Türk şirketten Ekvador’a dev yatırım

Düzenleyen:
Türk şirketten Ekvador’a dev yatırım

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador ziyaretinde devir çerçeve anlaşması imzalanan Puerto Bolivar Limanı’nın işletmesi 50 yıllığına Yılport Holding’e geçti

Yıldırım Holding'in iştiraki olan Yılport Holding, Ekvador'daki Puerto Bolivar Limanının işletme haklarını 50 yıllığına devraldı. Şirket açıklamasına göre, 2025 yılına kadar dünyanın en büyük ilk 10 uluslararası liman işletmecisi arasına girmeyi hedefleyen Yılport Holding, 21. global limanını portföyüne ekledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat 2016'da düzenlediği resmî Ekvador ziyaretinde, Ekvador Devlet Başkanı Correa'nın da katılımıyla Puerto Bolivar'ın devir çerçeve anlaşması iki liderin huzurunda imzalanmıştı. Ekvador'un Machala kentinde bulunan Puerto Bolivar Limanında Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Ekvador Ulaştırma Bakanı Walter Solis, Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım ve yaklaşık bin kişinin katıldığı törenle limanın imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Atılan imzalarla Puerto Bolivar Limanının 50 yıllık işletme haklarını, 750 milyon dolar yatırım yapmak kaydıyla Yılport Holding devraldı. İmzaların ardından, 90 gün süreceği öngörülen devir teslim süreci başlatılmış oldu. Bir Türk şirketinin Ekvador'da yaptığı en büyük yatırım olarak kayda geçen imtiyaz anlaşması, devlet-özel sektör iş birliğinin bir örneğini temsil ediyor. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle Yılport Holding, dünyanın 8 ülkesinde 21 terminal operasyonundan gelen limancılık birikimini Puerto Bolivar'a aktaracak. Puerto Bolivar, dünya standartlarında üstün hizmet verecek ve Latin Amerika'nın en büyük konteyner terminaline dönüştürülecek.

EN BÜYÜK GEMİLER LİMANA YANAŞACAK

Puerto Bolivar Limanı hâlihazırda meyve ve deniz ürünlerinin ticareti için kullanılıyor. Yılport, limanın genişletilmesi ve modernizasyonu için toplam 750 milyon dolar yatırım yapacak. Geliştirme projesi 5 fazda tamamlanacak. 3 yıl sürmesi planlanan ilk fazda 230 milyon dolar bedelle limanın derinliği 10 metreden 14 metreye, ardından 17 metreye çıkartılacak. 450 metrelik yeni bir iskele inşa edilecek. Modern ekipmanlar ve vinçler ile liman donatılacak. Bu sayede dünyanın en büyük konteyner gemileri limana yanaşıp hizmet alabilecek. 5 yatırım fazının tamamlanmasıyla limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 2 milyon 500 bin TEU'ya erişecek. Böylece liman, Latin Amerika'nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki en büyük ve en gelişmiş konteyner terminali olacak.

EKONOMİ GÜNLÜĞÜ:

Türktraktör traktör üretiminin yüzde 71'ini karşıladı

TürkTraktör, yılın ilk yarısında 214 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin ilk yarı sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, gerçekleştirdikleri üretimle Türkiye’nin toplam traktör üretimin yüzde 71'ini karşılarken, 130'dan fazla ülkeye gerçekleştirdikleri satışlarla da traktör ihracatının yüzde 90'ını yaptıklarını söyledi. Votta, “Türkiye'de Türk mühendislerimizin geliştirdiği yerli traktör motorun üreticisi olarak, yılın başından bu yana Ankara fabrikamızın üretim hattından çıkardığımız 22 bin 106 motor ile birlikte 400 bininci motorumuzu da ürettik” dedi. TÜİK'in açıkladığı rakamlara bakıldığında, 2016 yılının ilk 5 ayında yurt içi traktör pazarının bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüyerek 28 bin 685 adede yükseldiğini bildiren Votta, Türkiye'nin tüm dünyada satılan traktör adedi bakımından 4'üncü büyük pazar konumunda bulunduğunu kaydetti.

Aras hisselerini geri istiyor

Aras Kargo, Austrian Post ile ortaklığını devam ettirmek için uygun zemin olmadığını belirterek, şirketin yüzde 25'lik hissesini geri alma teklifini yineledi. Aras Kargo CEO'su Evrim Aras yaptığı açıklamada, Austrian Post'un şirketinden tamamen çekilmesini istediğini belirtti. Son dönemdeki siyasi gerilimlerin, Aras Kargo'nun kurucu ailesiyle Avusturyalı şirket arasındaki sorunları artırdığı belirtiliyor. Avusturyalı şirket tarafından haziran ayında yapılan açıklamada, şirketin 2013 yılından bu yana elinde olan hisselere ilaven yüzde 50'lik hisse alımı daha yapma ihtimalini değerlendirdiği belirtilmiş fakat bu Aras Kargo tarafından reddedilmişti.

D'S Damat, İSO 2'nci 500 listesinin ikincisi oldu

Orka Holding’in bir kuruluşu olan D’S DAMAT / Orpa Pazarlama, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenlenen “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015” araştırmasında bir önceki yıla göre 118 basamak birden yükselerek ikinci oldu.  Şirket, 223.67 milyon TL üretimden satışı ile ikincilik elde etti. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, gerek altyapı gerekse insan kaynağına çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini, Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında elde ettikleri başarının bunun bir yansıması olduğunu söyledi. Gelecek beş yılda hedeflerinin iki buçuk kat büyümek olduğuna değinen Orakçıoğlu, “Bunu da ihracatımızı ve yurt dışındaki mağaza sayımızla yurt dışındaki etkinliğimizi arttırarak yapmayı planlıyoruz. Bu yıl sonuna kadar açılacak mağaza sayısı, yılbaşındaki hedefimiz olan 25’i geçip 50’ye ulaşacak. Yılsonunda 60 ülkede toplam 100 mağazaya ulaşacağız. Yurtiçi ile birlikte yıl sonunda toplam mağaza sayımız 300’ü aşacak. 2016 yılında ihracatımızı iki kat arttırarak 20 milyon dolara ulaşacağız. Ciroda ise bu yılsonunda 500 milyon TL hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Türk kozmetiğine kapı kapanıyor

İran’a yönelik uluslararası ambargonun kalkmasıyla en fazla heyecanlanan sektörlerden kozmetikte hayal kırıklığı yaşanıyor. İran’ın Türk kozmetik firmalarından ülkeye ithal edilecek ürünler için istediği izin şartları giderek ağırlaşıyor. Hâlihazırda İran’a ihracat yapma izni olan firmaların süreleri 2 ay içinde doluyor. Yeni ürün izin başvurusu ise kabul edilmiyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, tüm girişimlere rağmen alınan karardan henüz vazgeçilmediğini ve devam etmesi durumunda İran’a kozmetik ihracatının duracağını açıkladı. Türkiye’nin 2015 yılında İran’a kozmetik ihracatı 68 milyon 798 bin dolar oldu. 2016 yılının 7 aylık döneminde yapılan ihracat ise 50 milyon dolar seviyesinde. İran, 2015 yılı geneli ve 2016 Ocak-Temmuz dönemi kozmetik ihracatımızda ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyar 98 milyon dolarlık kozmetik ihracatında İran’ın payı yüzde 6.3 olurken, 2016’nın 7 aylık dönemindeki 588 milyon 407 bin dolarlık ihracattaki payı ise yüzde 8.5 olarak gerçekleşti.

Rus pazarına Ukrayna'dan açıldı

Jakuzi, küvet, kabin, el duşu üretim fabrikasına sahip SRC Yapı, yurt dışı satış kanallarına, dünyanın en büyük yapı marketi Ukrayna Epicenter'ı ekledi. Epicenter’ın, ülke genelinde 78 mağazası bulunuyor. Src Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, “Rus pazarına açılma politikamıza uygun bir anlaşma yaptık. Yaptığımız anlaşma doğrultusunda bu yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık bir satış hedefimiz var” dedi.

Batı seçenek Rusya ise zorunluluk

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye ile Rusya arasındaki yakın ilişkinin seçenek değil, zorunluluk olduğunu söyledi. Alkin, "Eskiden batı zorunluluk, Rusya seçenekti. Şimdi tam tersi olarak Türkiye-Rusya beraberliği zorunluluk, Batı ise seçenek haline geldi" dedi. Türkiye'nin Tanzimat Fermanın'ndan bu yana yüzünü Batı'ya çevirmeye çalıştığını, Avrupa ile çok uzun süredir nişanlılık yaşadığını ifade eden Prof. Alkin, "Avrupalı siyasetçilerin tutumuyla AB'nin kuruluş felsefesinden giderek uzaklaşması, kendi iç siyasetlerinde yaşadıkları sıkıntılarda Türkiye'yi iç politika malzemesi yapmaları sebebiyle Türkiye'yi ister istemez başka müttefikler aramaya itti. 2015 kasım ayında başlayan uçak krizinden önce Rusya en ciddi müttefikimizdi. Fakat bu krizin faturası sorumlularına mutlaka kesilecektir. Dün yapılan toplantıdan sonra da hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın bu konunun takipçisi olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. 
Kerem Alkin, krizden önce iki ülke arasındaki ticaretin 40 milyar dolara koştuğunu, Türkiye'nin ihracatının 7 milyar dolardan 2-3 milyar dolara gerilediğini, müteahhitlik sektörünün 64 milyar dolara ulaştığını hatırlattığı açıklamasında, 2017 itibarıyla müteahhitlik sektörünün yıllık 10 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini vurguladı. Alkin, Rusya ve İsrail yakınlaşmalarının da dünya barışına, dolayısıyla refaha katkı yapacağını da dile getirdi.

Rusya etkisi doları, 2.95 TL'nin altına çekti

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunda değişiklik yapmamasının ardından, Rusya ile ekonomik ilişkilerin düzeltilmesine dönük adımların etkisiyle dolarda düşüş sürüyor. İki ülke liderinin görüşmesinin ardından ilişkilerin eski seviyesinin üzerine çıkarılacağına dair açıklamalar, doları 2.95 TL'nin altına çekti. Dün güne 2.96 TL'nin üzerinde başlayan dolar, iş dünyasının açıklamalarıyla yeniden 2.95'lere geriledi. Dolardaki düşüşte, geçtiğimiz cuma gece yarısından sonra Moody's'in Türkiye'yi şimdilik pas geçtiğini açıklamasının da etkisinin olduğu belirtildi. Uzmanlar, teknik açıdan dolarda 2.9380 ile 2.9550 TL arasındaki seviyenin destek, 2.98 TL'nin de direnç olduğu tahmininde bulunuyor.

İş dünyasında Rusya umudu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya'ya yaptıkları ziyaretin, aynı zamanda hükümetin ihracatçı için attığı adımların kendilerine umut aşıladığını söyledi. 'İhracatçıya Yeşil Pasaport' taleplerinin yasalaşmasını olumlu bulduklarını dile getiren Büyükekşi, "Gerek Cumhurbaşkanımıza, gerekse Başbakanımıza ihracatın yukarıya taşınması adına arz ettiğimiz taleplerimizin içinde yeşil pasaport da vardı. Bizim için çok önemliydi. Bunların yanı sıra OHAL döneminde yatırım ve ihracat gibi konularda çok ciddi kararlar alınıyor. Tüm bu sıkıntılı dönemde ekonomiyi asla gündemden düşürmeyen hükümetimize teşekkür ediyoruz" dedi.
Rusya'ya ihracatın yüzde 60 gerilediğini, ancak yeni dönemde bu kayıpların telafi edileceği inancını taşıdıklarını dile getiren Büyükekşi, "Özellikle yaş sebze ve meyve ile tekstilde yüzde 80'e varan kayıpların giderilmesi çok önemli. Bu yılın kalanında kayıplarımızı telafi edip 2017'ye çok daha hızlı gireceğiz" diye konuştu.

İlk anda 2.5 milyar doların önü açıldı

Rusya ile başlayan yeni dönemde en faza umudu müteahhitlik sektörü taşıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, 1988'den bu yana Türk şirketlerin ülkede 65 milyar dolarlık proje üstlendiğini söyledi. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin Türk şirketlerin kazandığı 2.5 milyar dolarlık işin önünü açtığını belirterek, "İşler daha da hız kazanacak. 2017’den daha da umutluyuz" dedi. 

Benzine 5 kuruş zam geldi

Doların 3 TL'nin altına gerilemesine rağmen petrolün varil fiyatının 45 dolarda seyretmesi üzerine benzine 5 kuruş zam yapıldı. Yeni ayarlama ile Ankara'da litresi ortalama 4.35 liradan satılan benzinin fiyatı 4.40 lira oldu. İstanbul'da ise bir litre benzin 4.31 TL'den 4.36 TL'ye yükselecek. Cuma günü de motorinin litre fiyatına 4 kuruşluk zam yapılmıştı.

"Harcayacak çok kurşunumuz var"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, makro ithiyati tedbirlerde gevşeme beklediklerini söyledi. Ateş, bunların birincisi munzam karşılığının düşürülmesi olabileceğini, bu düzenlemenin bankacılık sektörünü rahatlatacağını ve ucuz kaynak sunma imkânlarını artıracağını ifade etti. Kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sayısının uzamasının önemli olduğunu dile getiren Ateş, “Ancak daha önemlisi kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40'tan aşağıya çekilmesi hayati noktadır. Kamudan maaş alanların kredilerinde batık var. Vadelerin uzatılması onlar ödeme kolaylığı sağlayacak. Gelirin dört katı ile limit sınırlamasının yukarı çıkarılması lazım. 7-8 kata çıkartmak lazım” dedi. Ekonomiyi ısındırmak gerektiğini ve Türkiye'nin en az yüzde 3-4 büyümesi gerektiğini dile getiren Ateş, “Türkiye'nin cebinde harcayacak çok kurşun var. Makro ithiyati tedbirler o kadar sıkı ve küresel anlamda baktığımızda vakti de çok öne alındı. Bunlara şimdi esneklik tanınma zamanıdır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...