Her eve atık dönüşüm sistemiyle çöp kovası tarih oluyor

/ Kaynak: AA
Her eve atık dönüşüm sistemiyle çöp kovası tarih oluyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistem, iskanda zorunlu hale geliyor. 2023'e kadar atıkların geri dönüşümünden 5 milyar lira gelecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, çöpleri yerinde ayrıştırarak nbsp;çevreye verilecek zararları önlemeyi ve atıkları ekonomiye kazandırmayı nbsp;hedefleyen Bakanlık, çöp kovası ve bina önlerinde çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntüleri ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, üç ve nbsp;daha fazla katlı yeni binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak. nbsp;Sistem devreye girdiğinde çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ nbsp;olmak üzere 5 kategoride toplanacak. Atık baca sistemi, binanın planında uygun olan bölüme konulacak. nbsp;Dairelerdeki elektronik sistem, içinde boruların bulunacağı bacayla bağlantılı nbsp;olacak. Elektronik sitemin üzerinde "cam atığı", "kağıt atığı", "evsel atık", nbsp;"plastik atık" ve "bitkisel atık yağ" butonları yer alacak.
Atık yağlar, "bitkisel atık yağ" butonuna basarak açılan hazneye nbsp;boşaltılacak. Yağ, boru yoluyla, binanın altına kurulacak atık toplama merkezine nbsp;gönderilecek.
Atık toplama merkezinde ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlarca nbsp;haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi de apartmanın çöpünü nbsp;maddi olarak değerlendirebilecek.
Bakanlıkça pilot bölge olarak Tokat'ta uygulanan sistem, düşük nbsp;maliyetle kurulabiliyor.
"Geri dönüşümden 5 milyar lira kazanacağız"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Atık yönetiminde nbsp;istihdam edilen iş gücü sayısı 60 bin kişiyi geçerken, sağlanan katma değer ise nbsp;yıllık 1 milyar lirayı aşıyor. 2023'e kadar bu rakamı 5 milyar liraya çıkarmayı nbsp;hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyar 250 milyon tonun nbsp;üzerinde ambalaj atığı, 100 bin ton bitkisel atık yağ, nbsp; 45 bin ton madeni atık nbsp;yağ, 60 bin ton atık akü, 90 bin ton ömrünü tamamlamış lastik ile 610 bin ton nbsp;tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandı.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...