımcı işi değil asıl işi yaptığı tespit edilirse; bu işçi kamu işçisi niteliği kazanıyor ve kadroya geçmesi gerekiyordu. Ancak bu yol kapatılacak. Buna göre artık işçi mahkemeye gitse ve kazansa dahi, kamu işçisi olamayacak. Sadece asıl işverenin emsal işçisine ödenen ücret ve sosyal haklar ona da ödenmeye başlayacak.

KAMUDA TAŞERONA DEVAM
Kamu kurumları yardımcı işler için ihaleye çıkıp, taşeron çalıştırabilecek. Ancak kanunlarda geçerli olan yardımcı iş-ana iş tanımını artık Bakanlar Kurulu yapacak. Bu da Bakanlar Kurulu'nun yardımcı iş olarak belirlediği her alanda, ihaleyle hizmet alınmasının yolunu açmak anlamına gelecek. Kamu İhale Yasası'na eklenen maddeye göre, kamuda "yeterli nitelik veya sayıda personel olmaması durumunda" asıl işin bir bölümünde de taşeron çalıştırılabilecek.

GÖRÜŞ ALINACAK
Dışarıdan hizmet alımı bir başka deyişle taşeron çalıştırılması için kamu kurumları ihaleye çıkarken ilgili kurumlardan görüş almak zorunda olacak. İhaleye çıkılmaması gerektiği halde ihaleye çıkılan durumlarda, yetkili isimlerden oluşan zarar tazmin edilecek. nbsp;

SOMA MADDESİ

Soma faciasından etkilenenlere yapılacak ödemeler de tasarıyla düzenlenecek. Buna göre SGK'nın yapacağı ödemeler işverenin yükümlülüğünü kaldırmayacak.

DOĞUM BOÇLANMA HAKKI 3

Kadınlarda doğum borçlanması hakkı 2'den 3'e çıkarılacak. Ayrıca tüp bebekte 3. deneme de SGK kapsamına alınacak. Bu durumda katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 olacak.

GELİR TESTİ İÇİN İKİNCİ ŞANS

Bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sağlık sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Söz konusu kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde yeniden yapılandırılacak.

2.5 milyar TL'lik yük özel sektörü etkiler mi?

TASARIYLA "taşeron" tanımını yapan 2. maddede bir değişiklik yapılmıyor. Ancak ana işte "taşeron kullanımının" tespit edilmesi durumunda, cezai yaptırım olarak "ana kadroya" geçirilmesi ve geriye dönük haklarının verilmesi düzenlemesi kaldırılıyor. Bu durumda mahkeme kazanılsa da kadroya geçiş yok. Ancak kadrolu işçilerle aynı ücret ve sosyal haklar verilecek. Bu düzenlemenin nedeni, Karayolları'ndaki taşeron işçilerin davaları oluşturuyor. Dava açıp kazanan taşeron işçiler nedeniyle 2.5 milyar TL'lik maliyet oluştu. Düzenleme, İş Kanunu'nda yapıldığı için kamu özel tüm işyerlerini etkileyecek. Cezai sorumluluğunu üstlenen işveren, taşerona yönelebilir.

İş müfettişinin yetkisi kaldırılıyor
TASARI, iş müfettişlerinin denetim yaparken taşeron çalışma açısından hile olup olmadığını tespit yetkisini de ortadan kaldırıyor. Buna göre müfettişler taşeronlukla ilgili hileli bir durum tespit etkse dahi artık, rapor hazırlayamayacak.

TEORİDE SENDİKALI

Kamudaki taşeron işçiler için tasarıyla sendika yolu açılıyor. Ancak bu düzenlemenin fiiliyatta imkansız olduğuna dikkat çekiliyor. Buna göre, asıl işveren kamu işveren sendikası üyesi olursa, alt işvereni de yetkilendirirse toplu sözleşme yolu taşeron işçisi için açılacak. (Kaynak: Hürriyet)

Taşerona yasal koruma

Meclis'e gelen yeni yasa ile taşeronlar maaşlarını düzenli ve tam alacak. Şirket maaş yatırmazsa, asıl işveren ödemekle yükümlü olacak. İzinler de silinmeyecek. Önceki gün Meclis'e sevk edilen yasa tasarısının detayları belli olmaya başladı. Maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin yanında taşeron sistemi de tasarı ile yeni bir döneme girecek. Özellikle maaş, kıdem tazminatı ve izin sorunu yaşayan taşeron işçilerin sıkıntıları bitirilecek. Taşeronluk uygulamasının kanuna aykırı kullanılması halinde, taşeron işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak diğer sosyal haklar, asıl işverenin emsal işçisine veya benzer işi yapan işçiye ödenen ücret ve sağlanan sosyal haklardan az olamayacak.

MAAŞLAR EŞİTLENECEK

Böylece taşeron işçi asıl işi yapan kadrolu eleman ile aynı maaş ve haklara sahip olacak. İşverenler, taşeron şirketlere iş vermeleri halinde bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya resen kontrol etmekle yükümlü olacak. Varsa ödenmeyen taşeron işçi ücretleri, taşeron şirketin hak edişlerinden kesilerek işçilerin banka hesabına yatırılacak. Bu uygulama sadece kamu kuruluşlarında değil özel sektörde de geçerli olacak. Özel sektör de yanında çalıştırdığı taşeron işçinin maaşının tam yatmasından sorumlu olacak.

TAZMİNAT VE İZİN HAKKI

Taşeron işçilerin kıdem tazminatları da maaşları gibi devlet güvencesi altına alınacak. Buna göre taşeron işçilerin hak ettiği kıdem tazminatları ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına aktarılacak. İşçinin bağlı bulunduğu taşeron şirket değişse bile, kıdem tazminatı hesabında çalıştığı kurumdaki yılların toplamı geçerli olacak. Aynı şekilde taşeron işçilerin izin hakları da korunuyor. Taşeron şirket değişse bile izin süresi o işçinin çalıştığı kurumdaki toplam süreye göre hesaplanacak. Asıl işveren yanında çalışan taşeron işçilerin izinlerini kullanıp kullanmadığını kontrol etmek ve bunu uygulamakla yükümlü olacak.

HER İŞÇİ İÇİN 2 BİN TL CEZA

Alt işverenlere kanuna aykırı iş verilmesi veya alt işverenin düşük ücrette taşeron çalıştırması gibi kanuna aykırı hallerde, hem işverene, hem taşeron şirkete hem de işveren vekillerine her bir işçi için 2 bin TL para cezası verilecek. nbsp;

Kaynak: Takvim


TAŞERONişçilere kadro haberleri!

Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Taşeron işçi kadro düzenlemesi ve taşeron işçi kanunu? nbsp;Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Torba yasa emeklilere ne getirecek? Torba yasada bedelli askerlik varmı? Torba yasada intibak yasası yer alıyor mu? Torba yasada bedelli askerlik bulunmuyor. Peki neler bulunuyor? Milyonlarca vatandaş 2014 yılı ve Ocak ayına umutlarla girdi. 10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur, bu ay yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yine tüm emekliler banka promosyonu çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde ayrıca intibak zammı da var. Torba yasada neler var? Torba yasa içeriği. Tam gün yasası nedir? Torba yasa ile başlayan değişiklikler? Torba yasası doktorları nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, kamuoyunda "Tam gün yasası"olarak adlandırılan sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı. 2014 yılı ve Ocak ayı milyonlarca vatandaş için umut oldu. Bu ayda çıkması beklenen torba yasa ve yeni yıldaki maaş zamları, yaklaşık 20 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. 10 milyon memur, işçi ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında yapılacak maaş zammını bekliyor. Yine yaklaşık 7 milyon emekli için de yeni intibak umudu bulunuyor. Memur emeklileri toplu sözleşme zammının dışında enflasyon farkı alacak. Öte yandan Aralık sonunda belli olacak olan son 6 aylık enflasyon oranı ile işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin de alacakları fark oranı ortaya çıkacak. Ocak ayında yaklaşık 2.5 milyon memur da zamlı maaşlarına ve enflasyon farklarına kavuşacak.

YAPILANDIRMA GELİYOR nbsp;
Takvim'in haberine göre emeklilerin dışında devlete borcu olan 3 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnaf gelecek yapılandırma umuduyla bekliyor. Torba yasayla gelecek bu yapılandırma sayesinde geçmiş Bağ- Kur borcu olan esnaf bu borçlarını yapılandırabilecek. Borçların ve hizmetlerin tamamen silinmesi de gündemde. Bunun yanında faiz ve gecikme cezalarının yarısının silinip, kalan borcun 36 aya kadar taksitlendirilmesi de ihtimaller arasında. Bu sayede esnaf hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak, hem de borcundan kurtulacak. Devlet ise toplayamadığı bu alacağını tahsil ederek önemli bir kaynak elde edecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmadığı için evlerine borç yazıları gelen 4 milyona yakın vatandaş için de Ocak ayı bir umut oldu. Bu vatandaşların biriken 8 milyar liraya yakın borçları için çeşitli formüller hazırlandı. Borçların tamamen silinmesinden, faizlerinin kaldırılıp ana paranın taksite bölünmesine kadar çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Bu karar da Ocak'taki torba yasada şekillenecek.

TAŞERONA YENİ HAKLAR nbsp;
Ocak ayında beklenti içinde olan önemli bir kesimde taşeron işçiler. Bu işçiler için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin Ocak ayında ortaya çıkması bekleniyor. Böylece 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin izin hakkından, maaşlarına kadar özlük haklarında bir iyileştirme yapılacak. Taslak yakında sosyal taraflarla paylaşılacak.

TAŞERON İŞÇİLERE MAAŞ VE İZİN MÜJDESİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında taşeron çalışanlara maaşların tam zamanında yatması ve yıllık izin müjdesi verdi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasankeyf'te düzenlenen 3.Uluslararası Bisiklet Turnuvası'na katıldı. Burada sorulara yanıtlayan Bakan Şimşek, taşeron sisteme ilişkin bir soru üzerine, şu yanıtı verdi: 'Bazı alanların özel sektöre açılıp kapanması farklı, işçilerimizin ya da emeğin sömürüsü ayrı bir konu. Taşeron sisteminde şu anda aksayan yönler olabilir. Bunların rehabilitasyonu üzerinde çalışıyoruz. Örneğin geçmiş dönemde özellikle kıdem tazminatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Şimdi o sistemi yeniden düzenleyeceğiz. Maaşların zamanında ve tam olarak ödenmesini garanti altına alacağız. Yıllık izinler gibi hususlarda kayıt dışılığın engellenmesi konusunda elimizden ne geliyorsa yapacağız.' (NTV)

Taşeron işçiye Bakan müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bekletilmeden Meclis'e gönderilsin, hızla yasalaştırılsın" talimatını verdiği taşeron işçilere yönelik düzenleme için geri sayım başlardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron çalışanlara kıdem tazminatı, maaşların tam zamanında yatması ve yıllık izin müjdesini açıkladı. Şimşek, şunları kaydetti: "Taşeron sisteminde şu anda aksayan yönler olabilir. Geçmiş dönemde özellikle kıdem tazminatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Şimdi o sistemi yeniden düzenleyeceğiz. Maaşların zamanında ve tam olarak ödenmesini garanti altına alacağız. Yıllık izinler gibi hususlarda, kayıt dışılığın engellenmesi konusunda elimizden ne geliyorsa yapacağız." nbsp;

'Yaşam odası' geliyor taşeron bitiyor

Madencilik sil baştan değişiyor. 301 madencinin hayatını kaybettiği nbsp;Soma faciasının ardından madenlerdeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini gündeme getiren hükümet bu konuda yapacağı düzenlemeleri netleştirdi. nbsp;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat katıldığı toplantılarda şekillenen yeni pakette maden ocakları ve maden işçilerine yönelik devrim niteliğinde düzenlemeler yer alıyor. AK Parti'nin bugün TBMM Başkanlığı'na sunması beklenen torba teklif yeraltında çalışan işçiler ile kamudaki nbsp;taşeron nbsp;çalışanlara yönelik iyileştirmeler içeriyor. Tasarıyla getirilecek yeni düzenlemeler şöyle:
HAFTADA 30 SAAT ÇALIŞMA
gt; Maden ocaklarında kesinlikle taşeron çalıştırılmayacak. Bu yasak, madenlerdeki yan hizmetler için dahi geçerli olacak. gt; Madenlerde, özellikle Almanya'daki sistem örnek alınarak, yeni teknolojinin teşvik edilmesi ve hayata geçirilmesi için program başlatılacak. nbsp; gt; Güvenlik için robot kullanımı, yaşam odası ve gaz maskeleri konusunda en son teknolojinin kullanılmasını sağlamak için düzenlemeler yapılacak. gt; Yer altı maden ocaklarında çalışanlara ikramiye ödenmesi zorunlu olacak. Toplu sözleşmelerde yılda 6 maaş ikramiye hükmü yer alacak. gt; Madenlerde 48 saat olan haftalık çalışma saati 30 saate düşürülecek. Ücretli izin süreleri artırılacak. nbsp; gt; Madencilerin yıpranma hakkının kapsamı genişletilecek. Yıllık izin, resmi tatil izinleri ve haftalık izinleri de yıpranma hakkına eklenecek. 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek. gt; İşçinin ölümü durumunda, bir gün dahi çalışmış olsa ölüm aylığını bağlanacak.


SOMA'YA ÖZEL HÜKÜMLER

Pakete göre, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerinden birer kişi devlette istihdam edilecek. Soma'da iş güvenliği riski nedeniyle kapatılan madenlerdeki işçilerin ücretleri işletme sahipleri tarafından kesintisiz olarak ödenecek. Kaza yaşanan madende çalışanlara madenin kapalı kaldığı süre boyunca devlet ilave maaş ödeyecek. Tasarıda, on binlerce taşeron çalışanın beklediği düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, kamuda taşeron işçilerin çalıştırılacağı alanlar yeniden tarif edilecek. Devletin asli ve esas fonksiyonlarını yerine getiren işlerde taşeron işçi çalıştırılmayacak. Taşeronluk hizmeti sadece yan hizmetler ve hizmet alımı gerektiren işler için geçerli olacak. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, devlette 100 bine yakın taşeron işçinin yan hizmetlerde değil asıl hizmetlerde çalıştığı tesbiti yapıldı. Asli görevlerde çalışan bu kişilerin kadroya geçirilmesi gündeme gelecek. Hizmet alımı kapsamında devlete iş yapan işverenler çalıştıracakları taşeron işçilerle en az 3 yıllık sözleşme yapacak. Bu kişilere kıdem tazminatı güvencesi getirilecek.


Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ



nbsp;Taşeron Yasası Meclis'te! (TAŞERON İŞÇİ KADRO-HABERLERİ MÜJDE)



OCAK ÇIKIŞINA 'KİLİT' İDDİASI nbsp;

Zonguldak'ta bir madende çalışan işçilerin, ocaktan erken çıkmasını engellemek için asansör çıkış kapısına asma kilit takıldığı iddia edildi. Olayın ortaya çıkması üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri kilitleri kırarak, işçilerin çıkışını sağladı. Hamza Demir İHA


HERKESE KADRO YOK AMA... nbsp;

Kamudakiler için ise durum biraz daha farklı. 600 bin taşerona kadro verilmesi diye bir şey yok. Bunu hep söylüyoruz, zaten gerçekliliği de yok ama 'muvazaalı' dediğimiz durumlar var. Yani kadrolu elemanın işlerini, taşeron işçiler yapıyor. Bu durum da muvazaalı diye tarif ediliyor. Yeni yasa asıl iş nedir bunun tanımını getirecek. Asıl işveren ve alt işveren tanımlarını da yapacak. Böylece asıl işi yapan taşeron ortaya çıkacak. Bu sorun da çözülecek.

ÖZLÜK HAKLARI EŞİTLENECEK nbsp;

Bu durumda kadrolu elemanın görevini yani o kurumun asıl işini yapan taşerona, kadro ihtimali doğabilecek. Yani temizlik görevlisi gibi görünen taşeron hemşire olmayacak. Hemşire kadrolu olacak. Taşeronların kıdem tazminatı hakları güvence altına alınacak. İzin, mesai gibi zaten olması gereken haklar da korunacak. Şimdi bu yasanın çıkmasını bekleyeceğiz. Kimin asıl işi yaptığı da böylece netleşecek. Yeni yasanın getireceği en büyük yeniliklerden biri, taşeron işçi ile asıl işçi arasındaki farkı kaldıracak olması. Böylece aynı işi yapanlar arasında temel ve özlük hakları açısından fark olmayacak. Böylece sıkıntılar giderilecek. nbsp;

İMD, işsizlikle mücadele neferi

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında yüzde 5 işsizlik de var. Bunun için çok değişik mücadele yöntemleri sürdürülüyor ve önemli mesafeler de alınıyor. Bunlardan biri de iş ve meslek danışmanlığı (İMD). Atamaları yapılan 3 binden fazla İMD sahada başarıyla çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın maaş problemleri de torba yasayla çözülecek. Eğitim görüp sertifika almış yaklaşık 7 bin İMD ise atanmayı bekliyor. Kadro umutları sadece İŞKUR'un talebine bağlı. Oysa bu arkadaşlarımızın değerlendirilebileceği çok yer var. Okullarda ders verebilir, belediyelerde danışmanlık yapabilir, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nda görev alabilirler... 7 bin genç, eğitimli, prıl pırıl İMD işsizlikle mücadele neferi olmak için atama bekliyor...

Erken emekliliğe 2 formül
Yaşı ve yılı tamamlamış ama prim günü eksik olanlar için bir çalışma yürütülüyor. Toplu ödeme ile günler tamamlanıp emeklilik sağlanacak. 2 formül öne çıkıyor. 1- Bundan en az bin 800 prim gününe sahip olanlar yararlanacak. 2- Belli bir yaşın üstünde (60 yaş konuşuluyor) olanlara bu imkân gelecek ya da hiç şart aranmayacak. (sabah)

TAŞERONDA SON DAKİKAKA HABERLERİ TÜM GELİŞMELER

Taslakla, taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanmasının da önünü açıyor. Düzenlemeyle, kamu işverenlerine ait süreklilik arz eden hizmet alım sözleşmelerinin süreleri de 3 yıla çıkarılıyor. Böylece, çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmelerine engel olunması hedefleniyor.

Taslağa göre ayrıca, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmasından alt değil asıl işveren sorumlu olacak. Asıl işverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili de gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.

Yeni düzenlemeyle, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisine de, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan zam kadar ücret zammı ödenecek. Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor. Taşeron işçiler kıdem tazminatı, izin ve sendika hakkından yararlanamıyor. (MİLLİYET)

KAŞİP BALKANI'NDAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler Derneği (KAŞİP) Genel Başkanı Hakan Aydın, taşeron işçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini kaydetti. KAŞİP Adıyaman Şubesi tarafından düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına KAŞİP Genel Başkanı Hakan Aydın'da katıldı. Taşeron işçilerin durumunun konuşulduğu toplantıda, Genel Başkan Hakan Aydın, yıllardır yaşanan mağduriyetin giderilmesi gerektiğini aktardı. Aydın, "Taşeron işçiler örgütlenme çalışmalarımız devam ederken, taşeron işçiler için hükümet kanadının da bir takım açıklamaları oluyor. Taşeron işçiler ile ilgili son olarak yapmış oldukları açıklamada güvenlik ve temizlik işlerin dışında kalan işlerde kadrolu işçiler çalışacak, bunlar kadroya alınacak. Tabi bizim toplumumuz bunda bir kadro gelecek havasına kapıldı. Ama hayır bir tane kadronun dahi çalışması yok. Bunu açık ve net ifade ediyorum. Bir milyon taşeron işçisinden bir kişiye bile kadro çalışması yok. Fakat iyileştirme ile ilgili çalışma 2 yıldır devam etmektedir. Oda yılan hikayesine döndü. Bir an önce yapılması gerekmektedir. Hizmet alımının olmadığı yerlerde kadrolu işçi çalıştırılacak" dedi.

Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: nbsp;"Burada haksız bir uygulama vardır. İnsani vicdani ve hukuki olmayan bir uygulama vardır. Taşeron işçinin asıl talebi kadrodur; kadro spekülasyonları değildir. Bu anlamda çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Taşeron işçileri olarak kamu şirket personelleri Edirne'den Ardahan'a her gün çok farklı sorunlar yaşıyorlar. Şuanda Adıyaman'ın Kahta ilçesinde 175 işçimizin işten çıkarılacak olması bir siyasi intikamdır. Ben belediye başkanımızın olumlu davranmasını bekliyorum. Kendisinin de böyle bir hataya düşeceğini zannetmiyorum." - nbsp;

Kıdem tazminatlarının hangi kaynaklardan ödeneceği konusunda henüz bir karar verilmiş değil ancak "kıdem tazminatı fonu"nun kurulması söz konusu olabilir. Fon oluşana kadar bu kıdem karşılıklarının bütçeden çıkması planlanan konular arasında.

İzin hakkı garanti
ıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına yönelik düzenlemeler de düzenlemede var. Buna göre taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanılmasının önü açılacak.

Ücret kontrolü geliyor

Diğer yandan, asıl işverene, alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol etme sorumluluğu verilerek, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması sağlanacak. İş sağlığı ve Güvenliği hakları bakımından asıl işverene gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.

Üç yıllık sözleşme şartı

Bu konuda son bir düzenleme de, süreklilik arz eden hizmet alımlarının bundan sonra kamu işyerleri için üç yıllık yapılacak olması, böylece kısa süreli ihalelerin, dolayısıyla sözleşmelerin önü kesilerek çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmeleri engellenecek.

Ücret artışında Türk-İş kriteri

Taşeron işçilerin ücretleri devletin işçilerine göre oldukça düşük düzeyde kalabiliyor. Yeni düzenlemeyle, kamu otoritesi, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisinin ücretlerine, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan ücret zammı kadar ilave ücret zammı ödeyecek. Burada artışlarda farklı formüller üzerinde duruluyor. Şimdilik en ağır basanı, kamu işyerleri için Türk-İş'le yapılan "çerçeve anlaşma"da yer alan ücret artışlarının dikkate alınması. Yani Türk-İş'le belirlenen ücret zammı taşeron çalışanlarına da uygulanacak.

Ücret farklarının verilmesiyle, taşeron işverenleri açısından çalıştırdıkları kişilerin sendika üyesi olup olmamalarının da bir anlamı kalmayacağından sendikalaşmaya da engel olmayacaklar.

Taşeron işçi sistemi neden değişiyor?

* Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor.
* Taşeron işçilerinin tabi olduğu yasal haklar aslında kadroludan farklı değil. Ama taşeronun kıdem tazminatı, izin hakkı, sendikal hakkı kullanılamıyor.
* İş kazalarının yüzde 90'a yakını taşeron olan işyerlerinde meydana geliyor.
* Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yaparak işçilerin başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm yasal haklarını kullanmalarına engel oluyorlar.
* Taşeron işçisi bulunduğu işyerinde tam bir yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını vermiyorlar, sendikal faaliyetler içerisine girmelerine engel oluyorlar.
* Taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılmamalı. Ama bu uygulanmıyor.

Faruk Çelik açıkladı: Kıdem Tazminatı konusu rafa kalktı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunu taraflarla uzlaşamadıkları için rafta beklettiklerini söyledi. Kıdem tazminatını taraflarla uzlaşamadıkları için rafta beklettiklerini söyleyen Çelik, "Bu, birey olarak işçinin kazanımları açısından çok önemlidir. Hangi açıdan bakarsanız bakın mevcut sistemi sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Yüz işçiden 90'ının yararlanmakta zorlandığı bir tazminat, tazminat değil. Bunu artık konfederasyon başkanlarının tabanlarıyla görüşmesi gerekiyor. 12 milyon işçinin yararlanma imkanı varken, biz neden 1 yıl çalışma süresini getirip, 12 ay çalışmasına rağmen bu işçinin tazminattan yoksun bırakılmasına seyirci kalalım? İşçilerin ciddi hak kaybına uğramasına seyirci kalmamak gerektiği düşüncesindeyiz" ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...