İsrail'de Türk halısına anti-damping davası

- Güncelleme:
İsrail'de Türk halısına anti-damping davası

Ekonomi Haberleri

Türkiye menşeli makine halısı için anti-damping soruşturması başlatan İsrail'e karşı, Hükümet sektörle birlikte karşı hamle için kolları sıvadı.

Türkiye ile İsrail arasında, Mavi Marmara olayının tazminat görüşmeleri sürerken, yeni bir kriz baş gösterdi. Ticarette karşı karşıya gelen Ankara ile Tel Aviv makamları, bu defa "halı" için müzakereye başladı. İki ülke arasındaki anlaşmazlığı bu defa ticari arenaya taşıyan gelişme, İsrail'deki Caesarea Carpets Ltd. isimli firmanın İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı aracılığıyla Türkiye menşeli "makine halıları"nın ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatmasıyla gündeme taşındı. Türkiye'de de hükümet, Halı Sektör Kurulu ve ihracatçı birlikleriyle sıkıntının aşılması için çalışma başlattı. Ekonomi Bakanlığı, ilgili taraflarla toplantı yaparken uluslararası bir avukatlık firmasıyla da anlaştı. Ayrıca sektörü temsilen, bazı kuruluşların da sürece müdahilliğinin İsrail makamları tarafından kabul edildiği belirtildi. Yetkililer, olayın İsrail kadar uluslararası boyutuna da dikkat çekiyor. Verilen bilgiye göre, İsrail'de oluşan sektörel zararın yanı sıra, bu ülkeye ihracat gerçekleştiren veya önümüzdeki dönemde yapmayı planlayan her firmaya özel bir damping incelemesi yapılacak. Soruşturma sonucu olumsuz olursa, her firmaya özel bir damping vergisi uygulanabilecek. Firmalara, sürece müdahil olmaları ve verecekleri bilgilerle soruşturmayı yönlendirebilmeleri için İsrail makamlarına bildirimde bulunmaları konusunda uyarı yapılırken, gerekli bilgilerin 4 Temmuz'a kadar İsrail makamlarına ulaştırmaları istendi. Soruşturmanın olumsuz neticelenmesinin, önümüzdeki 5 yıl boyunca sektördeki mevcut ve sektöre yeni girecek bütün firmaları etkileyecek sonuçlar doğurabileceğinin altı çizildi. Ayrıca olumsuz bir sonucun başka ülkelerin de benzer soruşturmalar başlatması ve ihracatın önünde yeni engeller çıkarmaları açısından emsal teşkil edebileceği uyarısında bulunuldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...