Nereden nereye! Dün yardım dileniyorduk...

Nereden nereye! Dün yardım dileniyorduk...

GÜNDEM Haberleri

Bir zamanlar hibe ve ekonomik desteklerle ayakta durabilen Türkiye, şimdi 8.5 milyar dolarlık yardım yapan güce dönüştü.

Buket Güven-Ankara
Türkiye geçen yıl 3.3 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımı ile gayrisafi milli hâsıla bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke unvanı kazandı. 2003'te Irak'a müdahale sırasında Türkiye ile ABD arasındaki 3.5 milyar dolarlık ekonomik hibe yardımı hafızalara 'at pazarlığı' olarak kazınmıştı. Söz konusu dönemde ABD; Irak operasyonu için Türk topraklarını kullanma karşılığında Türkiye'ye 2 yıl boyunca 2 milyar dolar vermeyi taahhüt etmişti. Ayrıca diğer ülkeler tarafından bağışlanacak 1 milyar dolar değerinde petrol; ABD savunma güçlerinden 500 milyon dolarlık teçhizat tedariki paketini önermişti. Taraflar arasında müzakereler yapılmış ancak 1 Mart tezkeresinin TBMM'den geçmemesi sonrasında paket hayata geçirilmemişti. Türk ekonomisindeki gelişme ülkenin ilerlemesini de ortaya koydu. ABD ile bu pazarlığı yapan Türkiye artık bugün dış yardımları ile göz dolduruyor. Küresel İnsani Yardım 2014 raporuna göre Türkiye, gayrisafi milli hâsıla bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke olmuştu. Rapora göre, 2013'te en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD ve İngiltere'nin ardından 3'üncü oldu. 2013'te 1.6 milyar dolarlık insani yardımda bulunan Türkiye, iki yıl üst üste 3'üncülük elde etmiş oldu. 2013 yılında Resmi Kalkınma Yardımlarını da yüzde 29.7 oranında artıran Türkiye'nin yardım tutarı 3.3 milyar doları aşmıştı. Türkiye resmi kalkınma yardımlarının yanı sıra Suriye'deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan 1 milyon 700 bini ışkın mülteci için de Nisan 2011'den bu yana 5 milyar dolar harcadı. Bu harcamalardan etkilenmeyen Türkiye, TİKA ve ilgili kuruluşların yaptığı kalkınma yardımları ile toplamda 8.5 milyar dolarlık yardım yapmış oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...