Fethin 560. yılında Osmanlı İstanbul'u sempozyumu

Fethin 560. yılında Osmanlı İstanbul'u sempozyumu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu düzenleniyor. Sempozyum, 29 Mayıs'ta , Gravürlerle Osmanlı İstanbulu sergisinin açılışıyla başlayacak.

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), nbsp;29 Mayıs Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğiyle, fethin 560. yıl dönümü münasebetiyle nbsp;"Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu" düzenleniyor. nbsp;Sempozyum, 29 nbsp; Mayıs'ta , "Gravürlerle Osmanlı İstanbulu" sergisinin açılışıyla başlayacak.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) ve 29 Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle Osmanlı İstanbulu'nun tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminin aydınlatılması, nasıl ve hangi şartlarda bir Osmanlı şehri haline geldiğinin tespit edilmesi amacıyla "Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu" düzenleyecek. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 29 Mayıs Çarşamba günü "Gravürlerle Osmanlı İstanbulu" sergisinin açılışıyla başlayacak sempozyum, İstanbul'un fethinin yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, nbsp;sempozyumun, Osmanlılar'ın İstanbul'a katkılarını kapsamlı biçimde ortaya koyan ilk bilimsel etkinlik niteliği taşıdığını belirterek, bu çerçevedeki değişik etkinliklerin aynı isim altında bir seri olarak devam ettirilmesinin planlandığını söyledi. İstanbul'un fethinden sonra şehrin bir inkişaf dönemine girerek, Osmanlı kentine dönüştüğünü, bu durumun da tarihi süreç içerisinde İstanbul'a bir Türk-İslam şehri olma kimliğini kazandırdığını ifade eden Dönmez, Bizans dönemi İstanbul'u hakkında binlerce neşriyat ve bilimsel etkinlik yapılmasına karşılık kentin Osmanlı dönemi ile ilgili çalışmaların hayli yetersiz kaldığına dikkati çekti.
Dönmez, İstanbul'un Osmanlı dönemi mimarisini, iktisadi gelişimini, şehir kültürünü, dini ve toplumsal katmanlarını anlama ve tanıtma hususunda ilmi temele dayalı etkinliklere zemin hazırlamayı hedeflediklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Sempozyumlar ve diğer etkinlikler, İstanbul'un Osmanlı döneminin ayrıntılı araştırmalara konu olmasına ve geniş kitlelerin aydınlatılmasına imkan sağlayacaktır. Sempozyumla İstanbul Büyükşehir Belediyesinin her yıl düzenlediği fetih kutlamalarına ilmi bir derinlik ve kalıcı bir zenginlik katılacak. Her yıl fetih dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapılmakta, görkemli şölenler düzenlenmekte ancak bu konuda ayrıntılı ve kalıcı ilmi çalışmaların eksikliği göze çarpmakta. Sempozyum bu eksikliği giderecek, halkın fetih kutlamaları esnasındaki güzel hissiyatını özenle derlenmiş bilgilerle tamamlayacak." Dönmez, sempozyumun ardından elde edilen bilgilerin, meraklıların başucu kitabı haline getireceği bir yayında toplanıp geniş kitlelere ulaştırılacağını ifade etti.

Sempozyumun konu başlıkları:

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın'ın başkanlık edeceği açılış oturumunda, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Klaus Kreiser ve Prof. Dr. İskender Pala konuşacak. Sempozyumda, 14 oturumda Osmanlı dönemi İstanbul'u pek çok boyutuyla ele alınacak. Sempozyumda ayrıca yurt içinden ve dışından çok sayıda tarihçi akademisyen tebliğ sunacak. Sempozyumda yapılacak bazı tebliğler şunlar: "Türk Tarihçiliği'nde ve Türk Basınında İstanbul'un Fethi Sırasında Surlara İlk Kim Çıktı, İstanbul'un Yerleşim ve Mahalle Düzeni, İkinci Abdülhamid Dönemi İstanbul'unda İşçi Hareketleri, Osmanlı Ticari Sisteminde İstanbul Bedestenlerinin Yeri ve Önemi, Şehircilik Hizmetleri Açısından İstanbul Vakıfları Üzerine Bir Değerlendirme, 1589 Beylerbeyi Vak'ası Sırasında Çıkan Büyük İstanbul Yangını, Doğruluğu Tartışmalı Bir Tartışma: 1660 Yangını İstanbul'un İslamlaşmasına Etki Etti mi?, Lüfer: Boğaziçi Balığı, Meşgale, Lezzet, Kültür, 17. Yüzyılın Son Çeyreğinde Eyüp ve Hasköy'de Köle ve Cariyelerin Serbest Bırakılması, Fatih, Bellini ve Rönesans, Osmanlı İstanbul'unda Azınlık Vakıfları, Osmanlı İstanbulu'nda Bir Müslüman / Türk Azınlığı: Robert Koleji'nin Müslüman / Türk Öğrencileri, 1885 Yılında İstanbul Nüfus Yapısı ve Cemaatler, 16. Yüzyılda Tersane-i Hümayun'u Hedef Alan Casusluk Aktiviteleri, Şark Meselesi Çerçevesinde Diplomatik ve Askeri Bir Tartışma: Rus Tehditi ve İstanbul Savunması, 1009/1600 Tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri'ne Göre Nefs-i İstanbul'da Bulunan Mahalleler ve Özelliklerine Dair Gözlemler."
##tgvideo##
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...