Yatırımcı algısı düzeliyor

Düzenleyen:
Yatırımcı algısı düzeliyor

Ekonomi Haberleri

FETÖ darbe girişiminin ardından küresel yatırımcının Türkiye algısının düzeldiğini ve piyasaların darbe öncesi seviyelere geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki gün 895 yatırımcı ve analistle telekonferans gerçekleştirdiğini söyledi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından sadece verdikleri ilanlarla değil, yaptıkları ziyaretlerle de yurt dışında oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ile mücadeleye girişen iş dünyası örgütleri ile hükûmet üyeleri, uluslararası kamuoyunu Türkiye konusunda doğru yönlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yabancı yatırımcının Türkiye algısını düzeltmek için bir dizi çalışma yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başarısız darbe girişiminin ardından küresel yatırımcıların Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtlamak, yapılan çalışmaları anlatmak ve algıyı düzeltmek amacıyla küresel yatırımcılarla görüşmeler yapmaya devam ettiğini belirtti. Şimşek, bu kapsamda önceki gün telekonferansla 895 küresel yatırımcı ve analiste hitap ettiğini söyledi.

PİYASA DARBE ÖNCESİNE DÖNDÜ

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Citibank’ın düzenlediği konferansın son derece verimli geçtiğini anlatan Şimşek, küresel yatırımcılar tarafından da bu görüşmenin olumlu karşılandığını bildirdi. Küresel yatırımcıların Türkiye algısının düzeldiğine dikkati çeken Şimşek, hızla normalleşen Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu ve piyasaların da neredeyse darbe öncesi seviyelere doğru geldiğini kaydetti. Yatırımcılara hükûmetin bu süreçte aldığı ekonomik ve siyasi kararları da anlattıklarını dile getiren Şimşek, reform sürecinin kesintisiz devam edeceğinin altını çizdiklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, darbe girişiminin hemen ardından 3 uluslararası yatırım bankasının ev sahipliğinde, yabancı yatırımcılarla yine telekonferans yoluyla görüşmüştü. Bunun yanı sıra Şimşek, BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan tarafından ortaklaşa organize edilen, 2 gün süren ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı uluslararası bir yatırımcı telekonferansına da ev sahipliği yapmıştı. 

FITCH'TEN NOT DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENMİYOR

Ekonomistler, yarın Türkiye’nin notunu değerlendirmesi beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten değişiklik beklemiyor. Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, cari işlemler açığını sürdürülebilir seviyelere indiren Türkiye’nin makroekonomik istikrarını da 15 Temmuz’daki darbe girişimine rağmen önemli ölçüde koruduğuna dikkati çekerek, Fitch’ten herhangi bir değişiklik beklemediğini belirtti. Fitch’ten not değişikliği beklemediğini ifade eden Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de, Fitch’in Moody’s gibi herhangi bir açıklama yapmayabileceğini kaydetti. 

İŞ DÜNYASINDA FETÖ SEFERBERLİĞİ

Ticaretimiz olan ülkelere eriştik

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında DEİK olarak başlattıkları “seferberlik” kapsamında, 126 ülke bazlı iş konseyleri aracılığıyla Türkiye’nin yatırım ve ticaret yaptığı tüm coğrafyalara eriştiklerini söyledi. Vardan, “Darbe girişimiyle ilgili yanlış ve yönlendirici bilgi ile mücadele etmeyi öngörüyoruz. Bu mücadelemizde Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çatısı altında bir araya gelmiş olan Türk diasporası ise çok önemli bir rol oynuyor. Dünyanın dört bir tarafına yayılmış olan 2 bin 500’den fazla DTİK üyesi, bulundukları ülkelerde bizlerin doğal elçisi konumunda ve mesajlarımızı yerleşmiş oldukları coğrafyalara yayabilmek için çok önemli bir güç” dedi. FETÖ yapılanmasının yurt dışında etkin olduğunu söyleyen Vardan, “Bu hâkimiyeti kırabilmek için DTİK ve üyelerine ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Liderlere yakın markaj

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, bir süre önce dünya liderleri ve 3 bine yakın uluslararası sivil toplum lideri ve iş dünyası temsilcisine açıklama gönderdiklerini, ulaştıkları liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Başkanı Vladimir Putin, ABD başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF Başkanı Christine Lagarde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohamed Ali’nin de bulunduğunu bildirdi.

Sonbaharda toplantı yapılacak

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Nail Olpak, DTİK’in Avrasya, Avrupa, Asya-Pasifik, Amerika, Afrika ve Balkanlar olmak üzere 6 bölgede faaliyet gösteren komiteleriyle 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin hemen ardından örgütlenerek çalışmalara başladığını, mevcut komiteler aracılığıyla 6 bölgede, resmî ve yerel kanallara bilgi aktarıldığını anlattı. Olpak, yazılı ve görsel basına haber servis ettiklerini, girişimci toplantısı düzenleyerek bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettiklerini, sonbahar döneminde de DTİK İcra Komitesi üyelerinin katılımıyla 6 bölgede girişimci toplantıları düzenlenmeye devam edileceğini bildirdi.

EKONOMİ GÜNLÜĞÜ:

DARBE GİRİŞİMİ EKONOMİYE GÜVENİ SARSMADI

Darbe sonrasında yapılan araştırmalar Türk halkının ekonomiye güveninin tam olduğunu gösterdi. Genar’ın yaptığı anketin ekonomik boyutunu değerlendiren Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, darbe girişimi sonrası zorunlu harcamalarını ertelemeyeceklerin oranının yüzde 79 olduğunu belirterek, hane halkının yüzde 80’inin eğlence ve tatil planlarını ertelemeyeceğini ifade ettiğini söyledi. Harcamaların yanı sıra ankette yapılacak olan yatırımların da ertelenmediğini gördüklerini kaydeden Gözgör, “Herhangi bir yatırımdan vazgeçtiniz mi sorusuna ankete katıların yüzde 93.7’sinin hayır yanıtını verdiğini görüyoruz. Piyasaların tepkisine de baktığımızda, 15 Temmuz’dan bu yana TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kazanırken Bist 100 Endeksi ise 22 Temmuz’dan bu yana yaklaşık yüzde 10 primli seyretti. Türkiye’nin kredi risk swapı (CDS) ise 298 seviyesinden 240 seviyelerine kadar geriledi. Hane halkının harcamalarına devam etmesi, ekonomik reformlar ve konut kredi faiz oranlarında yapılan indirimler büyüme rakamlarını desteklemeye devam edeceğini göstermektedir” dedi.

1 MİLYON KİŞİYE İŞ KAPISI OLACAK

Meclis gündemindeki Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, elektrikli ve hibrit araçlar için vergi basamaklarında yeni bir alt birim oluşturulacak. Tasarının yasalaşması hâlinde, bu araçların vergilendirilmesinde değişiklik sağlamak için vergi basamaklarına hem benzin hem de elektrikle çalışan hibrit araçlar adıyla yeni bir alt birim eklenecek. Böylece, bu tip araçlar teşvik kapsamına alınacak. Tasarıyı değerlendiren Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, teşviklerin yeni teknolojileri beraberinde getireceğini dile getirerek, bu imkânların otomotiv sektöründe 1 milyon kişiye ulaşabilecek yeni iş gücü oluşturabileceğini kaydetti. Elektrikli otoda, aracın kilovat cinsinden motor gücüne bağlı olarak yüzde 3.7 ve 15 olarak vergi oranları mevcut. Benzin ve dizelli araçlardaki vergi oranı ise yüzde 45 ile 145 arasında değişiyor.

RUSYA'YLA STA ÇOK HIZLI BİTER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, darbe girişiminin ardından ekonominin çok hızlı toparlandığını belirterek, sonbahar döneminde ihracatta da önemli bir toparlanma yaşanacağına işaret etti. Bloomberg HT televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette ruble ve lira kullanılmasına ilişkin, iki ülke arasındaki ticarette, alışverişte, müteahhitlik hizmetlerinde millî paraların kullanılması gerektiğini söyledi. Rusya ile yürütülen serbest ticaret anlaşmasına (STA) ilişkin de bilgi veren Zeybekci, “Rusya’yla STA’nın çok hızlı biteceğine inanıyorum. Ardından hemen Avrasya Gümrük Birliği gibi devasa bir coğrafyaya, Asya coğrafyasına, Türki Cumhuriyetlere de önemli bir açılımımız olacak” dedi. Türkiye ile Rusya’nın şu anda ortak yatırım fonu kurduğunu anlatan Zeybekci, “Türkiye Varlık Fonu ile Rus Fonu bir araya gelecek, ortak Türk-Rus Yatırım Fonu kurulacak. Bu fon, Rusya’daki, Türkiye’deki, iki ülke şirketlerinin üçüncü ülkelerdeki ortak projelerinde kullanmak üzere önemli bir enstrüman olarak elimize geçmiş olacak, bize de çok büyük bir avantaj sağlayacak” diye konuştu. Bakan Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu’nda hedeflerinin 200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon büyüklüğüne ulaşılması olduğunu kaydetti.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ DOLARLA DEĞİL TL'YLE

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü’nden geçiş ücretlerinin KDV dâhil otomobiller için 9.9 lira, araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak değişecek ücretin kamyonlar için 21.29 lira olacağını belirterek, “Bu sene sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ocak’ta ise dolar kuruna bağlı olarak yeniden TL bazında bir rakam belirmiş olacak ve bir yıl boyunca da o geçerli olacak. Hiçbir şekilde vatandaşın dolarla işi yok” dedi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Bakan Arslan, ‘büyük projeler silsilesini taçlandıracak proje’ olarak nitelendirdiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 26 Ağustos’ta hizmete gireceğini belirterek, köprünün İstanbul’un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünü şehir merkezinden çıkaracağını söyledi. Bakan Arslan, YSS Köprüsü’nde OGS ve HGS’nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit para ile geçişin de bulunacağını, daha sonraki süreçte nakit geçişin kaldırılacağını bildirdi. Kuzey Marmara otobanının her iki yakadaki yollarının Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımı için yer teslimlerini yaptıklarını ifade eden Arslan, “Her iki yolun da bitişi 2019 olarak öngörülüyor. 2019 yılında biz Akyazı’dan otoyola girip YSS Köprüsü’nü kullanarak, Kınalı’dan çıkabilir hâle geleceğiz” dedi.

Havalimanında finansman sıkıntısı yok

Bakan Ahmet Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi dahil hiçbir şeyin, İstanbul 3. Havalimanı Projesi’ni etkilemediğini belirterek, “İstanbul 3. Havalimanı ile ilgili herhangi bir finans sıkıntısının olmadığını, olmayacağını, insanlarımız bilsin. İnşallah 2018’in ilk çeyreğinde 90 milyon yolcuya hitap eden ilk etabını açacağız” dedi.

Haydarpaşa gar kalacak

Tarihî Haydarpaşa Tren Garı’nın ülke ve demir yolları için sembolik değeri olduğunu anlatan Bakan Arslan, Haydarpaşa Tren Garı’nın Yüksek Hızlı Trenler (YHT) ile İstanbul’a ve Türkiye’ye tren garı olarak hizmet veremeye devam edeceğini söyledi.

DARBE GAZİLERİNİN PRİM BORÇLARI SİLİNDİ

OHAL kapsamında çıkarılan 670 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle, darbe teşebbüsü nedeniyle hayatını kaybeden veya malul olan sivillerin aylık başlangıç tarihine kadar olan genel sağlık sigortası primi dâhil kendi sigortalılığı sebebiyle tahakkuk eden prim ve prime ilişkin her türlü borçları Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) silindi.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...