Özellştirmeler devam edecek!

/ Kaynak: AA
Özellştirmeler devam edecek!

Ekonomi Haberleri  / AA

Özelleştirme uygulamaları sonucunda Özelleştirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit girişi bekleniyor.

Özelles¸tirme uygulamaları sonucunda O¨zelles¸tirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit giris¸i bekleniyor. Fonun gelecek yıl 8,6 milyar lira o¨zelles¸tirme geliri elde etmesi öngörülüyor.AA muhabirinin 2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgilere göre, fonların gelirlerinin bu yıl 8,9 milyar lira, giderlerinin ise 9,2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Bo¨ylece, fon sistemi finansman ac¸ıgˆının 0,3 milyar lira olması bekleniyor.Bu yıl o¨zelles¸tirme uygulamaları sonucunda O¨zelles¸tirme Fonu'na 8,5 milyar lira nakit giris¸i öngörülüyor. Söz konusu fonun gelecek yıl elde edeceği özelleştirme gelirinin 8,6 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.
Fon gelirlerinin gelecek yıl 10,1 milyar, fon giderlerinin 8,1 milyar, fon sistemi finansman fazlasının 2 milyar lira olması hedefleniyor.


Onay ve imza aşamasındaki özelleştirmeler
Satıs¸ ve devir is¸lemi tamamlanan o¨zelles¸tirme uygulamalarının toplam tutarı geçen yıl 12,5 milyar dolar iken, bu yılın ekim ayı itibarıyla 1,7 milyar dolar olarak gerc¸ekles¸ti. Aynı do¨nemde, ihalesi tamamlanmıs¸ onay veya so¨zles¸me imza as¸amasındaki o¨zelles¸tirme uygulamalarının toplam tutarı ise 9 milyar doları buluyor. nbsp;
Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bazı akarsu santralleri, Kemerko¨y, Yeniko¨y, Yatagˆan ve C¸atalagˆzı termik santralleri ile Kemerko¨y Liman Sahası, TCDD'ye ait Derince Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Fenerbahc¸e-Kalamıs¸ Yat Limanı ile Milli Piyango I·daresine ait s¸ans oyunları lisans hakkının devrine ilis¸kin O¨zelles¸tirme Yu¨ksek Kurulu onayları alındı ve devir so¨zles¸meleri imza as¸amasına geldi.


Santral özelleştirmelerine devam
Gelecek yıl o¨zelles¸tirme kapsamında izlenen kurulus¸lar dahil Kamu İktisadi Teşebbüsü (KI·T) sisteminin finansman fazlasının gayri safi yurtiçi hasıyala oranı yu¨zde 0,01 olarak programlandı.
Programa göre bu hedefe ulas¸ılabilmesi, Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda o¨ngo¨ru¨len fiyat politikalarının gerc¸ekles¸tirilmesi, tarım KI·T'lerinde alım miktar ve fiyatlarının o¨ngo¨ru¨lenin u¨stu¨nde stok artıs¸ına yol ac¸mayacak s¸ekilde tespit edilmesi, yatırım harcamalarının belirlenen seviyede kalması ve bu¨tc¸eden yapılacak transferlerin gerc¸ekles¸tirilmesiyle mu¨mku¨n olabilecek.
KI·T'ler, 2015 yılı bas¸ından itibaren bagˆımsız denetime tabi olacak ve finansal raporlarını Tu¨rkiye Muhasebe Standartlarına go¨re hazırlayacak.
EU¨AS¸'a ait elektrik u¨retim santrallerinin o¨zelles¸tirme c¸alıs¸maları su¨rdu¨ru¨lecek.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...