Devlet, enerjide 'güneşi' gördü

Devlet, enerjide 'güneşi' gördü

Ekonomi Haberleri

Dört mevsim yaşayan Türkiye'de doğal kaynaklardan enerji üretiminin önemi, son yıllarda önem kazandı.

Enerji projeleri için verilen yatırım teşvikleri de yenilenebilir enerji türü olan rüzgâr ve güneşe kaydı. Bu çerçevede, Ekonomi Bakanlığının şubat ayında yatırım teşvik belgesi verdiği 35 enerji üretim projesinin 28'ini güneş enerji santralleri oluşturdu. Ayrıca 3 rüzgar, birer de jeotermal, biyokütle, kömür ve hidroelektrik santrali de destekleme kapsamına alındı. Güneş enerji santrallerinin 11'i Nevşehir'de, 8'i Konya'da, 4'ü Isparta'da kurulacak. Ayrıca Kayseri, Antalya, Muğla, Burdur ve Eskişehir'de birer güneş santrali de faaliyete geçtiğinde elektrik üretimine katkıda bulunacak. Söz konusu projelere 708 milyon lira yatırımy apılması, 500 civarında kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiye'de yıllık 380 milyar kilovatsaatlik güneş enerjisi potansiyeli bulunuyor.

Partiler sadece 'enerjide' birleşti

Türkiye'de siyasi partiler, 7 Haziran'daki seçime hazırlanırken, birçok alanda farklı vaatlerle seçmenin karşısına çıkıyor. Partiler, birbirinin vaatlerini kıyasıya eleştirirken, enerji yatırımı konusunda parti programlarında benzerlikler dikkat çekiyor. Hemen hemen bütün partiler, enerji alanında rüzgar, güneş ve hidroelektrik santrallerine ağırlık vermeyi, üretim tesislerinin malzemelerini yurt içinde üretmeyi hedeflediğini söylüyor.

AK Parti, TANAP, Irak-Türkiye doğalgaz boru hattını tamamlamayı, doğalgaz depolama kapasitesini artırmayı, tüm illere doğalgaz götürmeyi, yurt içinde kömür, petrol ve doğalgaz sontajlarını artırmayı, kaya gazı araştırma faaliyetleri ve nükleer enerjide gelişmeyi içeren projeleri büyüteceğini beyan ediyor. nbsp;


CHP, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı artırıp, doğalgaz, petrol aramaya ağırlık vermeye söz veriyor. MHP'nin seçim beyannamesinde ise elektrikte kayıp-kaçak bedelinin iptal edileceği, jeotermal enerji ve yenilenebilir enerjinin destekleneceği ifade ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...