Yabancılar yatırım için daha hevesli

Düzenleyen:
Yabancılar yatırım için daha hevesli

Ekonomi Haberleri

İki haftada 33 milyon TL değerinde gayrimenkul Dubaili bir gruba satıldı. Kuveytli bir fon da, Türkiye'ye yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımın tutarını 2 milyar dolara çıkardı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra Türkiye'ye güveni artan Körfez fonları, yatırım yapmak için artık daha istekli. DEİK Türk-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, darbe girişiminden sonra gayrimenkul sektöründe hızlı bir toparlanma yaşandığını belirterek, sektörün Emlak Konut ve GYODER'in katkılarıyla moral bulduğunu söyledi. Aynı zamanda Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı da olan Barman, kendilerinin İstanbul dışında Yalova'da da projelerinin bulunduğunu ve Körfez'den yatırımcıların ilgisinin sadece İstanbul'a değil, bütün Türkiye'ye olduğunu aktardı.

SATIŞLAR ARTTI

Barman, "15 Temmuz'dan hemen sonra uzun süredir temas ettiğimiz Dubaili bir gruba, toplam değeri 33 milyon lira olan 148 daire satışı gerçekleştirdik. Bu, yabancı sermayenin ülkeye, sektöre duyduğu güvenin göstergesidir. Tüm Körfez bölgesi yatırımcılarını Türkiye'ye yatırıma devam etmeleri konusunda bilgilendirdik. 15 bin kişiye ulaştık. İletişime geçtiğimiz Arap yatırımcıların düşünceleri çok olumlu. Suudi Arabistanlı Kimma Huizama konsorsiyumu ile Marmara Bölgesi'nin çehresini değiştirecek dev bir projeye daha imza atacağız. Yalova'da 5 bin konutluk merkez kuracağız. Projelerimizde hiçbir aksama yok, yatırımcı ilgili" diye ekledi.

HEDEFLER KATLANDI

Districtestates Company of Kuveyt firmasının Türkiye Genel Müdürü Gökhan İlgar da, darbe girişiminin dünyada eşi benzeri olmadığı kadar kısa sürede cesur Türk milletinin desteği ile püskürtüldüğünü belirterek, "Bu durum, istikrarın güçlenerek devam edeceği mesajını vermiştir. Yatırımlara daha yüksek bir motivasyonla devam edeceğiz. 2017 sonuna kadar başta gayrimenkul olmak üzere turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde yapmayı hedeflediğimiz 1 milyar dolarlık yatırım tutarını 2 milyar dolar olarak revize ettik" diye konuştu.

EKONOMİ GÜNDEMİ:

"SENENİN SON BEŞ AYINDAN ÜMİTLİYİZ"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, temmuz ayında otomobil satışlarında yaşanan yüzde 30'luk düşüşle ilgili olarak, "15 Temmuz’daki kalkışma doğal olarak satışlara olumsuz yansıdı. Sağlam ekonomimiz, artık böyle olaylarda uzun süreli durgunluğa girmiyor" dedi. Alınacak tedbirlerle ekonominin hızla normalleşeceğini belirten Bozkurt, şöyle devam etti: "Başta Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. olmak üzere, ülkemizde farklı alanlarda yatırımlar yapan ALJ Grup, Türkiye’nin potansiyeline çok güveniyor. Son gelişmelerde bakışları asla değişmedi. Büyük bir istekle ve kararlılıkla yatırım yapmaya devam edeceğiz. Mevcut duruma bakıp tüm parametreleri değerlendirdiğimizde, ekonomik düzenin devam ettiğini görüyoruz. ALJ olarak, halen üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni bir yatırım projesini de yılın son çeyreğinde kamuoyuna açıklayacağız. Ticari taksiler ile ilgili ÖTV uygulaması ve şehit ailelerine ÖTV muafiyeti gibi hamleler otomotiv sektörüne destek verecektir. Teşviklerin bir miktar daha genişletilmesi, toparlanmaya ivme kazandıracaktır. Yılın son 5 ayından ümitliyiz."

TEMMUZ'DA İHRACATI ARTAN TEK SEKTÖR OTOMOTİV

Otomotiv endüstrisinin temmuz ihracatı, yüzde 5 artarak 1.7 milyar doları buldu. Otomotiv, aynı zamanda temmuzda ihracatı artan tek sektör olarak kayıtlara geçti. Toplam ihracattan aldığı payı da, 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 19.7’ye çıkardı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası otomotiv sanayisinin üretim ve ihracatında herhangi bir problem yaşanmadığını ve işlerin normal seyrinde devam ettiğini söyledi. 

KOBİ'LERİN FAİZ YÜKÜNÜ KOSGEB KARŞILAYACAK

Hükümetin hem ekonomiyi canlandımak hem de küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri teşvik etmek için devreye aldığı destek paketlerine yenileri ekleniyor. İmalatçı KOBİ'lere yönelik kredi faiz desteğinin uygulanmasına dair icra kararı onaylandı. Konuyla ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bankalarla yapılacak protokollerin ardından, KOBİ'ler alacakları yerli makine bedelinin faizi kadar destekten faydalanabilecekler. Yani imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler için, faiz üst limitinin 300 bin liraya kadar olan yerli makine alım kredilerinde, bu faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Desteğin kredi vadesinin ilk 6 ayı ödemesiz, geriye kalan kısmı ise üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ayda geri ödenecek. KOBİ'ler için önemli bir fırsat" diye konuştu.

MİLYONER SAYISI 100 BİNE DAYANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Haziran 2016 itibarıyla Türkiye'de, hesabında 1 milyon lira ve üzeri parası olan 97 bin 827 mudi bulunuyor. Geçen yıl aralık sonunda bu rakam, 93 bin kişiydi. Milyoner mudilerin banka hesaplarındaki tutar ise 611 milyar 800 milyon liraya denk geldi. Bu rakam, geçen yıl sonuna kıyasla 17 milyar lira artışa işaret etti. Toplamda 10 bin liraya kadar parası bulunan mudi sayısının 67 milyon 795 bin olduğu görüldü. Hesabında 10 bin ile 50 bin TL arasında meblağı olan 4 milyon 934 bin mudi bulunuyor. 2 milyonu aşkın kişinin de 50 ile 250 bin lira arasında parası var.

"DAYANIŞMA"YA İŞ BANKASI'NDAN 10 MİLYON TL

∂ Türkiye yaralarını sararken de büyük bir dayanışma gerçekleştiriyor. Başbakanlıkça başlatılan '15 Temmuz Dayanışma Kampanyası'na, Türkiye İş Bankası Grubu 10 milyon TL ile katılacağını duyurdu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da, kampanyaya 1 milyon lira katkı vereceğini açıkladı.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...