Erdem Başçı'dan Erdoğan'a 130 sayfalık sunum

Erdem Başçı'dan Erdoğan'a 130 sayfalık sunum

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kritik zirve, sona erdi. Toplantıda, MB Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 130 sayfalık sunum yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, iki saat süren kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı görüşmede Cumhurbaşkanı'na 130 sayfalık sunum yaptı.

Daha önceden 16.45'te başlayacağı açıklanan görüşme, 18.00 sıralarında başladı.

FAİZLERİ DÜŞÜRMENİN YOLU...

Sunumda, para politikası duruşunun enflasyon beklentilerinin en önemli belirleyicilerinden biri olduğu kaydedildi.

Piyasa faizlerini düşürmenin yolunun, istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi) ve fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşunun olduğu aktarılan sunumda, "Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir" ifadeleri kullanıldı.

Yapısal reformların tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracağı aktarılan sunumda, bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabileceği belirtildi.

"FAİZE YÖNELİK HASSASİYET ÜZERİNDE DURULDU"

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Babacan ve Başçı ile görüşmesinde, Türkiye'de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğu işaret edildiği, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulduğu" belirtildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinde, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, tüm ekonomik birimler tarafından, sürecin yakından izlendiği, gerekli tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edildi.

MB HAFTAYA TOPLANACAK

Merkez Bankası olağan faiz toplantısını 17 Mart'ta yapacak.

ERDOĞAN 'ÇAĞIRIP KONUŞACAĞIZ' DEMİŞTİ

Suudi Arabistan'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Erdem Başçı'nın kendisiyle görüşme talebi olduğunu belirtmiş ve "Çağırıp konuşacağız" demişti.

"BAŞKA YERLERE BAĞIMLILIĞIN MI VAR?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası ve başkanı Erdem Başçı'yı "faiz" politikaları nedeniyle birçok kez sert bir şekilde eleştirmişti.

"VATANI SATMAK YÜKSEK FAİZLE OLUR"

Erdoğan'ın, bu sözlerinden sonra yaptığı "Vatanı satmak yüksek faizle kötü yönetimle emeği heba etmekle olur" açıklaması da dikkat çekmişti.

Erdoğan, faiz oranlarını yatırımların önündeki engel olarak tarif ederken, Merkez Bankası faiz indirimi için öncelikle enflasyonun düşmesi gerektiğini belirtiyor.

8 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ

Öte yandan dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 9 bakan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı bir Ekonomi Zirvesi yapıldı.

8 saat 20 dakika süren Zirve sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır.

On iki yılı aşkın bir süredir hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır.

Avrupa Merkez Bankası'nın hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur. Bu süreçte, Türk lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur.

Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...