Ramazanda baş ağrısı ile baş etmenin yolları

Düzenleyen:
Ramazanda baş ağrısı ile baş etmenin yolları

SAĞLIK Haberleri

Uzun süren açlık ve susuzluk sebebiyle artan migren ataklarını doğru beslenme ve nefes egzersizleri ile hafifletmek mümkün...

ZİYNETİ KOCABIYIK

En sık rastlanan ağrılardan biri olan migren tipi baş ağrısı 18-65 yaş grubunda her 6 kişiden birinde görülüyor. Tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma, bulantı gibi başka belirtilerle kendini gösteren migren büyük oranda açlık, uykusuzluk, yorgunluk, aşırı stres, kokular, ağrıyı tetikleyen yiyecekler sebebiyle ortaya çıkıyor.
UZUN SÜREN AÇLIK AĞRIYI ORTAYA ÇIKARIYOR
Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle uzun saatler süren açlık, sağlıklı beslenme kurallarına uymamak ve uyku düzenindeki değişiklikler, oruç tutanlara dayanılmaz baş ağrıları yaşatabiliyor. Özellikle de migren hastalarında atakların sayısı ve şiddeti artabiliyor.
ORUCU BOZMADAN ATAKLARI HAFİFLETEBİLİRSİNİZ
Migren hastalarının da ağrılarını kontrol ederek oruç tutabileceğini söyleyen Migren Cerrahi Derneği Başkanı Opr. Dr. Çetin Duygu, bu konu ile ilgili alınabilecek en önemli tedbirin beslenme düzenine dikkat etmek olduğunu belirterek, “Migrenli kişinin mutlaka imsak vaktine yakın bir saatte sahura kalkarak sahur yemeğini kahvaltı gibi yapması, aç kalınan süreyi kısaltması gerekir.  Ayrıca migren hastalarının iftar ve sahurda bol sıvı tüketmelerini, migreni tetikleyecek asitli yağlı tuzlu yiyeceklerden uzak durmalarını, kafein alımını azaltmalarını öneriyoruz” dedi.
UYKUSUZ KALMAYIN
Migreni tetikleyen unsurlardan birinin uykusuzluk olduğunu hatırlatan Opr. Dr. Duygu, sahurla bölünen uykunun geri kalanını kaliteli şekilde uyumak için yatak odasının tamamen karanlık hale getirilmesi gerektiğini söyledi.  
Opr. Dr. Duygu her şeye rağmen ağrı başlarsa birtakım egzersizlerle ağrının hafifletilebileceğini söyleyerek bu egzersizleri şöyle tarif etti:
“Oruçluyken ağrının geleceğini hissettiğinizde, hafif ve orta şiddette bir ağrıysa nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçirebilirsiniz. Nefes egzersizleri ile vücuda daha fazla oksijen alarak bunları dokulara gönderebilirsiniz. Nefes egzersizleri, doğum sancılarına karşı yapılan egzersizler gibi yapılır. Ayrıca başınıza buz koyarak ya da alnınızı tülbentle sıkıştırarak da ağrıyı hafifletebilirsiniz” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...