FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

Düzenleyen:
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

GÜNDEM Haberleri

15 Temmuz Darbe girişiminde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatlarına uymayarak FETÖ adına hareket ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 29 polis bugün hakim karşısına çıktı. İlk duruşmaya uluslararası medya ilgi gösteriyor. Uluslararası ajanslar, çok sayıda fotoğrafı İstanbul'dan dünyaya geçti.

Fetullahçı Terör Örgütü tarafından organize edilen 15 Temmuz Darbe Girişiminde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "herkes görev yerine geçsin, kalkışmaya karşı dirensin" şeklindeki talimatlarına uymadıkları ve silahlı kalkışmanın yaşandığı gece FETÖ adına hizmet ettikleri iddia edilen 29 polis bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada, 24'ü bu suçtan biri başka suçtan tutklu toplam 29 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşma salonuna birinci derece sanık yakınlarından 19 kişi katıldı. Duruşmanın 4 gün sürmesi bekleniyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

İstanbul 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fikret Demir, duruşmanın başlamasının ardından salondakilere duruşmanın işleyişi hakkında bilgi vererek duruşmaların Cuma gününe kadar devam edeceğini ve duruşmaların Sesli Görüntülü Bilişim Sitemi ile yapılacağını söyledi. Daha sonra kimlik tespitine geçildi. Sanıklardan 16'sının ihraç edildiği, birinin sözleşmesinin fes edildiği, diğerlerinin ise açığa alındığı belirtildi. 

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

İDDİANAME OKUNDU 

Daha sonra sanıklardan, Hakan Erkol, Sertaç Kuytu, Ersan Gönül, Cengiz Çalık ve Soytürk Yıldız'ın avukatları, müvekkillerinin suçla alakalarının olmadığını belirterek, dosyalarının ayrılmasını talep ettiler. Mahkeme heyeti, talepleri reddetti. Duruşma, Mahkeme Başkanı Fikret Demir'in iddianameyi özetleyerek okuttu. 

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

İLK SAVUNMAYI PİLOT VERDİ 

Tutuklu sanık Tolga Gültekin savunmasında, Ankara Gölbaşı'nda  Havacılık Daire Başkanlığında 2. pilot olarak görev yaptığını, 1. pilot olarak  görev yapamayacağını, bayramdan olay gününe kadar dış görev olarak İstanbul'da  bulunduğunu söyledi.Sanık Gültekin, olay günü kendisine görev verilmediğini, gece  şartlarında bu görevi yapmasının söz konusu olmadığını, Huber Köşkü'nün hava  sahasının üstünden daha önce geçmediğini, nerede olduğunu bile bilmediğini ifade  ederek, ''Olay günü ben uçuş görevimi icra etmek üzere hazır bulundum. O gün 2  pilot istirahatteydi. 2 ayrı uçuş görevi vardı. Yaklaşık bir uçuş 4 saat kadar  sürüyor. 2. uçuş görevim 21.45 civarı bitti. Sonrasında uçuş odasına gittik.  Uçuşu neden yaptığımızı 5-10 dakikada anlattık. Ben birkaç telefon görüşmesi  yaptım 'uçuş tamamlandı' diye. Yarım saat geçti. Sözleşmeli pilot Hüseyin Taşkın  odama gelerek, televizyonda askerin görüntüleri olduğunu söyledi, anlamadım.  Terör kapsamında alınmış önlem diye düşündüm. Bizden talep edilen bir uçuş görevi  yoktu.'' diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

PERİŞAN BİR HALDEYDİ

Şube Müdürü Mehmet Tok'un odasına gittiklerini anlatan sanık Gültekin,  savunmasına şöyle devam etti: "Mehmet Tok, perişan bir haldeydi, öncelikle sivildi. Biz havacılık  birimi olarak resmi görev yapan birimiz, üniformalıyızdır. Üniforması yoktu  üzerinde, yüzü kıpkırmızı, gömleğinin düğmelerinin 2'sini açmıştı, nefes almak  için. Televizyonu açıktı. 'Müdürüm istirahattaki personeli çağırmışsınız, bir şey  mi var?' dedim. 'Asker darbe yapmış.' dedi. Uçuş ekibi geldi, üniforma giydiler.  Özel harekattan görevli memurları Huber Köşkü'ne göndermek için. Kapıda çok garip  biri vardı. Ceketinin kolları kısa, jöleli saçlı biri geldi. Uygunsuz bir biçimde  giyilmiş hücum yeleği ve piyade tüfeği vardı. Agresif, saldırgan tavırlar  sergiliyordu. Şahıs tehditkar, saldırgan tavırlarla 'Bir an önce gitmemiz lazım.'  diye birkaç cümle sarf etti. Gelen şahıs, şube müdürünü tanımıyordu. Bu şahsın  yaşı itibarıyla şube müdüründen yetkili olması mümkün değil, emir vermesi  garibime gitti. Şahsın kimliğini sormayı düşündüm, çok saldırgandı. Darbe  gecesinin bir hassasiyeti vardı. Şahsı aldım, şube müdürünün yanına götürdüm.  Müdür 'Bu konuyla ilgili yazılı talimat gerekiyor.' dedi. Şahıs 'Götürüyor  musunuz, götürmüyor musunuz?' dedi. Şahıs bahane bekliyordu. Filonun çıkışına  doğru 'Göreceksiniz, tarafınızı belli edin.' diye konuşarak gitti.''

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

2.PİLOT 1. PLİTON TALİMATIN UYULAR

Şube Müdürü Mehmet Tok'un kontrolünü kaybetmiş durumda olduğunu ifade  eden Gültekin, Ender Küçüka'nın müdürle kısa bir konuşması olduğunu ve "Göreve  çıkıyoruz, Huber Köşkü'ne söyleyin ışıklarını açsınlar." dediğini söyledi.Gültekin, savunmasında şunları kaydetti: ''Biz pilotlar olarak bir filoya gittiğimiz zaman bize sadece uçmak  kalır. Görevi destekler şekilde hiçbir görüşmeyi Mehmet Tok yapmamıştır. Belki de  dost taraftan vurulacağız. Camdan helikopteri takip ediyorduk, telefon çaldı.  Görüşme sırasında Mehmet Tok, uçuşu kesin talimatı verdi. 3 defa sordum. 'Uçuş  kesilsin (arıza var) deyin özel harekatçılar tepki göstermesin' dedi. Mehmet  Tok'u arayan daire başkanıydı, 'Ankara Gölbaşı bombalanmış, bizde uçuşu kestik.'  dedi. Şube Müdürü Mehmet Tok daha sonra filonun ışıklarının söndürülmesi  talimatını verdi. Işıklarımız hep açıktır. Sonrasında helikopterin içeri alınması  talimatını verdi. Kendisi de odasında oturmadı, pilot odalarında oturdu.  Telefonun, bilgisayarın ışığı görülmesin diye. Bu olayın asıl işi, daire  başkanıyla Mehmet Tok uçuşu kestiler, 'Biz bunun hesabını veremeyiz.' dediler.  Benim olayla uzaktan yakından ilişkim yok. Bu fiili ben zaten işleyemem.  Öncelikle bana verilmiş bir uçuş görevi bulunmamaktadır. Prosedür olarak bir  eksik, sıkıntı yok. Görevin sorumluluk kısmı 1. pilottadır, 2. pilot sadece  birincinin talimatını uygular. Böyle bir tecrübem olmadığı gibi yeterliliğim ve  yetkim de yoktur. Özel harekatçıların karadan gitmesinin tek sebebi; Ankara'daki  daire başkanı tarafından Mehmet Tok'a verilen talimattır.''

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

Örgütle hiçbir irtibatının olmadığını savunan sanık Gültekin, bir  eylem birlikteliğinden bahsedildiğini ancak buradaki kişileri tanımadığını,  kendisinin Ankara'da çalıştığını, Ender Küçüka'nın ise İstanbul'da görev  yaptığını, Barış Aktaş ile de mesaiden tanıştıklarını ve herhangi bir örgütsel  bağlantısının bulunmadığını öne sürdü.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

BÜTÜN GECEYİ SIĞINAKTA GEÇİRDİK 

Tutuklu sanık Ender Küçüka savunmasında, başkomiser pilot olduğunu,  görevi reddetmek, gitmemek gibi bir durumunun bulunmadığını savunarak,  iddianamenin kendisine ulaşmadığını, ağzından hiç çıkmamış sözlerin yer aldığını,  görmediği için de bir şey diyemediğini söyledi.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

Olay günü istirahatte olduklarını ifade eden Küçüka, şu şekilde  savunma yaptı:
''Akşam saatlerinde şube müdürü cep telefonundan beni arayarak,  'Şubeye gel, askeri hareketlilik var.' diye talimat verdi. Diğer ekipleri aradım,  en kısa sürede şubeye geldim. Hemen şube müdürünün yanına çıktım. 'Askeri  hareketlilik var, hazırlıklı olalım.' denildi. Üniformamı giydim. Tam ne olduğunu  anlamış değiliz. Şube müdürü, 'Özel harekat personeli gelecek, Huber Köşkü'ne  götüreceksiniz.' dedi. Ne olduğunu anlamadık. Uçuş görevlilerinin tamamı yazılı  formla görevlendirilir. Acil durumlarda sözle bildirilir. Sözlü emirle  helikoptere bindik. Yetkili amirin talimatıyla döndürüldük. Cumhurbaşkanı  görevlilerinin daha fazla hassasiyeti vardır. Görev onayı alınır. Garip garip  hareketlerle geldi bu insanlar. Biz göreve çıkmaya hazır haldeydik. Bizim  Cumhurbaşkanı'nın ailesinin bulunduğu yere silahlı kimleri götürdüğümüzü sorduk,  teyit istedik. Şube müdürü bu prosedürü baştan başlatmalıydı. 1. pilotum bütün  sorumluluk üzerimde. Kaç kişi bile götüreceğimi bilmiyordum. Mehmet Tok tamamen  kontrol dışındaydı. Hasbelkader rütbe aldığı için o görevdeydi. Uçuş  görevlendirilmesi Cumhurbaşkanlığı koordinesinde yapılmalıdır. Mehmet Tok'un  hiçbir sorumluluğu yaptığını görmediğim için bizzat daire başkanını aradım. Daire  başkanı anladı, 'Sen özel harekatçıların tehdit oluşturmasından mı korkuyorsun?'  dedi. Ben 'Kimi götüreceğimi bilmek istiyorum.' dedim, 'Arayacağım seni.' dedi.  Bir şahıs boynuna otomatik silah asmış, agresif tavırları vardı. Daire başkanının  'Talimatını bekliyorum.' dedim, 'Ben size gösteririm, tarafınız belli oldu.'  dedi. Ben de sinirlendim 'Sen benimle nasıl konuşuyorsun.' dedim. Döndü bana 'Ben  senin üstünüm.' dedi. Ben de 'Sen beni darbeci olmakla suçluyorsun. Ne niyetle  gittiğinizi nasıl bilebilirim.' dedim. Dondu kaldı sonra. Hüseyin Taşkın, 'Dikkat  et vurur bu adam seni.' dedi. Yine telefonum çaldı. Daire başkanı, 'Bir an önce  kalkışınızı yapın. Yazılı talimatı sonra göndereceğim.' dedi.''  

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

Barış Aktaş ile helikoptere bindiklerini anlatan Küçüka, helikopteri  çalıştırdıkları zaman, teknisyenin helikoptere geldiğini, şube müdürünün de  camdan eliyle uçuşu iptal ettirdiğini söyledi. Küçüka, sistemleri kapadıklarını,  özel harekatçıların "Arıza var." denilerek helikopterden ayrıldığını, şube  müdürünün daire başkanının talimatıyla uçuşun iptal edildiğini ve Ankara'daki  Özel Harekatı Daire Başkanlığının vurulduğunu o an öğrendiklerini ifade etti.  Küçüka, şube müdürünün ne yaptığını bilen tavırları olmadığını  dile getirerek, ''2015'e kadar VIP Cumhurbakanlığı ve Başbakanlık filosunda yer  aldım. Şahıslar benim helikopterime bindiği zaman, o köşkün kapısından girmiş  oluyorlar. Kaygılarımı dile getirdim. Bütün geceyi sığınak gibi bir yerde  geçirdik, resmi kıyafetle hazır bekledik. Ertesi gün üzerimizde resmi  kıyafetlerle gözaltına alındık. 'Darbeciler beni asar' desem o helikoptere niye  bineyim? Yazılı emir olmadan sözlü emirle gitmişim. ByLock kullanmadım.  Kesinlikle kullanmadığım bir program." ifadesini kullandı.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI 

Darbe girişimine ilişkin açılan diğer davaların da görüleceği Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu'ndaki duruşma salonu çevresinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Cezaevine gelen araçların geçişini kontrollü olarak izin verilirken, 20 ulusal ve 5 yabancı medya kuruluşundan 1'er gazetecinin duruşmayı salonda takip edebileceği öğrenildi. Duruşma salonuna giremeyen diğer gazetecilerin, basın odasına kurulan ekrandan duruşmayı takip edebiliyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından 24'ü tutuklu, 1'i firari toplam 29 sanık polis hakkında iddianame düzenlenmiş, Başsavcılıkça onaylanan 68 sayfalık iddianame İstanbul 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, ilk duruşmanın bugün Silivri'de görülmesine karar vermişti.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

SANIKLAR HAKKINDA İSTENEN CEZALAR

İddianamede, 21 polisin, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ile "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 3'er kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.İddianamede, diğer 8 polisin ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

"KADINLAR KUCAKLARINDA ÇOCUKLARIYLA KENDİLERİNİ, TANKLARA, BOMBALARA SİPER ETTİĞİ BİR ORTAMDA..."

Cumhuriyet savcısı Evliya Çalışkan hazırladığı iddianamede, söz konusu polislerin ya göreve gelmedikleri ya da darbeye direnen arkadaşlarını ve vatandaşları vazgeçirmeye çalıştıklarını iddia etmişti.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

Evliya Çalışkan şüpheli polisler hakkında hazırladığı iddianamede şu ifadelere yer vermişti:
"Doğru zamanda, doğru yerde bulunan tek bir kişinin, yerinde söylenen cesur bir sözün ve yerinde kullanılan tek bir kurşunun ülkenin kaderini çizdiği, kadınların kucaklarında çocuklarıyla kendilerini, tanklara, bombalara siper ettiği, erkeklerin kendini tankların önüne attığı, terör örgütüne kahramanlık ve direniş dersi verdiği bir ortamda, Emniyet Teşkilatına mensup bir kısım personel, çeşitli bahanelerle görev yerine gelmeyerek terör örgütüne direnmemiş, direnen vatandaş ve kolluk görevlilerinin şevk ve cesaretini kırmak için eylemlerde bulunmuşlardır."

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk dava başladı

"PİLOTLAR EMİRLERE UYMADI... HELİKOPTERİ KALDIRMADI"

İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kadrolu pilotlar Tolga G., ve Ender K., ile sözleşmeli pilot Mehmet Barış A.'nın darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı korumak için görevlendirilen özel harekat timini Huber Köşkü'ne götürmek için verilen emirleri uygulamadıkları, helikopteri kaldırmak için darbe girişiminin sürdüğü esnada yazılı emir istedikleri belirtilmişti. İddianamede, polislerin bu tavırlarıyla, "Yasal kamu hiyerarşisini değil, adeta silahlı terör örgütünün emirlerini esas alacaklarını ortaya koymuşlardır." ifadelerine yer verildi.

"KAMUFLAJLARI HAZIRLAYIN, YARIN ASKER OLUYORUZ"

İddianamede, İshak E., isimli bir polis memurunun da WhatsApp grubundan asker fotoğrafı paylaşarak "Bunların anlamını biliyor musunuz, kamuflajları hazırlayın, yarın asker oluyoruz" şeklinde mesaj attığı, bazı polislerin de darbeye direnen vatandaşlardan evlerine gitmelerini istedikleri belirtilmişti.

SALONU FİRARİ SAVCI SEÇEN DİZAYN ETTİ 

 15 Temmuz darbe girişimine katılan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelileri hakkındaki davaların duruşmaları, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki salonların küçük olması ve güvenlik nedeniyle Silivri’de yapılacak. Duruşmalar, FETÖ’nün “17-25 Aralık 2013 paralel yargı darbe girişimi” öncesinde inşa edilen, FETÖ firarisi Savcı Fikret Seçen’in bizzat ilgilendiği, 2013 Mayıs’ında yapımı tamamlanan; Türkiye’nin hâlâ en büyüğü niteliğindeki büyük duruşma salonunda gerçekleştirilecek. 15 Temmuz darbe girişimi sanıklarının yargılanacağı büyük salonlar; Silivri cezaevi Yerleşkesi’nde ve Ergenekon ile Balyoz davalarının yapıldığı salonun karşısında yer alıyor. Binada büyük salonun dışında, 2 ayrı küçük duruşma salonu daha bulunuyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...