Ölen vatandaşın bile parasına göz diktiler

Ölen vatandaşın bile parasına göz diktiler

Ekonomi Haberleri

Trafik kazalarında vefat edenlerin yakınlarına ödenen tazminata göz diken komisyoncular, prosedürden habersiz aileleri kandırarıyor.

Türkiye'deki 17 milyon motorlu taşıtın 4 milyondan fazla bir kısmının trafik sigortası bulunmuyor ve bu araçların karıştığı ölümlü-yaralamalı trafik kazalarında vefat edenlerin yakınlarına Güvence Hesabı Genel Müdürlüğü tazminat ödüyor. Bu durumu fırsat bilen bazı kişi ve şirketler, acılı yakınların sadece birkaç evrak toplayarak alabileceği tazminat paralarının büyük bir kısmına imzalattıkları vekaletnameyle ortak oluyor. Güvence Hesabı Genel Müdürü Kadir Küçük, halkın ölüm parasından astronomik oranda komisyon alan aracı kurumların mantar gibi türediğine dikkati çekerek, halka "Böyle bir durum başınıza geldiğinde aracıya ihtiyacınız yok" çağrısı yaptı. Sigorta aracılığının çeşitli meslek erbapları ve çok farklı sosyal statüdeki insanlar için revaçta olduğunu dile getiren Küçük, " Kaza geçirenin hemen başına üşüşüyorlar, bir vekalet alıyorlar, pat buraya geliyorlar. Tabii buradan para almak zor değil, kurumumuzda mahkeme, yok bir şey yok… İstenilen dosyanın içindeki belgeleri istiyoruz sadece. Bunları veriyor, biz bakıyoruz tamamdır diyoruz ve ödeme yazısını gönderiyoruz" diye konuştu. nbsp;

Yasa gereği 10 yıl öncesine kadar olan trafik kazalarından kaynaklanan tazminat ödemelerinin yapıldığını aktaran Küçük, aracı kurumların gelirin yüzde 50'ye kadar olan kısmını aldıklarını söyledi. Sadece istenilen 10 tane belgeyi toplamak için bu kadar fazla komisyona konmanın vatandaş için kabul edilemez olduğunu anlatan Küçük, "Avukatlar bile ücret olarak yüzde 15-20 komisyon alırken, bu aracılar ise avukatların bile yıllar süren davalarda alamayacağı yüzde 40-50 oranlarını alabiliyor. Acılı bir durumda olan mağdurları daha çok istismar ediyorlar" diye konuştu. Vekalet için gelenleri geri çevirip direkt mağdura ulaşmalarının yasak olduğunu belirten Küçük, "Bir dönem bizim kurum olarak bağlı bulunduğumuz Hazine Müsteşarlığı komisyonlarla ilgili bir düzenleme yapmıştı. Komisyon oranının vekaletnameye önceden yazılmasına yönelik bir uygulamaydı bu. Ancak sözünü ettiğimiz aracılar Danıştay'a giderek yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Gerekçe olarak 'Bu sınırlama serbest ticarete aykırıdır, aracıyla vekili arasına kimse giremez' denildi" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...