Rüya proje hayata geçiyor! 3. havalimanına ilk harç konuyor

Rüya proje hayata geçiyor! 3. havalimanına ilk harç konuyor

GÜNDEM Haberleri

Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanının temeli bugün atılacak. Uzaydan bile görülecek projenin maliyeti, 22 milyar avro.

İstanbul'da yapılacak olan Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden 3. havalimanının temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak. İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında 90 milyon metrekarelik alana 'Yap-İşlet-Devret' modeliyle yapılacak olan 'çılgın proje' uzaydan bile görülebilecek. İnşası sona erdiğinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanının yapımında 100 bin kişi çalışacak. 350 bin ton demir çelik, 10 bin ton alüminyum 415 bin metrekare cam kullanılacak. İnşaat 4 etapta tamamlanacak. Bütün etaplar bitirildiğinde dünyanın en büyükleri arasına girecek olan havalimanı, her türlü hava şartına uygun 6 pist, 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi ve 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde aprona sahip olacak. Yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otoparka sahip olacak havaalanı, tıp merkezi, oteller, ibadethaneler, kongre merkezi gibi tesislerden oluşacak.
HIZLI TRENLE GİDİLEBİLECEK nbsp;
Havalimanı, karayolu taşımacılığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak. Yüksek Hızlı Tren'le ulaşılabilecek olan 3. havalimanı raylı sistemle Taksim'e de bağlanacak. Ayrıca, toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un bütün bölgelerinden ulaşılabilecek. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon avro olması öngörülen havalimanının ilk etabının 3. Köprü ile aynı dönemde tamamlanması planlanıyor. Açık artırma usulüyle yapılan ihaleyi 25 yıllık kira bedeli için 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.
İsmail Sonsuz / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...