Öcalan'dan sınır dışı ve ateşkes çağrısı

Öcalan'dan sınır dışı ve ateşkes çağrısı

GÜNDEM Haberleri

BDP'lilerin İmralı'ya yaptığı ikinci ziyaretten, Öcalan'ın devlet yetkilileriyle 5 aydır görüşmeler yaptığı ve terör örgütünün sınır dışına çıkması konusunda mutabakata varıldığı sonucu çıktı.




Buna göre, BDP, Kandil ve Avrupa'ya gerekli mesajlar BDP'li vekiller aracılığıyla ulaştı. Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) bugünkü toplantısında sınır dışına çıkma takvimi ve güzergahı netleştirilecek. Bu süreçte PKK'ya yönelik operasyon yapılmayacak.


Hafta sonunda İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'la görüşen BDP'li vekiller, dün önce parti eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'la bir araya geldi, ardından da diğer milletvekilleriyle kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Buna göre Öcalan, görüşmelerle barış planı konusunda mesafe alındığını açıkladı. Alınan bilgilere göre, Öcalan barış sürecinin ilk aşamasının PKK militanlarının sınır dışına çıkması olduğunu belirtti. Bu konuda devlet yetkilileriyle mutabakata vardıklarını anlatan Öcalan, çekilme sırasında devletin kendilerine operasyon yapmama güvencesi verdiğini söyledi. Öcalan, yeni süreçte BDP, İmralı ve Avrupa kanadının üstlenmesi gereken rollere ilişkin hazırlanan üç ayrı yazılı mesajın önümüzdeki günlerde İmralı'ya gidecek yeni heyetler tarafından taraflara ulaştırılacağı belirtiliyor.


nbsp; nbsp; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanacak olan bugünkü MGK Toplantısı'nın ana gündem maddesini de 'barış süreci' oluşturacak. MİT Genel Sekreteri Hakan Fidan'ın da katılması beklenen toplantıda, Öcalan'la yapılan müzakerelerde gelinen nokta değerlendirilecek ve PKK'nın sınır dışına çıkma sürecinde uyacağı takvim ve güzergah netleştirilecek. MGK kararlarının önümüzdeki günlerde Öcalan'la paylaşılacağı, bu doğrultuda PKK adına ayrıntılı son açıklamanın da yine İmralı'dan yapılacağı belirtiliyor. Öcalan'ın çekilme kararını 21 Mart'a kadar ilan etmesi ve Nevruz Kutlamaları'nın barış süreci vurgulu olması planlanıyor.


Demirtaş: Süreç, 2-3 hafta içinde netleşir



BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün gün boyu süren parti içi değerlendirmelerin ardından yaptığı açıklamada barış sürecine ilişkin umutlarını yineledi. Öcalan'ın barış sürecine ilişkin kendi görüşlerini içeren bir metin hazırlamayı sürdürdüğü bilgisini aldıklarını anlatan Demirtaş, "Bu taslak metnini yakında bizlere ileteceğini, bu taslak metin üzerinden yapılacak tartışmalar sonrasında da son halini vereceğini, en geç 2-3 hafta içerisinde bütün bu sürecin hızlı bir şekilde netleşmesi gerektiğini de kendisi ifade etmiştir." dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...