'Faiz oranları 29 Ocak öncesine düşürülmeli'

'Faiz oranları 29 Ocak öncesine düşürülmeli'

Ekonomi Haberleri

Zeybekci, "Yüksek faiz ihracatı negatif, ithalatı pozitif etkiliyor. Faizin, çıkarıldığı seviyenin altına bir an önce inmesini istiyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yüksek faiz, enflasyon demek, büyümenin olmaması demek. Gerek ekonomide, gerek siyasette, gerek hükümette, gerekse TCMB'de hiç kimsenin Türkiye'de faizlerin yukarda olmasını, yükselmesini isteyeceğini sanmıyorum" dedi. Bugün yapılacak toplantı öncesinde Merkez Bankası'na "faiz indirimi" çağrısında bulunan Zeybekci, şunları söyledi: "Beklentilerin üstünde bir faiz; Türkiye'ye doğru istenmeyen sıcak paranın akması, TL'yi talep etmesi, TL'nin değerinin yukarı doğru çıkması demek. Yüksek faiz sebebiyle ihracat negatif, ithalat pozitif etkileniyor. Bu da dış ticaret ve cari açığı artırıcı riskler barındırıyor. Dolayısıyla biz Türkiye'de faiz oranlarının 29 Ocak'ta olduğu, yani çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce inmesini istiyoruz. Piyasa da faizlerin aşağı doğru yönlenmesini destekliyor. TCMB'den beklentimiz, piyasayı arkadan takip etmeleri değil, piyasanın önüne geçmeleri." 29 Ocak öncesinde politika faizi 4.5 seviyesinde bulunuyordu. TCMB, 2.40'a doğru hareketlenen doları dizginlemek için faizi 10'a çıkarmıştı.
Türkiye'de enflasyonun, talep enflasyonu olmaktan çıktığını, kurdan ve ÖTV artışından kaynaklanan maliyet enflasyonunun da mayıs sonu itibariyle hemen hemen sıfırlandığını belirten Bakan Zeybekci, faiz indiriminin tüketime yansıyacağına inanmadığını anlattı.
Türkiye ekonomisiyle ilgili kötümser görüşleri de eleştiren Zeybekci, şu görüşleri dile getirdi: "Son 10 yılda gerek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının en ünlüleri, gerekse IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar, Türkiye'nin büyümesi ile ilgili tahminlerinde hep hata yaptılar. Hedeflerini tutturamamaya da maalesef devam edecekler. Türkiye bu sene yüzde 4 oranında büyümeye devam edecek. TL'nin şu an geldiği değer, ihracatı teşvik edici, gereksiz ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı..."


TİM BAŞKANI:

Para politikasını belirleyenler mikro ekonomiye de bakmalı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatın Finansmanı" konulu toplantıda Merkez Bankası'na mesaj gönderdi. Finansman maliyetlerinin düşürülmesi için Merkez Bankası'nın ihracatçı dostu politikalar yürütmesi gerektiğini dile getiren Büyükekşi, şöyle devam etti: "Finansmana erişimi kolaylaştırmak ve finansman maliyetini azaltmak, en önemli hedeflerimizden birisi. Nitekim büyümenin yolu ihracattan, rekabetten ve yatırım finansmanından geçiyor. Tam bu noktada Merkez Bankası'na büyük görev düşüyor. Merkez Bankası'nın makro olduğu kadar mikro ekonomiye de odaklanması önemli. Yüksek faizler, kârlılık ve getiri beklentilerini, değerlemeleri negatif etkiliyor. Biz dövizle satış yaptığımız için maliyet artışını istediğimiz oranda fiyatlara yansıtamıyoruz. Bunun sonuncunda da ciddi bir maliyet baskısı altına giriyoruz. İhracatçıyı destekleyen ve yatırımı cazip kılan faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz." 2013 yılında Türk Eximbank'ın nakdi kredi ve sigorta imkânı ile ihracata 28 milyar dolar destek sağladığını da belirten Büyükekşi, "2014 yılında bu desteğin 33.8 milyar dolara çıkması hedefleniyor" diye konuştu.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...