Nükleerde gaza basılıyor

Düzenleyen:
Nükleerde gaza basılıyor

Ekonomi Haberleri

Akkuyu’da Ruslar, Sinop’ta Japonlarla yapılan iş birliğinin ardından üçüncü nükleer santral için Çin’le süreç hızlandırılıyor.

İsmail Sonsuz ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın haziran sonunda Çin’de imzaladığı işbirliği anlaşması sonrası, önemli bir adım da TBMM’de atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tarihi Rusya gezisinde, "Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması" yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin’le yapılan anlaşma da Meclis onayından geçti. Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı, kullanılmış yakıt yönetimi ve sökümü de iş birliğine dahil olacak. 

BARIŞCIL KULLANIM İÇİN

Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı ARGE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması ve bertarafı konusunda iş birliği yapılacak. Anlaşma ile özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor. Bu çerçevede, güvenlik, yayılmayı önleme, ekolojik sağlamlık ve ekonomik etkinlik konularında çalışmalar gündemde.  İnsan kaynaklarının geliştirilmesi de anlaşmanın maddelerinden biri. Türk mühendisler daha önce Rusya ve Japonya’ya gitmişti. Benzer bir çalışma Çin’le de yapılabilecek.

Akkuyu da hızlanacak Sinop seneye başlayacak

Çin'le anlaşmanın imzalanması, diğer santrallerde de süreci hızlandıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün yaptığı Rusya ziyaretinde, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) çalışmaların yeniden hızlandırılması kararı çıkmıştı. Sinop’ta ise Japonya, Fransa ve Türkiye’den oluşacak konsorsiyumun işleteceği santralin inşasına önümüzdeki yıl başlanacak. İbrenin Çin’den yana olduğu üçüncü santral için de gerekli analizlerin yapılmasının ardından yerin netleşmesi ve anlaşmaların yapılması öngörülüyor. Üçüncü santralin yeriyle ilgili İğneada üzerinde durulduğu kaydediliyor. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...