BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tere karşı YOĞURT

Tere karşı YOĞURT

Yoğurtta bulunan iyi huylu lactobacillus bakterisi ter kokusunu gideriyor. Bu bakteride koltuk altında ter kokusuna ve hatta ayakta kötü kokulara sebep olan diğer bakterileri de silme özelliği olduğu belirlendi.



NEW YORK - Yoğurtta bulunan iyi huylu lactobacillus bakterisi ter kokusunu gideriyor. Bu bakteride koltuk altında ter kokusuna ve hatta ayakta kötü kokulara sebep olan diğer bakterileri de silme özelliği olduğu belirlendi. Tam adı, Lactobacillus Bulgaricus olan bakteri, sütün içinde yaşıyor ve yoğurt yapımında etkili oluyor. Bilim adamları bu bakterinin önceleri bitkilerin yapraklarında yaşadığını, ancak sonraları ineklere ve dolayısıyla da süt ürünlerine geçerek hayatını bu ortamda sürdürdüğünü tahmin ediyor. Yoğurtta bulunan iyi huylu lactobacillus bakterisinin bir kullanım alanı daha var, diş çürükleri. Bilimsel dilde Strepptococcus mutans adlı bir bakteri, dişlerin çürümesine sebep oluyor. Strepptococcus mutans dişin yüzeyine yapışarak, bir asit salgılıyor ve bu asit diş minelerine zarar veriyor. Ancak yoğurtta bulunan bir başka bakteri dişlerin imdadına yetişiyor. Bilim adamları lactobacillus adlı bir bakterinin Strepptococcus mutans’ları diş minelerinden silerek yok ettiğini ve böylece dişlerin çürümesini önlediğini buldu. Laboratuvar testlerinde lactobacillus bakterisi içeren ciklet çiğnendiğinde, Strepptococcus mutans’ların sayısının azaldığı ve diş çürüme riskinin de düştüğü gözlemlendi. BASF’in ArGe’den sorumlu yetkilisi Stefan Marcinowski, ürünlerin 2007’de hazır olacağını açıkladı.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT