Saraylı bebekler Barbie’ye rakip!

Düzenleyen:
Saraylı bebekler Barbie’ye rakip!

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Padişah anneleri ve kızlarının harem elbiseleri araştırılarak, asırlar sonra yeniden dikildi. Bu kıyafetlerle de geleneksel kitre bebekler hazırlandı.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Osmanlı tarihinde mühim bir yer tutan padişah anneleri “Valide Sultanlar” ve padişah kızları “Sultanlar”ın ihtişamlı elbiseleri asırlar sonra gün yüzüne çıkarıldı. Mihrimah Sultan’dan Kösem Sultan’a, Gülnuş Emetullah Valide Sultan’dan Adile Sultan’a birçok saraylı hanımın elbiseleri, “Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu” projesi çerçevesinde kitre bebeklere aktarıldı. Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen projede, şu ana kadar 5 bebek hazırlandı. Osmanlının zarafet anlayışını, elbiselerle günümüze taşıyan kitre bebekler, ‘müzelik’  olarak üretilse de ilerleyen safhada seri üretime geçilmesi planlanıyor. Geleneksel kitre bebeklerin, böylece Batı kültürünün oyuncaklara yansıması olan Barbie bebeklere de yerli bir rakip olması hedefleniyor. 

HAREM ARAŞTIRILDI

Bu geleneksel kitre bebeklerin hazırlanması da detaylı araştırmalar neticesinde gerçekleşti. Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Yrd. Doç. Selman Can’ın başkanı olduğu akademik araştırma kurulu, kitre bebeklerin ortaya çıkartılması için, o devirdeki kıyafet tarzları ve kumaş çeşitleri hakkında çalışma yaptı. Hakkında çok az vesika olan Harem’e dair de yabancı diplomat eşlerinin yaptırdığı tablolar tetkik edildi, saraya alınan kumaş kayıtlarına bakıldı ve devrin elbise modelleri tarandı. Bu malumatların ışığında kumaşların dokuması yapıldı, dikim ve takılar tamamlandı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Selman Can “16. asır ile 19. asır arasındaki bu kıyafetler hakkında bilgi çok az. Hanım Sultanların giydikleri her şey saklı tutulmuş. Ama alınan kumaşlara dair teferruatlı kayıtlar mevcut. Bunun dışında hareme giren elçi eşleri var. Onların anlattıklarının bir kısmı hayalî olsa da gerçek bilgiler de var. Hazırlanan elbiseler iç mekân kıyafetleri, dolayısıyla saçlar açık. Bir sonraki çalışmalarda 19. asrın dış mekân elbiselerine yer verebiliriz” diye konuştu. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, bu çalışmayla kültürel erozyonun önüne geçmek istediklerini kaydederek “İlerleyen safhada Kız Kulesi’nin karşısına muhteşem bir Hanım Sultanlar Müzesi yapacağız. Burada hem bebekler hem de kadın sanatçıların diğer eserleri sergilenecek” dedi.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...