'Esad’la barışmamız için hiçbir sebep yok'

Düzenleyen:
'Esad’la barışmamız için hiçbir sebep yok'

GÜNDEM Haberleri

“Bizim Esad’la barışmamız neyi değiştirecek? Biz barıştık diye Suriyeli muhalifler kabullenecek mi? Önemli olan Suriye halkı ne diyor, ona bakmak lazım. Kesinlikle barışma diye bir şey yok.”

Buket GÜVEN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politikada son dönemdeki gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. Çavuşoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Suriye konusunda önümüzdeki 6 ayda önemli şeyler olacak” sözlerinin ardından gündeme gelen, “Türkiye Esad’la barışıyor mu?” sorusuna net cevap verdi. “Rusya ile ikili bir mekanizma başlattık” diyen Çavuşoğlu, “Burada esas itibariye tıkanma, geçici hükûmette... Yani, Esadlı mı olacak Esadsız mı? Tamamen iş şu anda buna bağlı. İçeride Cumhurbaşkanları (Erdoğan ve Putin) görüşürken ben Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a ‘Sizin, bizim ne dediğimiz önemli değil, önemli olan Suriye halkı ne diyor? dedim. Bu kadar insan öldürdükten sonra geçiş hükûmetinde kesinlikle Esad’ın varlığı olamaz. Çünkü muhaliflerin hiçbiri Esad’la yan yana gelmek istemiyor” dedi.

MUHALEFET KABUL ETMEZ

Suriye’nin geleceği için Türkiye’nin Esad’la barışacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını da dile getiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Bizim Esad’la barışmamızın ya da barışmamamızın bir önemi yok. Yani bu bireysel bir şey. Suriye’nin çözümü, Türkiye ile Esad’ın barışmasına bağlı değil ki, ya da kötü olmasına bağlı değil. Maalesef bir biz Türkiye’de sadece buna indirgiyoruz. ‘Önceden Esad diyordunuz şimdi Esed diyorsunuz’ falan gibi söylemler var. Öyle bir şey yok. Diyelim ki biz Esad’la barıştık. Arazideki muhalefet Esad’la biz barıştık diye Esad’ı benimseyecek mi? Böyle bir şey yok. Mümkün değil, barışamaz. Bizim de zaten Esad’la barışmamız için bir sebep de yok. Onu da açıkça söyleyeyim.” Çavuşoğlu, dış politikadaki diğer konularla ilgili şunları söyledi: 

MENBİÇ: ABD, söz verdi, PYD’li kalmayacak, dedi. Şimdi ABD, PYD konusunda sözünü tutmazsa bundan sonra birbirimize nasıl güveneceğiz?
BARZANİ: Kuzey Irak’taki bazı Kürt partiler terör örgütü PKK’yı taşeron olarak kullanıp, bir süredir Mesud Barzani’yi devirme çabası içerisindeler...
İRAN: İran’ın Esad’a desteği Suriye’de mezhepçiliği körüklüyor. Tahran’ın, Suriye’nin geleceğinde Esad diye birşey olmadığını artık görmesi gerekiyor.
GÜLEN: Türkiye’ye gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan Gülen’in iadesini isteyeceğiz. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...