Andıç Belgesi, 28 Şubat İddianamesi'nde

Andıç Belgesi, 28 Şubat İddianamesi'nde

GÜNDEM Haberleri

28 Şubat iddianamesine andıcın hazırlanmasıyla ilgili belge de girdi.

Genelkurmay antetli cd'den elde edilen belge, 'Belge Andıç' başlığı adı altında 'gizli' antetli Nisan 1998 tarihli 3 sayfadan oluşuyor. İsth. BşkV. Tümg. Fevzi Türkeri ve İç İsth. Ş. Md. Kur. Alb. Bülent Dağsalı imzasına ve 'Uygundur/Uygun Değildir' ibaresi altında Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir imzasına açılmış. Belgenin konusu, "TSK'nın başarılı bir operasyonu ile yakalanan üst düzey teröristlerden biri olan Şemdin Sakık'ın sorgulanması sonucu alınan ifadelerin psikolojik harekat ve basın uygulamaları açısından değerlendirilmesi maksadıyla; ilgi (a) emirle çalışma grubu teşkil edilmiş ve bu grup tarafından uygulama zamanlarını ihtiva eden bir eylem planı hazırlanmıştır." şeklinde özetleniyor. 'Öncesi' bölümünde de "Bölücü Terör Örgütü PKK'nın çökertilmesi için gerekli bilgilerin elde edilmesi ve sorgulamanın yönlendirilmesi maksadıyla; Bölücü Terör Örgütü PKK'nın çökertilmesi için sorgunun yönlendirilmesi, TSK'nın ve Özel Kuv. K.lığının başarısının iç ve dış kamuoyuna yansıtılması ve PKK'nın dağılma süreci esnasında örgüte alternatif olabilecek VEJİN ve KAWA gibi örgütlerin, legal veya illegal siyasi oluşumların eylem safhasında çökertilmesi maksatlarına yönelik olarak ilgi (b) direktif yayınlanmış ve bu direktif sorgulama esnasında uygulamaya başlanmıştır." ifadeleri yer alıyor. 12 sayfadan oluşan "Andıç: Güçlü Eylem Planı" başlıklı belge ise 'faaliyetler, maksatlar, kullanılacak yöntemler, icra edecek makamlar, koordine edilecek makamlar, icra zamanları' başlıklarından oluşuyor. Faaliyet başlığı adı altında iç kamuoyuna yönelik faaliyetler kısmında, 'Maksat' başlığı adı altında "Elde edilen bilgilerden istifade edilerek yurt içinde örgütle bağlantılı, siyasiler, gazeteciler, iş adamları, parti ve derneklerin deşifre edilmesi suretiyle örgüte sağladıkları destek ve vatan hainliklerinin sergilenmesi, bu kişiler ve dernekler hakkında bilgi ve belgelerin ortaya konulması suretiyle yasal işlemlerin başlatılmasıdır." bilgileri bulunuyor. nbsp;

"HADEP'İN GENEL VE YEREL SEÇİMLERE GİRMESİ ENGELLENECEK"

HADEP; maksat başlığı adı altında, bu partilerin Türkiye'deki demokratik ortamdan istifade ederek, PKK'nın siyasi uzantısı olarak faaliyet gösterdiğinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kullanılacak yöntem başlığı adı altında, "HADEP ile terörist örgüt arasında ihtilaf yaratacak ve bunu sürdürecek tarzda başlatılan faaliyete devam edilmesi, Leyla Zana, Hatip Dicle, Murat Bozlak ile teröristbaşının şahsi temas kurduğu ve yabancı heyetler vasıtasıyla mesaj ilettiği, bu partinin il ve ilçe teşkilatının örgüte eleman temin ettiği temalarını işleyen bilgi notunun hazırlanması" isteniyor.

İcra edecek makam olarak HRK.BŞK.LIĞI gösteriliyor. Koordine edilecek makam olarak İSTH. BŞK.LIGI GENSEK gösterilirken; icra zamanı olarak 23 Nisan 1998 tarihi belirtiliyor. Etkin köşe yazarlarından seçilen birine ifadeden HADEP'le ilgili bilgilerin aktarılması, televizyonda HADEP ve geçmişi ile ilgili haber programlarının yayınlanmasının sağlanması da yapılacak çalışmalar arasında bulunuyor.

Adli Müşavirlik tarafından ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı nezdinde girişimde bulunarak 1999 yılında yapılması düşünülen genel ve yerel seçimlere bu partinin girmemesinin sağlanması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına gerekli bilgi ve belgelerin gönderilmesi planlanıyor.

İnsan Hakları Derneği'yle ilgili, bu demeğin PKK güdümünde olduğu konusunu ortaya koyarak, sağladığı desteği açıklamak ve kapatılmasının sağlanması hedefleniyor. Derneğin Başkanı Akın Birdal ve İHD hakkında bilgi notu hazırlanması isteniyor. Ayrıca, derneğin kapatılması için çalışmalar yürütülmesi planlanıyor.

"FAZİLET PARTİSİ, PKK İLE İŞBİRLİĞİ ORTAYA KONARAK YIPRATILACAK"

Fazilet Partisi'yle (FP) ilgili de dikkat çekici bilgiler yer alıyor. Refah Partisi'nin, PKK ile işbirliğini ortaya koyarak yıpratılması hedefleniyor. FP'nin, müteakip seçim döneminde PKK ile işbirliği yapacağı temasını işleyen bir bilgi notunun hazırlanması isteniyor. RP ile bölücü örgütün amaç için ortak hareketlerini açıklayan ifadelere dayanarak, benzer bir ilişkinin Fazilet Partisi ile bölücü terör örgütü arasındaki mevcudiyetinin araştırılması ile ilgili istihbarat isteğinin MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi talep ediliyor.

"MİLLETVEKİLLERİ PKK ÜZERİNDEN YIPRATILACAK"

Milletvekilleri Selim Ensarioğlu, Fethullah Erbaş, Sebgatullah Seydaoğlu, Muhittin Mutlu, Abdulmelik Fırat, Leyla Zana ile Mehmet Mengi, Turgut Atalay, Murat Bozlak ve Dicle, Lice belediye başkanlarının PKK ile ilişkileri ortaya konularak siyasi platformda yıpranmalarının sağlanması isteniyor. nbsp;

Şemdin Sakık'ın ifadesinden elde edilen bilgilere çeşitli ilaveler yapılarak; parti içerisinde yıpratılmaları, siyasi kariyerlerini etkilemek amacıyla bir bilgi notunun hazırlanması, mektup kampanyasının başlatılması talep ediliyor. İlgili cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunulması, belediye başkanlannın görevden alınması için İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması da yapılacak çalışmalar arasında bulunuyor.

"GAZETECİLERİN SAYGINLIĞI AZALTILACAK"

İş adamlarına yönelik de yıpratılma çalışmalarının yer aldığı andıç belgesinde, gazeteciler de unutulmamış. Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar, Yalçın Küçük, Yaşar Parlak, Mahir Kaynak, Mahir Sayın ile ilave edilmesinin fayda sağlayacağı değerlendirilen gazeteciler (Yavuz Gökmen, Altan Kardeşler gibi) isimler yer alıyor.

Belgede, "Maksat başlığı adı altında, adı geçen gazetecilerin kamuoyunda saygınlığın azaltılması ve itibarının düşürülmesi ile terör örgütüne sağladığı dolaylı destek ile ilgili aleyhlerine kamuoyu oluşturulması, Kullanılacak yöntem başlığı adı altında, örgütün para ile her şeyi kendine müzahir gazetecilere yaptırdığının gazete sahipleri, seçilen köşe yazarlarına ve televizyonlara aktarılması, televizyonlarda basın ahlak yasası açısından konunun tartışılmasının sağlanması, icra edecek makam olarak GENSEK gösterildiği, koordine edilecek makam olarak İSTH.BŞK.LIGI gösterildiği, icra zamanı olarak 05 Mayıs 1998 tarihi belirtilmiş. Kullanılacak yöntem başlığı adı altında, bazı basın mensuplarının terör örgütünün oyuncağı olduğuna ilişkin bir bilgi notu hazırlanması, mektup kampanyası, icra edecek makam olarak HRK.BŞK.LIĞI gösterildiği, koordine edilecek makam olarak GENSEK gösterildiği, icra zamanı olarak 04 Mayıs 1998 tarihi belirtilmiştir." ifadeleri bulunuyor. nbsp;

İÇ VE DIŞ KAMUOYUNA YÖNELİK FAALİYETLER nbsp;

İç ve dış kamuoyuna yönelik faaliyetler bölümünde ise "Örgütün yurt dışı bağlantılarını ve yurt dışında işlediği cinayetleri ortaya koymak suretiyle özellikle AB ülkeleri nezdinde kamuoyu oluşturulması, Olof Palme cinayeti ile ilgili elde edilen bilgilerin etkin bir şekilde kullanılması, Yunanistan, Suriye ve İran'ın BTÖ'ne sağladığı desteğin ortaya konularak hükümet tarafından Yunanistan'ın terör örgütüne sağladığı desteğin, AB'ye NATO üyeleri nezdinde argüman olarak kullanılması, bu ülkelerin teröre destek veren ülkeler listesine dahil edilmesi için girişimde bulunulması, Suriye'ye karşı uygulanacak yaptırımların ve tedbirlerin ivedi olarak planlanması, yabancı ülkelerden örgüte sempati duyan kişi ve kurumların bölgeye girişini engellemek için gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması, örgüte müzahir yazılı ve görsel basının yayınlarının engellenmesi" bilgileri yer alıyor. nbsp;

ÇEVİK BİR: ANDIÇ YAYIMLANMADI

PKK'nın gelir kaynaklarından önemli bir kısmının uyuşturucu kaçakçılığı yolu ile sağlandığı hakkında kamuoyu oluşturulması da talep ediliyor. Belgede ayrıca, Şemdin Sakık'ın basın önüne çıkarılması ve yargılama safhasında yapılacaklar da tek tek anlatılıyor. nbsp;

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, andıç belgesiyle ilgili cumhuriyet savcılığına verdiği ifadesinde, "Andıç-Güçlü Eylem Planı ile ilgili olarak kendisine sunum yapıldığını, imzalayıp komutana arz ettiğini, yayınlanmadığını, bunun sebebinin de Şemdin Sakık'ın ifadenin son sayfasında imzasının bulunduğunu, daha sonra ifadesine ilaveler yapıldığını belirterek, ifadesinden vazgeçmesi olduğunu daha sonra kendisinden habersiz bu belgelerin kullanıldığının, basında yer aldığını" belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...