Osmanlı adaleti hâlâ yürürlükte

Osmanlı adaleti hâlâ yürürlükte

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kabir Kilisesi'nin bakım işini Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Süryaniler arasında eşit olarak paylaştıran Osmanlı Fermanı Yedikıta Dergisi'ne konu oldu.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi kasım sayısında Sultan Abdülmecid Han'ın Kudüs'e göndermiş olduğu fermanın bugün dahi geçerliliğini koruduğunu ortaya koyan bir belge yayınladı. Kudüs Tarihi Uzmanı ve Hizmet Turizm Kültür Turları Müdürü Mustafa Usta'nın kaleme aldığı "Osmanlı Fermanı Kudüs'te Hala Yürürlükte" başlıklı yazıda Kıyamet Kilisesi ve balkonundaki merdivenin sırrı hakkında dikkat çekici bilgiler veriliyor.
Tarihî kaynaklarda Roma Hükümdarı Birinci Konstantin'in annesi Helana tarafından Kudüs'te Golgotha tepesinde inşa edilen, Kıyamet ve Kamame Kilisesi adlarıyla da anılan Kabir Kilisesi'nin bütün Hıristiyanlar için son derece önemli olduğu belirtiliyor. Kilisesi'nin temizlik ve bakımı Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Süryaniler arasında eşit olarak paylaştırılmış. nbsp;
Sultan'ın Fermanı
kavgayı bitirdi
1852 yılında, kilisenin önündeki avlu ve avluyu yola bağlayan merdiven yüzünden Rum Ortodoksları ile Latin Katolikler yine anlaşmazlığa düştüler. Bu merdivenin temizliği sırasında bir gün iki taraf "Siz bizim sevabımızı kapıyorsunuz!" diyerek birbirine girince büyüyen çatışmalarda onlarca kişi ölmüştü. Bu kanlı hadiselerin haberi İstanbul'a ulaşınca, Sultan Abdülmecid mükemmel bir çözüm buldu ve gönderdiği ferman, Kudüs'e ulaşır ulaşmaz kilisenin önündeki meydanda okundu. Bundan sonra kilisede her hangi bir süsleme yapılması, bir eşyanın yenilenmesi, bir lamba asılması gibi en basit işler bile bu kanun çerçevesinde yapılmış, mekânlar yeniden paylaştırılmış, kavgaya sebep olan son basamağın da Katoliklerin hakkı olduğuna karar verilmişti. Diğer taraftan Sultan Abdülmecid, her iki kilisenin anahtarlarını da Kudüs eşrafından bir Müslüman aileye teslim etti ve 2000'li yıllara kadar bu kiliselerin kapıları Müslümanlar tarafından açılıp kapatıldı. Böylece Hıristiyanların anahtar kavgası da sona ermişti."
Kültür Sanat Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...