Bursa’ya 25 milyar dolarlık dev yatırım

Düzenleyen:
Bursa’ya 25 milyar  dolarlık  dev yatırım

Ekonomi Haberleri

BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi iş birliğiyle 2017 yılı sonunda hayata geçirilecek Teknosab projesiyle 40 milyar dolar ihracat hedefleniyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 25 milyar dolar büyüklüğüyle kamu dışı en büyük özel sektör yatırımı özelliği taşıyan Teknosab projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üretim tesislerinden Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezlerine, Organize Ticaret Merkezinden BTSO Teknoloji Üniversitesi’ne pek çok farklı yapıya ev sahipliği yapacak olan Teknosab, teknoloji, inovasyon, lojistik ve sürdürülebilir enerji avantajını bir araya getirecek. BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi iş birliğiyle 2017 yılı sonunda hayata geçirilecek projeyle 2023 yılında 40 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Bursa’nın İstanbul’un ardından ikinci büyük ihracat kendi olduğunu dile getiren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehrin Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan ihracatta ortalama 4 dolarlık kilogram değerini şimdiden yakaladığını, tekstilde 14 dolar düzeyine ulaştığını söyledi. Teknosab ile hedeflerinin daha da yüksek olduğunu vurgulayan Burkay, şu bilgileri paylaştı:  “ABD’de San Francisco ve Almanya’daki Baden-Württemberg bölgesi gibi örnekleri model alarak katma değerli üretim gücü yüksek bir şehir olma hedefi taşıyoruz. Bursa’nın 2023 yılında 75 milyar dolar ihracat hedefinin 40 milyar dolarını Teknosab ile karşılamayı hedefliyoruz. 10 milyon metrekare alan üzerine kurulacak bölgede, gelecek yıl sonu itibarıyla orta ve yüksek teknoloji üreten şirketler, merkezini buraya taşıyacak” dedi.
Teknosab ile Bursa’nın 2023 yılında ihracatta ortalama kilogram değerini 8 dolara, kişi başı gelirini 35 bin dolara ve Ar-Ge harcamalarının GSMH’ye oranını yüzde 3’e çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Burkay, “Bursa’nın 8 doları yakalaması, Türkiye’nin 2023’te kilogramda 4 dolarlık hedefi yakalaması demek. Bursa’nın halen 15-16 bin dolar olan kişi başı geliri 2023’te 35 bin dolar olursa, Türkiye de 25 bin dolara ulaşır. Türkiye’nin 500 milyar dolara ulaşması için Teknosab gibi en az 10 projeye sahip olması gerekiyor” şeklinde konuştu. Burkay, İstanbul’daki üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi kamu yatırımları dışında en büyük yatırım olacağının altını çizdiği Teknosab için “35 kişilik hukuk ordusu ile iki buçuk ayda kamulaştırma yaptık. Bölge için 200 milyon TL tapu işlerine ayrıldı. Şu anda 600 milyon TL’lik altyapı faaliyetlerini yürütüyoruz” dedi. 

Akıllı fabrikalar olacak 

¥ Teknosab’ın en büyük özelliği otobanın tam ortasında yer alması. Raylı sistemle Bandırma’ya kadar gidiyor. 
¥ Uluslararası pazarlara üç saat uçuş mesafesine sahip. Otoyol, demir yolu, limanlara bağlantısıyla lojistik maliyetlerini düşürecek. 
¥ Bölgede butik bir yüksek teknoloji üniversitesi kurulacak.
¥ Mükemmeliyet Merkezleri yer alacak. 
¥ Akıllı fabrikalar enerjisinin büyük bölümünü kendi üretecek. 
¥ Güçlü fiber optik altyapıya sahip olacak.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...