Çalışanlar 100 lira ayıracak havuz 100 milyar TL olacak

Düzenleyen:
Çalışanlar 100 lira ayıracak havuz 100 milyar TL olacak

Ekonomi Haberleri

Yaşı 45'in altında olan her çalışan için zorunlu bireysel emeklilik hesabı açılacak. En az 100 TL aylık katılım mecburiyeti getirilen sistemle 10 yılda 100 milyar liralık tasarrufa ulaşılacak...

Çalışanların emekliliklerinde ek gelir elde etmesini sağlayacak 'mecburi' bireysel emeklilik sistemi hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım uygulamasına dönük mevzuat çalışmasının son aşamaya geldiğini belirterek, "45 yaş altı çalışanların otomatik olarak sisteme dahil edileceği uygulamada, katkı payının asgari 100 lira olması öngörülüyor" dedi. Konuya ilişkin taslağın Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) yapılacak değerlendirmenin ardından en kısa sürede Meclis'e sunulacağını ifade eden Şimşek, "Kendilerinin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan kişiler otomatik olarak bireysel emeklilik sistemi ile tanışacak ve bu yolla ikinci bir emeklilik geliri elde edebilecek. Sonrasında kişiler istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilecek" bilgisini verdi.
45 YAŞ ALTI HERKES
Bu çerçevede, mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş değiştirenlerden 45 yaşın altında olanlar otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Katkı payı asgari 100 lira olacak. Hesaplar, BES'te olduğu gibi katılımcı adına açılacak. Kişiler, 6 aylık zorunlu kalış süresinin ardından isterlerse sistemden paralarını çekerek ayrılabilecek. Tasarıda sisteme devlet katkısı da planlanıyor. Toplam çalışan sayısının 18 milyon olduğu, 45 yaşın altındakilerin sisteme alınması planlandığı için 13 milyonluk bir havuzu planladıklarını söyleyen Şimşek, "Bu havuzdakilerin kaçının kalacağı, sistemin kurgusuna bağlı. Başlangıçtan sonraki 10 yıl içinde toplam 100 milyar liranın üzerinde bir ek tasarrufun ülkemiz ekonomisine kazandırılacağı düşünülmektedir" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...