Tuz Gölü gaz biriktirecek

Düzenleyen:
Tuz Gölü gaz biriktirecek

Ekonomi Haberleri

Tuz Gölü’nün altında yapılan depoda gaz depolanmasına ocak ayında başlanacak. Enerji Bakanı Albayrak, projenin planlanandan 1 yıl önce devreye girdiğini müjdeledi...

Doğalgaz ithalatçısı olan Türkiye, arz güvenliğini sağlamak için yaptığı yatırımlardan birini daha yeni yılda devreye alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, arz güvenliği sağlama konusunda 2 müjde verdi. Bunlardan ilki yüzer LNG santrali, ikincisi de Tuz Gölü’nün altına yapılan doğalgaz deposu. Alternatif geliştirme noktasında ocak ayında bir sürprizleri olacağını ifade eden Berat Albayrak, “İnşallah yetişmesine dayalı Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı uzun yıllardır süregelen. Onun da süresini öne alarak bu kış devreye alınması ve ilk kaverne gazının (boşluk oluşturma) basılmasıyla ilgili töreni başlatacağız” dedi. Türkiye’nin her türlü senaryo ve farklı sebeplerle oluşabilecek sonuçlara hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Albayrak, devam eden yatırımlarla kaynak çeşitliliği sağlama, enerjide krizleri yönetebilme kabiliyetinin de artacağını ifade etti.

YÜZER LNG 9 AYDA BİTTİ

Arz çeşitliliği ve güvenliği için diğer yatırım olan yüzer LNG terminallerinin de bu yılın sonunda devreye gireceğini söyleyen Albayrak, “Bu da 9 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Bu tesisi kış gelmeden devreye alarak 20 milyon metreküp gaz basma kapasitesi sistemini devreye almış olacağız. Rusya ile yaşanan kriz ve beraberinde yaşanan doğalgaz sorunu çok önemli tecrübeler kazandırdı” dedi. Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde çok yüksek potansiyeli bulunduğunu belirterek, “Yatırımcıların panellerinin yüzde 80’ini yerli seçmesini istiyoruz. bize en uygun, en makul ve en temiz elektriği istiyoruz. Konya Karapınar’daki projede inşaatı dahil olmak üzere 15 yıl alım garantisi var. Türkiye’nin güneş ve rüzgardaki potansiyeli sadece Türkiye için değil bölge için de önemli olacak” diye konuştu. Albayrak, Türk Akımı konusunda da 2017’de temelin atılıp 2019’da tamamlanması konusunda Rus tarafıyla mutabık olduklarını dile getirdi.

ELEKTRİĞE 30 MİLYAR TL YATIRIM YAPACAĞIZ

Bakan Albayrak, 2020-2015 yılları arasında elektrik dağıtım bölgelerinde belirlenen yatırım bütçesinin 8 milyar lira olduğunu belirterek, “2016-2018 yılları arasında ise 18 milyar liralık yatırım yapılacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (EİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar lira yatırım planlıyoruz. Böylece 30 milyar lirayı bulan  bir yatırım hacmi ortaya çıkacak, tüketicinin yaşadığı problemler son bulacak. 2013 sonrasında kur dalgalanmaları sebebiyle yatırımcılar ve dolayısıyla vatandaşlarımız problem yaşamıştı” dedi.

TUZ GÖLÜ'NDE DEPO PROJESİ ERKEN AÇILIYOR

Türkiye’nin ikinci doğalgaz depolama tesisi, Tuz Gölü’nün altında inşa edildi. 2010’da projesi başlatılan, 2011’de China Tianchen Engineering Corporation’a ihale edilen ve 2018’de tamamlanması planlanan proje, süresinden 1 yıl önce devreye giriyor. Türkiye’nin, doğalgaz ithal ettiği ülkelerle yaşadığı problemler sebebiyle 20 yıldır gündemde olan Tuz Gölü depolama tesisi ilk aşamada 1 milyar metreküp, ardından 2.1 milyar metreküp doğalgaz depolayacak. Projeyle böylece Türkiye’nin yıllık 38-40 milyar metreküp olan tüketiminin yüzde 5’i güvence altına alınmış olacak.

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesisi, birçok açıdan da ilklere sahne olacak. Mağaralardaki tuzlar büyük miktarda temiz su kullanılarak eritilerek dışarı çıkarıldı. Bu sayede oluşturulan depo, doğalgaz depolanması için uygun hale getirildi. Tuz Gölü Depolama Projesi’nin yaklaşık otuz yıllık bir mazisi olsa da, düşünce ilk defa 2006’da projelendirildi. Tatlı Su Temin ve Tuzlu Su Deşarj Boru Hatları Yapım İşi için teklifler alındı, yeterlilik oluşmadığı için Mayıs 2007’de iptal edildi. Eylül 2007’deki ihaleye de yeterli teklif gelmedi. 2010 yılına gelindiğinde, dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, arz güvenliği tehlikesinin artması sebebiyle ihale sürecini hızlandırdı. 2010’da yeterlilik ve ihale süreci tamamlandı ve Çinli şirket inşaatı 2011’de başlattı.

Bu proje, Türkiye’nin tek doğalgaz depolama tesisi olan ve 1.1 milyar metreküp hacmi bulunan Silivri’ye ‘kardeş’ olacak.

NÜKLEER 60 YILLIK HAYALİMİZ

Ruslar tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili soruları da cevaplayan Albayrak, şunları söyledi: Nükleer enerji Türkiye’nin 60 yıllık hayali. İlk nükleer santralimiz Akkuyu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. 10 yıllık hedefimiz bunun 2023’te devreye alınmasıdır. Bu projede yatırımcı Rusya ve yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz” dedi. Türkiye’nin bölgede nükleer enerjisi olmayan nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Albayrak, “Yapıyorsak, en yeni teknolojiyle yapalım istiyoruz. Türkiye nükleerden vazgeçmez” ifadesini kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...