100 bin hayvan limanda

Düzenleyen:
100 bin hayvan limanda

Ekonomi Haberleri

Yeterli kurbanlık olduğunu belirten Bakan Çelik, bayram sonrası için de endişe edilmemesi gerektiğini, yalnız kasaplık kesim için 100 bin hayvanın limanlara ulaştığını kaydetti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldığına dikkati çekerek, her yıl olduğu gibi bazı spekülatif söylemlerin bu sene de gündemi işgal etmeye başladığını söyledi. Kurban sayısının azlığına ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, 2014 ve 2015 yıllarında kurban edilen büyükbaş sayısının ortalama 870-880 bin baş civarında olduğunu, şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvan varlığının tespit edildiğini söyledi. Çelik, geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban kesilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurbanlık küçükbaş hayvan olduğunun belirlendiğini ifade ederek, “Hayvan sayılarında herhangi bir sorun söz konusu değil. Kurban Bayramı için yeterli, hatta yeterinden fazla hayvanımız mevcut” dedi. İthalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkıp kendi hayvan varlığını artırmaya ve kendi kendine yetme noktasına gelme konusunda çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakan Çelik, damızlık çiftliklerinin öne çıktığı bir sistemin oturtulması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde her yıl artan bir besi hayvan ithalatı ile hayvancılığı geliştirmenin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Geçiş sürecindeyiz. Bu geçiş döneminde ister istemez hayvan ithalatı söz konusu. Bunun için de vatandaşlarımızın bayram sonrası için de hiçbir endişesi olmasın. Çünkü şu anda yalnız kasaplık kesim için 100 bin hayvan ya limanlara ulaşmış ya yolda ya da bağlantısı yapılmış durumda. Ayrıca yoğun bir şekilde besilik talepleri var. Onunla ilgili de bağlantılarımız yapılmış durumda. Birinci etapta hemen 100 bin hayvan şu anda limanlara gelmeye başladı. Bunlar besi çiftliklerine dağıtılacak. Hem bayram öncesi hem de bayram için tüm hazırlıklarımız fazlasıyla tamam. Bayram sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...