Dolar kurundaki artış vatandaşı etkilemez

Dolar  kurundaki artış vatandaşı etkilemez

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde dolardaki yükselmeye ilişkin görüşlerini paylaştı. 

Bir televizyon kanalında soruları cevaplandıran Şimşek, dolardaki yükselişin etkisine dair bir soru üzerine, "Dolar uzun süredir bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Doların değer kazanmasının bilanço etkilerine bakalım. Devletin net dış borcu olmadığı için bu anlamda olumsuz etkisi yok. Vatandaşın net döviz ve altın fazlası olduğu için vatandaşa da doğrudan etkisi yok. Döviz açığı olan şirketlere olumsuz etkisi var. Bankaların döviz pozisyonu aşağı yukarı nötr durumda. Ancak ekonomi yavaşlar, donuk krediler artarsa bunun barlara etkisi olur" dedi. Yüksek dolarla ithalatın azalıp ihracatın artacağını hatırlatan Şimşek, "Burada iç ve dış talebin önemli olduğunu vurgulamak lâzım. Biz liradaki değer kaybını kısa vadede rekabet gücünü artıran bir faktör olmakla birlikte kalıcı bir rekabet gücü artışı olarak öngörmüyoruz. Kalıcı rekabet gücü artışı yapısal reformla olur" diye konuştu.
MUHALEFETİN VAADİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun emekliye 2 maaş ikramiye sözünü ise Şimşek, 'gerçekleşmesi çok zor bir vaat' olarak değerlendirdi. Yaklaşık 11 milyon emeklinin en düşük maaşının 1070 lira olduğundan hareketle yapılan hesaplamada bütçeye yaklaşık 25-30 milyar liralık yük geleceğini söyleyen Şimşek, bu vaat ile ilgili yorumunu "Anadolu'da bir tabir var. Bekâra karı boşamak kolay derler. Bunlar gayri ciddi vaadler" şeklinde yaptı.
Merkez Bankası tartışmaları tedirgin ediyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, başka bir soru üzerine, Merkez Bankası'na yönelik tartışmaların yatırımcı nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabildiğini söyledi. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını gözeterek rasyonel bir zeminde karar vermesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5 ve altına inmesi gerekir. Dolayısıyla da enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi lazım" dedi. Bakan Şimşek, petrol fiyatlarındaki düşüşün net etkisiyle enflasyonun 1.5 puana yakın düşük, büyümenin 1 puan daha yüksek, cari açığın GSYH'ye oranının 2 puana yakın düşük olabileceğini de dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...