Zorunlu trafik sigortasına tepki

- Güncelleme:
Zorunlu trafik sigortasına tepki

Ekonomi Haberleri

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişikliğe tepki gösterdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişikliğin, esnafın sorununu çözmediğini bildirdi. Palandöken, "En küçük kazada tutarına bakmaksızın prim tutarı artırıldı. Bu haksızlık yeni düzenlemeyle de ortadan kaldırılmadı" değerlendirmesinde bulundu


Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, zorunlu trafik sigortasının, esnaf için ikinci bir vergi olduğunu belirterek, şoför esnafının yükünün her geçen gün daha da arttığını ifade etti. Bendevi Palandöken, "Sigorta şirketleri, taksi, minibüs ve servis aracı işleten esnafın zorunlu trafik sigortasını yapmak istemiyor. Esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep ediliyor. Risk altındaki esnaf sigorta şirketleri tarafından uygulanan zamlarla inim inim inletiliyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye'de 2012 yılı sonu itibariyle 17 milyon 33 bin aracın yaklaşık 3 milyon 815 bin 866'sının ticari taşıtlardan oluştuğunu bildiren Palandöken, araçların yüzde 23'ünü bulan ticari araçların, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık yarısını ödediğine dikkati çekti.


En küçük kazada tutarına bakmaksızın prim tutarının artırıldığını, bu haksızlığın yeni düzenlemeyle de ortadan kaldırılmadığının altını çizen Palandöken, yeni yönetmelikle zorunlu trafik sigortası primlerinde fiyatların artırılması konusunda sigorta şirketlerinin serbest bırakıldığını ifade etti.


Düzenlemeye göre şirketlerin fiyat tarifesi belirlemek zorunda olduğunu kaydeden Palandöken, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu.


"Tarife uygulamaya girmeden en az 10 gün önce TRAMER'e bildirilecek. Bu tarifeler eskiden 6 ayda bir güncellenirken, yeni yönetmelikle ayda bir güncellenecek. Yani şoför esnafının yükü arttıkça artıyor. Bu uygulama yanlış. Dimyata pirinçe giderken evdeki bulgurdan olduk. Eskiden 6 ayda bir değişen fiyatlar artık ayda bir değişebilecek. Tabi hasarlı araçlar için ayrı, hasarsızlar için ayrı ve trafiğe yeni çıkan araçlar için farklı tarifeler uygulanabilecek. Yeni yönetmelikle şirketlerin fiyatlarını internet siteleri üzerinden açıklama zorunluluğu geldi. Bu sistem yeterli değil. Çünkü tüm fiyatlar tek bir internet sitesinde toplanırsa vatandaş fiyat karşılaştırması yapabilir."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...