Doğalgaz Irak sınırına kadar ulaşacak

/ Kaynak: AA
Doğalgaz Irak sınırına kadar ulaşacak

Ekonomi Haberleri  / AA

BOTAŞ, inşaatına başlanması hedeflenen Şırnak Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile doğalgazı Türkiye-Irak sınırına kadar ulaştıracak.

BOTAS¸, alternatif enerji kaynaklarının c¸es¸itlendirilmesi ve u¨lke ic¸inde dogˆalgaz boru hatlarının bir agˆ gibi birbirine bagˆlanması amacıyla dogˆalgaz iletim hatları planlamaları yapmaya devam ediyor.
Bu amaçla, boru hattına yönelik yatırımlarla emisyon degˆerleri du¨s¸u¨k ve verimliligˆi yu¨ksek dogˆalgazın Tu¨rkiye genelinde kullanımını yaygınlas¸tırılması, dogˆalgazın tüm tu¨ketim noktalarına ulas¸tırılması, ayrıca BOTAS¸'ın 2005'ten itibaren dogˆalgaz alım-satım anlas¸malarından dogˆacak "al ya da öde" yu¨ku¨mlu¨lu¨gˆu¨ ile kars¸ılas¸maması, kars¸ılas¸ması durumunda da olus¸acak farkın minimize edilmesi amaçlanıyor.
BOTAŞ, bu c¸erc¸evede, arazi etu¨t, harita ve kamulas¸tırma mu¨hendislik ihalesi yapılan S¸ırnak Dogˆal Gaz Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje, yapımı devam eden 40 inc¸ c¸apındaki Mardin Dogˆalgaz Boru Hattı'ndan c¸ıkıs¸ alarak, Mardin'in Savur, Midyat ve Nusaybin ilc¸eleri ile S¸ırnak'ın I·dil, Cizre ve Silopi ilc¸eleri u¨zerinden gec¸erek Tu¨rkiye-Irak sınırında son bulacak.
Boru hattının gec¸ecegˆi gu¨zergahla c¸akıs¸an karayolu, enerji nakil hattı, sulama kanalı, dere, c¸ay ve benzeri gec¸is¸lerde ilgili kurumlarla protokol yapılacak ve uygun go¨ru¨s¸leri alınacak. Hattın o¨zel mu¨lkiyet alanlarından gec¸en kısımlarında BOTAS¸ tarafından irtifak hakkı bedeli o¨denerek gec¸is¸ yapılacak. nbsp;
Dogˆalgaz boru hattı ic¸in ortalama 26 metre genis¸ligˆinde bir koridorun kullanılması planlanıyor.
Projenin mu¨hendislik c¸alıs¸malarının tamamlanmasından sonra gelecek yıl ins¸aat ihalesine c¸ıkılması ve ins¸aat is¸lerinin 2015'in ikinci yarısında bas¸layarak 24 ay ic¸erisinde bitirilmesi hedefleniyor. nbsp;
Boru hattının tu¨m ekipmanları ile birlikte ekonomik o¨mru¨nu¨nün 20 yıl olacagˆı öngörülüyor.
Faaliyetin ins¸aat as¸amasında 200 is¸c¸i c¸alıs¸tırılması, kalifiye ve teknik işlerin dışında yapılacaklar için c¸evre yerles¸im yerlerinden is¸c¸i sagˆlanması planlanıyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...