TÜBİTAK, TSK'ya lazer silah sistemi üretecek

- Güncelleme:
TÜBİTAK, TSK'ya lazer silah sistemi üretecek

Ekonomi Haberleri

Rusya, Çin, İsrail ve Almanya'nın da çalışmalarını yürüttüğü lazer sisteminin Türkiye'de yerli üretimi için, yüksek bütçeli projelere destek verilecek.

TÜBİTAK, dünyada sadece Amerika'da bulunan Lazer Silah Sisteminin (LaWS) yerli üretimi için kolları sıvadı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) çağ atlatacak olan Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi'nin (YGLSS) geliştirilmesi için çağrıya çıkan TÜBİTAK, bu alanda geliştirilecek projelere maddi destek sağlayacak. Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek. ABD'nin insansız hava araçlarını düşürmede ve gemileri etkisiz hale getirmede kullanacağı LaWS büyük yankı uyandırmıştı. Amerikan Donanması'nın tanıttığı lazer silahı geliştirebilmek için Rusya, Çin, İsrail ve Almanya'da da benzer çalışmalar yapılıyor. TÜBİTAK da, TSK'nın vurucu gücünü artıracak lazer silahının yerli olarak geliştirilmesi için yüksek bütçeli projelere destek kararı aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, projenin Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi için geliştirildiğini belirtti. Ergün, çağrı kapsamında üniversiteler, özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge kuruluşlarının 'Proje Yürütücüsü' olarak yer alabileceğini ifade etti. Proje sonunda kullanılabilecek 2 adet yüksek güçlü lazer silah sisteminin istenen teknik özelliklerde üretilmesinin sağlanacağını belirten Ergün, "Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek" diye konuştu. Proje kapsamında öncelikle insansız hava araçları, seyir füzeleri ve havan mühimmatlara karşı kullanılacak bir lazer silahının millî olarak geliştirileceğinin altını çizen Ergün, "Silah sisteminin en kritik bileşenlerinden biri olan lazer kaynağı tamamen yurtiçi yetenekler kullanılarak geliştirilecek" ifadelerini kullandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...