Karayolları Genel Müdürü 'Yollar halka satılacak'

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Karayolları Genel Müdürü 'Yollar halka satılacak'

Ekonomi Haberleri  / AA

Karayolları Genel Müdürü, 'Köprü ve otoyolların halka arzı için kurulacak şirket, gelirinin tamamını veya bir oranını, halka arz yoluyla satabilecek' dedi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, köprü ve otoyolların halka arzı için yasal düzenlemeyle şirket kurulacağını belirterek, "Paralı yolların bakım ve işletme yetkisini alacak. Sonra da aldığı yetkiyle elde ettiği gelirin tamamını veya belirli bir oranını, halka arz yoluyla satabilecek, şu anda düşünülen usul bu" dedi. Turhan, yaptığı açıklamada, köprü ve otoyolların halka arzıyla ilgili kararların hükümet tarafından alınacağını belirterek, daha önce köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için ihale yapıldığını ancak, beklenen teklif gelmeyince ihalenin iptal edildiğini anımsattı. Köprü ve otoyolların halka arzıyla ilgili yasal düzenleme gerektiğini, mevcut yasaların buna uygun olmadığını dile getiren Turhan, "Bizim kanunumuzda yani 6001 Sayılı Karayolları Kanunu'nda bir takım düzenlemeler yapılması gerekecek" dedi. Otoyolların işletmesinden elde edilecek gelirlerin halka arzı için kamu şirketi kurulacağını dile getiren Turhan, "Bunun için aracı şirket kurulması gerekiyor. Bunun yasal alt yapısının oluşturulmasının ardından kurulacak şirketin gelirlerinin halka arzı yapılacak. Yasal alt yapı hazırlık çalışmaları devam ediyor" diye konuştu. Yolların kamunun malı olduğunu anlatan Turhan, şunları kaydetti: "Bu nedenle yolları bir şirkete tapulayamıyorsunuz. Ancak yapılacak yasal düzenlemeyle kurulacak şirket, paralı yolların bakım ve işletme yetkisini alacak. Sonra da yetkiyle elde ettiği gelirin tamamını veya belirli bir oranını, halka arz yoluyla satabilecek, şu anda düşünülen usul bu. Bu amaçla kanunda yapılacak değişikle ilgili çalışmalar Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hukuk müşavirliği ortak yürütüyor. Bu değişikliğin ne zaman gerçekleşeceği konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Çünkü kanun metnindeki hükümler hem ÖİB hem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hem de ekonomi yönetimince bir mutabakat sağlanarak gerçekleştirilecek. Tamamen bizim inisiyatifimizde olan bir çalışma değil."
nbsp;- KGM faaliyetlerine devam edecek-
nbsp;Köprü ve otoyolların halka arzıyla ilgili kurulacak şirketin KGM denetiminde olması gerektiğini bildiren Turhan, "Çünkü yapılacak işin esası bakım ve işletme açısından sadece bir ticari faaliyet olarak bakmamak lazım. Türkiye'deki otoyolların da yapılması ve işletilmesi Karayolları Genel Müdürlüğü'nün asli görevleri arasında. Bu nedenle kurulacak şirketin, KGM ile organik bağının olması gerekiyor. Yeni yapılacak işlerle de devamlı ilişkisi olan bir faaliyettir. Bu nedenle beraber bu işin yürütülmesi gerekiyor" dedi.
Turhan, kurulacak şirketin yönetiminde KGM yetkililerinin de bulunması gerektiğini, ayrıca personelin de bu teşkilatta işlere vakıf olan deneyimli kişilerin olması gerektiğini vurguladı.
Köprü ve otoyolların halka arzı nedeniyle işletme ve bakım işlerinin yeni kurulacak şirkete geçmesinin ardından KGM'nin Türkiye'deki karayolu ulaşımıyla ilgili olarak yapım, bakım, proje, işletme hizmetlerini yürüteceğini bildiren Turhan, gelir getiren özelliği olması dolayısıyla otoyollarla ilgili kısmının devrinin söz konusu olacağını kaydetti.
- HGS indirimi geliri azalttı-
Bu yılın ilk 4 ayında köprü ve otoyolları kullanan 117 milyon 493 bin 495 araçtan net 244 milyon 427 bin 717 lira gelir elde edildiğini anlatan Turhan, geçen yıl ilk 4 ayda ise köprü ve otoyolları kullanan 111 milyon 624 bin 349 araçtan net 255 milyon 523 bin 641lira gelir sağlandığını söyledi.
Bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre köprü ve otoyolları kullanan araç sayısı artarken gelirin azalmasının nedeninin Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) nedeniyle herkese yüzde 20'lik indirim uygulanmasından kaynaklandığını ifade eden Turhan, bu indirimin kalkmasıyla köprü ve otoyollarda gelirin de artacağını kaydetti.
- HGS'de tebligat gönderimi Haziran'da başlayacak-
HGS ile geçişlerde okuma oranının yüzde 99.4 olduğunu anlatan Turhan, "Bunlar içindeki kaçış oranı da yüzde 2'ye yaklaşıyor. Bizim yaptığımız tespitlerde, HGS abonelerinin, OGS gişelerinden geçtiklerini belirledik. Yanlış gişe kulvarı kullanan araçların, ayıklanması biraz zaman aldığı için kaçak geçişlerle ilgili tebligatları hemen başlatmadık" diye konuştu.
Turhan, HGS'deki kaçak geçişlerle ilgili tebligatların Haziran ayında başlayacağını belirterek, İstanbul'a ve Ankara'ya Akıncılar'da HGS ile ilgili Ana Kontrol Merkezi kurulduğunu, işlemlerin buradan yürütüleceğini söyledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...